E V E N T  
 

OPEN CIRCUIT: CREW(S)

CREW / Eric Joris presents : EUX & W (DOUBLE U)
+
CHIPTUNES - CIRCUIT BENDING - GAMES & MORE
met o.a. Vermin Twins, Covox, Boysgame,
Schnupfenpuder, Casio Nostra, Crew,
Ariane Loze & Rebecca Lenaerts...
 
 

Voor dit 12de Open Circuit-event zetten een aantal crews de deuren naar de toekomst op een kier. Eric Joris en zijn CREW-gezelschap dompelen je onder in een ongekende wereld waar realiteit en fictie elkaar kruisen. Ondertussen neemt een jonge generatie graag een loopje met de technologische realiteit van vandaag, zet die volledig naar zijn hand en doet er dingen mee waarmee ze een toekomst voor zichzelf creëren. Knoeien met circuits dus, uitgelezen voer voor Open Circuit. Van de virtuele realiteit van gameconsoles naar de reële virtualiteit en immersie van morgen, van het buigen van circuits naar het verdraaien van chipklanken, al was het maar om op te dansen, dat beloven de crews die Open Circuit al feestend de toekomst binnenloodsen.

Donderdag 15 en vrijdag 16 oktober staan in het teken van de creatie en het experiment. We richten ons dan op iedereen die zich aangesproken voelt: bricoleurs, multimedia-kunstenaars, muzikanten of perfomers ! Tussen lezingen, demonstraties en screenings door kan je zelf aan de slag, solo of in samenwerking met anderen. Een deel eigen gerief meebrengen is aangewezen (afhankelijk van je interesses: elektronisch speelgoed op batterijen, soldeerbout, spelconsoles en cards als Atari, Gameboy, Nintendo, oude dia’s of digitaal beeldmateriaal, games...). Op zaterdag kan het bredere publiek kennismaken met de virtuele realiteit van morgen. Met concerten (o.a. Vermin Twins), acts en performances (Crew, Ariane Loze en Rebecca Lenaerts)... en toonmomenten van nieuwe Open Circuit-creaties en collaboraties !


CREW / Eric Joris

CREW is een Belgische performancegroep rond kunstenaar Eric Joris, die werkt op de rand van theater en wetenschap. Gebruikmakend van de nieuwste 3D-technologieën en omni-directionele video, verkent het de grenzen van het hedendaagse theater. De ‘Immersieve technologie’ - ontworpen door EDM (Expertise Centrum voor Digitale Media van de Universiteit Hasselt) - leidt tot opmerkelijke nieuwe vormen van theater en performance. De grenzen tussen realiteit en fictie, tussen het private en het publieke vervagen steeds meer. De hedendaagse toeschouwer wordt tegelijk voyeur en performer. Doorlopend tijdens de drie dagen kan je instappen in de virtuele wereld van EUX of W (Double U). Reserveren is aangewezen.

http://www.crewonline.org


EUX > Leven in meervoud ! 

In EUX ontdubbelt je eigen lichaam in een spiegelbeeld dat werkelijker blijkt dan jezelf. Sinds de Romantiek verschijnt de dubbelganger als een ontmoeting met het eigen ik. Hij staat symbool voor de grensvervaging tussen werkelijkheid en fantasie. Is de wereld om ons heen een voorstelling van onszelf - of is het net andersom?

EUX is een voorstelling voor 1 persoon. De ervaring duurt 1u15’. Elke 40’ kan een nieuwe persoon de voorstelling instappen. De toeschouwer of immersant wordt uitgerust met een lichtgewicht oriëntatietracker, een videobril en hoofdtelefoon. Onder de uitgekiende begeleiding van een acteur of een actrice worden de immersanten geteleporteerd van het hier en nu naar het niet hier en niet nu naar hier maar niet nu en naar nu maar niet hier... en zelfs misschien, naar een lichaam buiten het eigen lichaam.

W (Double U) > Kijken vanuit het hoofd van een ander !

Zal de bioscoop van de toekomst een actieve omgeving zijn waar de toeschouwer zelf zijn verhaal construeert in een immersieve en genetwerkte stereoscopische omgeving? Met W (Double U) nodigen we je uit om deel te nemen aan deze zoektocht naar de cinema van morgen.

