KITCHEN MOTORS:

Kitchen Motors is een creatieve denktank, een platenlabel en een organisatie die samenwerkingsverbanden tussen kunstenaars uit diverse disciplines stimuleert. Opgericht in Reykjavik door Kristin Björk Kristjansdottir (Kira Kira), Jóhann Jóhannsson (Apparat Organ Quartet) en Hilmar Jensson in 1999, zorgt Kitchen Motors al vlug voor internationale belangstelling door enkele spraakmakende events en opvallende cd-releases. De eerste Motorlab compilaties (met bijdragen van leden van o.a. Múm en Sigur Rós) documenteren de gelijknamige evenementen, de samenwerking tussen Pan Sonic en Barry Adamson verstevigde hun internationale reputatie en met ‘Huggun’ van spring-in-’t-veld Kippi Kaninus geven ze de nodige ruimte aan IJslands talent. Na opgemerkte evenementen in Londen (ICA, Juli 2002) en New York (Tonic, februari 2003) zakt deze uitgebreide IJslandse delegatie af richting Hasselt met het uitdrukkelijke verzoek om Limburgse, Belgische en internationale artiesten te betrekken bij ‘STROBOTIKA: electric light - electric sound’. Licht en geluid vormen de canvas van dit uitdagende evenement maar dat is zowat het enige dat zeker is. Hoe muziek, film, installaties, humor en stagediven of twintig zaklampen en twintig bewakingscamera’s zich verenigen in een Kitchen Motors universum laten we voorlopig graag aan uw verbeelding over... En over verbeelding gesproken, Kitchen Motors is danig onder de indruk van het werk van de jonge IJslandse Filmregisseur Dagur Kari dat zijn debuutfilm ‘Noi Albinoi’ niet op de affiche mag ontbreken. Naast de regie nam Dagur Kari samen met Orri Jonsson als ‘Slowblow’ ook de sterke soundtrack voor zijn rekening. Noi Albinoi past dan ook perfect in het Kitchen Motors idee om IJslands talent een plaatsje te geven op een van hun bijzondere internationale escapades. De soundtrack van Noi Albinoi is ook de nieuwste release op het Kitchen Motors label en verschijnt op 12 september.
“Try blaming it on the hidden people, volcanoes, elves, trolls, the midnight sun, the violent wind or what you will, but at the end of the day no one really knows why the Icelandic imagination is as vivid as it is.”
Kitchen Motors over Reykjaviks muziekscene.

http://edda.is/kitchenmotors/
http://www.bbc.co.uk/aboutmusic/features/iceland/kitchenmotors.shtml

Kira Kira + Orri Jonsson (Slowblow)
+ Thrainn Oskarsson (ISL) + Hilmar Jensson (ISL):
Kira Kira (Kristin Björk Kristjansdottir) is een van de stichtende leden van Kitchen Motors en was actief in groepen als Big Band Brutal, Minimal Brutál en Spúnk. Naast muziek schrijft Kira Kira kortverhalen en is ze actief als beeldend kunstenaar. In Juli 2002 stelde ze ism Sigga Bjorg’s Bumpet theater in het Londense Instituut voor hedendaagse kunst (ICA) de première voor van Malfur Skinnytoe een voorstelling waar haar kortverhalen en muziek werden samengebracht met Sigga Bjorg’s nieuwe vorm van poppentheater. Voor ‘STROBOTIKA’ gaat Kira Kira een associatie aan met Orri Jonsson van de IJslandse band Slowblow (de groep die tekende voor de Noi Albinoi soundtrack) en krijgt verdere muzikale ondersteuning van Hilmar Jensson en Thrainn Oskarsson.


Jóhann Jóhannsson:
Jóhann Jóhannsson is een van de spilfiguren binnen Kitchen Motors. Hij schrijft muziek voor films, documentaires en voor theater, verzorgde de productie voor heel wat IJslandse en internationale artiesten (o.a. Marc Almond’s ‘Stranger Things’) en is als solo artiest actief op het Engelse Touch label. In samenwerking met The Hafler Trio ontwikkelde hij de installatie ‘Telefonia’ een stuk voor GSM en laptop, en hij is lid van Apparat Organ Quartet dat in 2002 debuteerde en stormenderhand de internationale podia verovert. Voor Strobotika brengt hij de Belgische première van Englabörn, een werk dat hij schreef voor theater en daarna herwerkte tot autonoom muziekstuk voor het Engelse Touch label (Fennesz, Biosphere). Hij brengt Englabörn met het gerenommeerde Limburgse strijkkwartet Helikon en percussionist Matthias M.D. Hemstock. Strijkinstrumenten, sobere percussie, keyboards, harmonium en subtiele elektronische manipulatie versmelten tot een bloedmooi geheel. De internationale pers was terecht meer dan lovend over de Englabörn cd. Live gaat Johannsson nog een stapje verder.

Hilmar Jensson + Jim Black
+ Sigtryggur Berg Sigmarsson:

Derde stichtende lid van Kitchen Motors is gitarist en componist Hilmar Jensson. Hij werkte met o.a. Kevin Drumm, Rafael Toral, Leo Smith, Jim Black en Arve Henriksen (Supersilent). Zijn werkveld bestrijkt elektronische compositie en improvisatie. Voor ‘Strobotika’ werkt hij samen met Sigtryggur Berg Sigmarsson van het tegenwoordig als duo opererende Stilluppsteypa en met de gerenommeerde drummer/percussionist Jim Black (o.a. Dave Douglas’ Tiny Bell Trio, AlasnoAxis). Dit onuitgegeven trio brengt akoestische en elektronische klanken op een verrassende en ongedwongen manier samen.

