E V E N T  

<click to order poster>

FOR THE ENGLISH PAGE CLICK HERE

ANIMAL COLLECTIVE (US) - OUR BROTHER THE NATIVE (US)
SUNROOF! (UK) - BEE XLAURA (ISL, ex-múm) - GOODIEPAL (DK)
FRIGHTENED RABBIT (UK) - TOM BROSSEAU (US)
DAVID KARSTEN DANIELS (US) - GET BACK GUINOZZI (F)
STARVING WEIRDOS (US) - KAGO (EST) - ALESSIO DI TURI (B)

Kunstencentrum BELGIE en het Engelse FatCat-label zetten zich schrap om voor de zesde keer een Open Circuit: FatCat samen te stellen, wederom ondersteund door Pop In Limburg. Het wordt een feestelijke editie want het FatCat-label bestaat dit jaar 18 jaar. Gegroeid vanuit een kleine platenshop in Crawley werd FatCat Records langzaam maar zeker een belangrijke speler in de internationale muziekscene. Door het koppelen van vernieuwing en traditie, pop en experiment en met de vinger voortdurend aan de muziekpols, loodste het label diverse bands en artiesten richting publieke aanvaarding. We denken hierbij aan Sigur Ros, Animal Collective, Black Dice, Set Fire To Flames, Nina Nastasia en vele anderen.

Niet toevallig vinden we op deze feestelijk Open Circuit: FatCat-editie enkele markante voorbeelden van deze ontwikkeling terug, aangevuld met nieuwkomers en sterke spelers uit de avontuurlijk muziekscene. Deze zesde Open Circuit:FatCat is een hernieuwde kennismaking voor aficionados die het label en het festival vanaf dag een zijn blijven volgen en een niet te missen ontdekkingstocht voor een nieuwe generatie muziekliefhebbers.  

http://fat-cat.co.uk
http://www.open-circuit.com
aankondiging op kwadratuur.be 

  

 


 


   

 

 

 
 

 

 

 ANIMAL COLLECTIVE
IIn 2003 nog een nobele onbekende bij het Europees debuut op het BELGIE-podium. Anno 2008 goed voor avontuurlijke pop van uitzonderlijke kwaliteit die door een groot publiek wordt gesmaakt. Uitverkochte tournees en de oversteek richting Domino Records -alwaar ze goed volk als Bonnie ‘Prince’ Billy, Four Tet, Robert Wyatt en zelfs Franz Ferdinand en Arctic Monkeys vervoegen- spreken hier boekdelen. FatCat-releases als Spirit They’re Gone, Spirit They’ve Vanished / Danse Manatee (2003),  Sung Tongs (2004), Prospect Hummer feat. Vashti Bunyan (2005), Feels (2005) en People (2007) zitten in het collectieve geheugen gegrift. De opvolgers Strawberry Jam (2007) en Water Curses (2008) voor Domino Records bevestigden dat Animal Collective een blijver is. Sublieme solo-projecten van Avey Tare en Panda Bear en het feit dat de jongens op het eigen Paw Tracks-label avontuurlijke bands als Black Dice, Excepter en Ariel Pink onderdak bieden, geven verder aan dat de muzikale neus voortdurend in de juiste richting staat. Animal Collective zit op dit eigenste moment opnieuw in de studio maar maakt zich even vrij om op 20 september het Open Circuit: FatCat-festival 2008 een exclusief en memorabel hoogtepunt te bezorgen.
http://fat-cat.co.uk/fatcat/artistInfo.php?id=53
http://www.dominorecordco.com/artists/animal-collective
Beluister het radio interview met Animal Collective op MAJJEM / OMROEP VENLO FM

OUR BROTHER THE NATIVE
Het uitwisselen van mp3’s via e-mail tussen Chaz Knapp (Los Angeles) en Josh Bertram en John Michael Foss (Detroit) leidde in 2006 tot de Our Brother The Native-debuutrelease Tooth And Claw. Tijdens het Open CIrcuit: FatCat festival van 2006 speelden deze jonge snaken voor het eerst samen op een podium met lovende reacties van pers en publiek tot gevol. Inmiddels is er een tweede cd verschenen (‘Make Amends, For We Are Merely Vessels’), werd een tour met múm in de Verenigde Staten afgewerkt en is de band herleid tot het duo Bertram, Knapp. Samenwerkingen op lange afstand zit Our Brother blijkbaar in het bloed. De Limburgse multi-instrumentalist Alessio Di Turi (Deepsrof, The Chug) vervoegt de band tijdens Open Circuit: FatCat en de aansluitende korte Europese Our Brother The Native-tournee.
http://www.obtn.biz