W (Double U) is een immersief experiment voor twee bezoekers op basis van de head swap-technologie. Elke participant wordt via een speciale helm technologisch aan zijn tegenspeler gelinkt. Beiden zoeken ze zich een weg in in de openbare ruimte (gangen van het Open Circuit-pand / straten... ). Maar kunnen ze hun eigen ogen wel geloven? Hun gezichtsveld is niet langer dat van henzelf, maar dat van de ander. Een eenvoudige wandeling wordt plots een bijzonder intense ervaring.

VERMIN TWINS / Workshops & Live Chiptune Set !

Met ex-El Guapo Stuntteams razende ritmesectie Micha Volders kan u workshopgewijs aan de slag rond Chiptunes (het werken met geluiden uit virtuele gamewerelden van spelconsoles) en Circuit Bending (het wijzigen van circuits uit elektronische speelgoedjes waardoor nieuwe klanken ontstaan). Bovendien serveert Volders op zaterdag, samen met creatieve partner en duivel-doet-al Lotte Vanhamel, een exclusieve chiptunes set van het nieuwe Vermin Twins album. Retrofuturistische funk met een hoog ‘game’ gehalte !

http://www.myspace.com/vermintwins

ARIANE LOZE & REBECCA LENAERTS / ‘Where there is beauty there is a picture.’

Waar Crew en Vermin Twins nieuwe werelden creëren vanuit hoogtechnologisch onderzoek of elektronische spielereien, doen Ariane Loze en Rebecca Lenaerts dit door de montage en herinterpretatie van stille beelden. Reeds enkele jaren zijn beide Rits adepten gebeten door de microbe van oude, vergeelde familiekiekjes (dia’s). Ze manipuleren naar hartelust de kijkrichting of het vertelperspectief en voegen eigen tekst, klank en geluiden toe... met als resultaat: een nieuwe virtuele ervaring, een filmische escapade in het hoofd van de toeschouwer! Workshopgewijs kan u op donderdag en vrijdag mee komen jammen (het aanreiken en aaneenrijgen van beelden, verhalen, scores...); op zaterdag kan u zich laten meevoeren in een nieuwe fase van hun voorstelling ‘Where there is beauty there is a picture’ (voertaal Engels).

http://arianeloze.weebly.com/performances.html

COVOX

Vanuit de Zweedse thuisbasis Stockholm laat Covox zijn melodische high-energy gameboypop sinds 2003 op ons los. Sterk beïnvloed door synthhelden uit het verleden brengt hij zijn elektronische passie naar het heden. Zijn debuutalbum Delete The Elite uit 2005, voor het Zweedse label Socom kreeg een Chinees vervolg via het in Beijing gebaseerde Shanshui Records. Ook Japan kreeg de nodige dosis Covox In 2006 via het Fantabulous Music- label. In 2007 voegde het Japanse label Intikrec daar nog de Infiltrator EP aan toe. Covox aka Thomas Söderlund maakt zich nu op om Open Circuit: Crew(s) te voorzien van een rondje stevige gameboyblieps op zaterdag 17 oktober.

http://www.covox.net/


PRAKTISCHE INFO:

DATUM: DO 15, VR 16 EN ZA 17 OKTOBER 2009

LOCATIE: Open Circuit pand 'Koloniale Waren', Koningin Astridlaan 83-85, Hasselt

AANVANG: do 15 okt. 10 u. - 17 u. (doorlopend) vr 16 okt. 14u. - 23u. (doorlopend)
CREW - EUX & W (DOUBLE U) + Chiptunes, Circuit Bending, Games:
workshops, lezingen, screenings, tools for collaboration...

AANVANG: za 17 okt. 16 u. - 02 u. (doorlopend) Event 'Open Circuit: CREW(S)'!
met o.a. CREW - parcours, VERMIN TWINS (Live Chiptune set !),
CASIO NOSTRA, SCHNUPFENPUDER, BOYSGAME,
‘Where there is beauty there is a picture’ (Ariane Loze & Rebacca Lenaerts) - (20.00 u)

INKOM: 5 euro (leden BELGIE) / 7 euro

RESERVATIE: deelname aan workshops of aan CREW - 'EUX' of 'W (DOUBLE U)'
belgie@skynet.be of 011/22.41.61

INFO & UPDATES: www.kunstencentrumbelgie.com

MET DE STEUN VAN: Provincie Limburg Cultuur - STROOMInfo & reservaties :
Kunstencentrum BELGIE
T. 0032(0)11.22.41.61
F. 0032(0)11.23.26.59
belgie@skynet.be
http://www.open-circuit.com