The Hafler Trio:
The Hafler Trio is Andrew Mckenzie, een naar IJsland uitgeweken Brit die sinds begin de jaren tachtig elektronische middelen inzet om performances, installaties en collaboraties volgens het Hafler recept te cultiveren. The Hafler Trio is een katalysator waarrond zich menig IJslands kunstproject ontspint om tot een verrassend eindresultaat te komen. Telefonia is daarvan een sterk voorbeeld. Een stuk voor gsm en laptop dat eerst werd gebruikt bij de opening van verschillende Kitchen Motors events om daarna te eindigen als multimedia installatie in IJslands grootste winkelcentrum ‘Kringlan’ waar duizenden mensen dagelijks worden verrast door elektronische clicks, beats en feedback van Telefonia. De katalysator functie van The Hafler Trio wordt dankbaar omarmd door het Kitchen Motors team. ‘Strobotika’ staat immers voor verrassende wendingen.


Kippi Kaninus (Gudmundur Vignir Karlsson):
Kitchen Motors bracht met ‘Huggun’ van Kippi Kaninus voor het eerst een cd uit met solo werk van een artiest. Hoewel samenwerkingen de voorkeur genieten is het steunen van lokaal IJslands talent eveneens een belangrijke opgave vandaar de uitgave van ‘Huggun’ de elektronische escapades van de begenadigde muzikant Gudmundur Vignir Karlsson. Net als Múm weet Kippi Kaninus de internationale aandacht te trekken. Bestempeld als IJslands antwoord op de organische techno klanken van Dr. Rockit (Matthew Herbert) weet hij speelse melodieën, slimme microbeats, contactmicrofoons en keukeninstrumenten samen te brengen tot een opvallend streepje knuffeltronics (ja, het bestaat) en zorgt hij voor een welgekomen muzikale aanvulling op dit zeer gevarieerde - STROBOTIKA: ‘electric light - electric sound’ - event.


Stilluppsteypa:
Helgi Thorsson en Sigtryggur Berg Sigmarsson hebben het koude Reykjavik inmiddels ingeruild voor respectievelijk Amsterdam en Hannover. Naast hun individuele multimediale inbreng mag een concert van hun reguliere duo Stilluppsteypa niet ontbreken. Met releases op labels als Staalplaat, Mille Plateaux en FiREinc en samenwerkingen met The Hafler Trio, Nurse with Wound en Stock, Hausen & Walkman nestelden ze zich comfortabel als spraakmakers in de elektronische muziek. Geluid wordt als een fysieke en visuele zaak benaderd een betere invalshoek voor electric light - electric sound konden we zelf niet bedenken.


Helgi Thorsson:
Helgi Thorsson is de andere helft van Stilluppsteypa en is verantwoordelijk voor het decor en de visuele inkleding van Strobotika. Hij werkte in het verleden intensief met licht, spiegels en camera’s en maakt dat de gekozen - Strobotika: “electric sound - electric light” - hier letterlijk mag worden genomen.


The Helvitis Flashlight Symphony o.l.v. Auxpan (Elvar Mar Kjartansson):
Auxpan is naast hevig stagediver ook actief als instrumentenbouwer. Materialen als ontmantelde radio’s , hondenfluitjes en huishoudelijke voorwerpen krijgen een functionele plaats in het Auxpan instrumentarium. Hij is sinds 2 jaar een actief medewerker van Kitchen Motors en aanvaarde de opdracht om een werk te maken voor 20 zaklampen en 20 bewakingscamera’s voor ‘STROBOTIKA’. De volledige IJslandse Kitchen Motors ploeg zal voor deze bijzondere, niet van enige humor gespeende, apotheose worden bijgestaan door een schare lokale en Belgische artiesten...


Noi Albinoi (FILM):
De jonge IJslandse Filmregisseur Dagur Kari debuteert met de spraakmakende film ‘Noi Albinoi’. Dit relaas over een wat vreemde zeventienjarige jongen en zijn ogenschijnlijk doelloze leven in een geïsoleerd IJslands dorpje vol zonderlinge figuren, zorgde de afgelopen maanden voor heel wat belangstelling en prijzen op gerenommeerde filmfestivals als het Angers European First Film Festival en het Internationaal Film Festival van Rotterdam. Naast de regie nam Dagur Kari Samen met Orri Jonsson als ‘Slowblow’ ook de sterke soundtrack voor zijn rekening. Noi Albinoi past dan ook perfect in het Kitchen Motors idee om IJslands talent een plaatsje te geven op een van hun bijzondere internationale escapades. De soundtrack van Noi Albinoi is ook de nieuwste release op het Kitchen Motors label en verschijnt op 12 september.


http://edda.is/kitchenmotors/

 

 
 
 

DATA vr 19 september (pre-event) en za 20 september

AANVANG telkens om 20u00


INKOM enkel combi-ticket voor 2 avonden ! € 8 (leden BELGIE) / € 10
RESERVATIE GEWENST !