SUNROOF!
Matthew Bower schreef noisegeschiedenis met bands als Total en Skullflower en houdt zich met Marcia Bassett geregeld ledig met Hototogisu. Met Sunroof! -een soloproject waarin hij plaatgewijs goed volk als Richard Youngs, Neil Campbell en dochter Rosalie Bower laat aanschuiven- laat hij een soort tranceachtige Kraftwerk voor overstuurde en fuzzy feedbackgitaren op ons los. Live is Sunroof! een auditieve sensatie zo bleek tijdens het Kraakfestival 2003, waar hij werd bijgestaan door Vibracathedral Orchestra’s Mick Flower.
http://www.midheaven.com/artists/sunroof.html


FRIGHTENED RABBIT

The Midnight Organ Fight is Frightened Rabbits tweede cd voor FatCat. De productie was in handen van Peter Katis, die eerder al Mercury Rev en Interpol onderhanden nam. Doorleefde indiepop met een scherpe rand is het resultaat. Frightened Rabbit is, net als stadsgenoten The Twilight Sad, goed op weg om internationaal potten te breken. Op 20 september horen we allicht waarom.
http://www.myspace.com/frightenedrabbit
beluister de audio-track op kwadratuur.be 

 

 


TOM BROSSEAU
Cavalier (2007), in een productie van PJ Harvey-medewerker en producer John Parrish, is de meest recente FatCat-release van deze hedendaagse troubadour. Thema’s als verloren liefdes en poetische observaties, die ons doen denken aan Amerikaanse schrijvers als John Fante, F. Scott Fitzgerald en John Steinbeck, zijn Brosseau’s handelsmerk. Maar laat dat u vooral niet afschrikken. Brosseau brengt eerlijke en tijdloze songs die niemand onberoerd laten.
http://www.tombrosseau.com


 

 

 


 BEE XLAURA (ISL, ex-múm)
Kristín Anna Valtysdóttir nam in 2006 officieel afscheid van de IJslandse band múm en zette zeil richting New York waar ze haar avontuurlijke muziekpad verder zet als Kría Brekkan en als Bee Xlaura. Samen met wederhelft Avey Tare van Animal Collective bracht ze in 2007 het wonderlijke album Pullhair Rubeye uit. Ze debuteerde pas echt als solo artiest in april 2008 met de vinyl single Wildering. Kristín Anna benadrukte dat ze als Bee Xlaura zal aantreden tijdens het Open Circuit: FatCat-festival. Verrassende wendingen, verwondering en muzikaal avontuur met een scherpe rand zitten deze IJslandse sirene immers in het bloed. Een vleugje mysterie kan nooit kwaad...
http://www.blogotheque.net/Kria-Brekkan
http://www.kriabrekkan.com/
beluister de audio-track 'Solush' op kwadratuur.be
beluister de audio-track 'Pickup Sleepy' op kwadratuur.be


GOODIEPAL

Goodiepal -of zeg maar Gaeoudjiparl- liet de afgelopen jaren van zich horen via releases op V/vm Test. Maar misschien is zijn werk voor Warners (advertenties voor The Matrix), Carlsburg, Bang & Oluffson, Nokia, Hitachi, Statoil en Chupa Chups een hint voor wat Goodiepal zoal kan zijn. Of zijn de releases waarop al zijn werk voor voornoemde firma’s achterstevoren wordt gespeeld meer to the point? We laten het hier beter bij want een performance van Goodiepal valt niet te omschrijven. Meer nog... we zouden deze bebaarde ex-varkensboer uit Denemarken onrecht aandoen moesten we meer vertellen. Geef uw ogen en oren vooral de kost en laat u meedrijven in het onvoorspelbare universum van Gaeoudjiparl!
http://www.myspace.com/goodiepal
beluister de audio-track op kwadratuur.be


DAVID KARSTEN DANIELS
Een kleine versterker, een laptop en zijn stem, meer heeft David Karsten Daniels niet nodig om zijn intieme en bijwijlen fragiele songparels vorm te geven. Met een discrete orchestratie in de beste Van Dyk Parks-traditie, drapeert hij subtiel verhalen over onthechting, religie en politiek over ons heen. Bezige bij Alessio Di Turi neemt plaats achter de drumvellen en staat Karsten Daniels ritmisch bij.
http://www.davidkarstendaniels.comKAGO

De Estlander Laurie Sommer is voorlopig nog beter bekend als dichter en schrijver. Zijn alter ego Kago komt dan ook uit Vonnegut’s boek ‘Breakfast of Champions’. Zijn literaire verdiensten weet hij echter al jaren om te zetten in een muzikaal equivalent. Eerst nog via punk en indiebands, dadaistische electro of het plaatselijk kerkkoor... om uiteindelijk zijn mengeling van kinderlijke en verwrongen folkfantasieën te botvieren als Kago. Zijn songs klinken als een aftandse sovjet cassetterecorder die speelt in een aanpalende kamer. Ondoorgrondelijk dus en vooral te ontdekken.
http://www.ounaviks.ee/kago/bio_ing.htm


GET BACK GUINOZZI (F)
Stereolab op zijn vrolijkst, Brigitte Fontaine in een optimistische bui met een scheut Marine Girls, Moldy Peaches en Ariel Pink zonder Donna Summer en The B52’s te vergeten, het is slechts een poging om de
rammelende, prettig gestoorde postpunkpop van Get Back Guinozzi te duiden. Feit is dat deze nieuwste aanwinst van het FatCat-label een project is van de Franse muzikanten Eglantine Gouzy en Fred Landini en dat ze begin 2009 hun debuut cd als Get Back Guinozzi op ons loslaten. Eglantine Gouzy kennen we van haar speelse elektronikaschijf Boamaster voor Osaka Records (2006), van haar Hauschka remix/herwerking van Mr. Spoon voor Karaoke Kalk en van de 4 Women No Cry-compilatie op Monka Enterprises. Get Back Guinozzi debuteert live tijdens het Open Circuit: FatCat-festival met een vijfkoppige band.
http://www.myspace.com/getbackguinozzi


STARVING WEIRDOS (US)
Humboldt County, Noord-Californië is de afgelegen thuisbasis van waaruit Starving Weirdos donkere klankenslierten in een gestaag tempo op ons afvuurt. Hoofdweirdos Brian Pyle en Merrick McKinlay vinden dat het na een tiental geslaagde releases tijd is om Europa in levende lijve kennis te laten maken met hun bevreemdende klankenspinsels. Of Starving Weirdos effectief als een combinatie van vroege AMM, Taj Mahal Travellers, Trad Gras och Stenar en Pauline Oliveros’ deep listening experimenten klinkt, gefilterd door de
nachtelijke ijle lucht van de Californische Redwoodbossen zal blijken als de Weirdos het FatCat-feest op gang trekken op 20 september. Deze omschrijving willen we u echter niet onthouden. Mile-deep tones that you could swim in flux through intricately populated blankets of brain-cushioning goo with that classic aircraft-hangar-filled-with-white-light feel.’
http://www.myspace.com/starvingweirdos
ALESSIO DI TURI

De Limburgse multi-instrumentalist Alessio Di Turi zagen we in kunstencentrum BELGIE al aan het werk met de noisy psych & drone band Deepsrof (2007 & 2008), als Friend van Dennis Krokodil tijdens het Kraak-festival van 2007 en als ritmische sparringpartner van Aya Onishi en John Boyle (Nihilist Spasm Band) tijdens hun Bayal-concert op het Play Festival 2007. Hij bestiert samen met neef Tiziano het label Di Turi Records -de release van Deepsrof Live @ kc BELGIE 2008 staat in de steigers-, brouwt heavy rock plannen met bassist Ben Younes en laat zijn passie voor all things psych de vrije loop met zijn solo project The Chug. Voor Open Circuit: FatCat en enkele Europese concerten maakt hij zich op om Our Brother The Native en David Karsten Daniels muzikaal bij te staan.
http://www.myspace.com/alessiodituriPRAKTISCHE INFO:

LOCATIE: Open Circuit Pand ‘Koloniale Waren’, Koningin Astridlaan 85
DATUM: za 20 september
DEUREN: 13:30
AANVANG: 14:00 ! tot 02:00
INKOM: EUR 12 (leden BELGIE) / EUR 15
RESERVATIE: belgie@skynet.be of 011/22.41.61

MET STEUN VAN
http://www.popinlimburg.be