KRAAK & KC BELGIE
present

AUSTRALIAN OPEN

SKY NEEDLE (AU) - MAD NANNA (AU)
JOEL STERN (AU) - UNWAR (AU)
SWEAT TONGUE (NL) - MAAN (BE)
+
FILMS & SCREENINGS curated by JOEL STERN & SKY NEEDLE

> AANVANG: 16.00 u. <Het broeit down under. Via microlabels als Negative Guestlist, Black Petal en Albert's Basement krijgt de Australische underground een nieuwe boost en dat zullen we geweten hebben. Bands als Drunk Elk, Blank Realm, Kitchen's Floor en recenter Satanic Rockers herintroduceren gretig melodie en liedjeskunst als de vergeten jouissance van de doe-het-zelf-cultuur. Maar ook de abstractere regionen van het sonische landschap worden druk bevolkt. Zo gaan multidisciplinaire kunstenaars even bevlogen aan de slag met beeldend werk als met modulaire synths en bij voorkeur met beide tegelijk. Voor het Australian Open-minifestival halen KRAAK en kunstencentrum BELGIE nu voor het eerst een deeltje van deze nieuwe lichting outrockers, - poppers en experimentalisten naar Europa.

De bevriende bands Sky Needle en Mad Nanna vertegenwoordigen twee kanten van het spectrum: de conceptuele jamband en de intuïtieve lofipop. De soloprojecten van Joel Stern en Michael Donnelly illustreren dan weer hoe de som van alle individuele creatie leidt tot een überproductief radarwerk van nieuwe muziek. De supportbands Maan en Sweat Tongue uit de lage landen vertegenwoordigen elk op hun eigenzinnige manier werk dat sterk in het verlengde ligt van het Australische geluid, maar zich er compleet los van ontwikkelde. Aanvullend stelt Joel Stern ook een filmprogramma samen waarin hedendaagse Australische avant-garde-kunstenaars worden gepresenteerd die sterk gerelateerd zijn tot de muzikale beweging.

 

                               SKY NEEDLE

switchback


Sky Needle is een band die zich verspreidt over Brisbane, Melbourne en Kyogle, Australië. Hun wortels liggen aan de voet van de 'sky needle' in Brisbane, een extravagante architecturale fallus gebouwd voor wereldexpo in 1988. De groep is een ode aan het gebouw die enkel vertolkt kan worden met zelfgemaakte instrumenten. Sky Needles eerste plaat, de door hen zelf uitgebrachte 'Time Hammer' was tevens hun allereerste jam. Alex Cuffe speelde op een houten speaker besnaard met basgitaarsnaren, Joel Stern speelde voetpomp-latexhoorn-orgel en Ross Manning ontfermde zich over de elastieken stofblik. De eerste ontmoeting ontaarde in een zich uitbreidend collectief dat primitief, hypnotisch en gedementeerd funky klinkt. Sarah Byrne gooide haar longen in de strijd, en in 2012 vervoegde ook beeldend kunstenaar Michael Donnelly , Glen Schenau en Daniel Jenatsch de groep. Met releases op Albert's Basement en Negative Guestlist bouwt Sky Needle langzaam aan een internationale status van cultband. Nu voor het eerst in Europa!


                                                              MAD NANNA

switchback


Mad Nanna is een nieuw 'no-technique downer rock combo' uit Melbourne dat overal ten lande kelders in brand steekt met hun primitieve post-Scrotum Poles / post-Shaggs muziek. Hun nummers zijn geen stream-of-consciousness. Dat zou te veel baggage impliceren. Het enige wat enigszins naar bewustzijn verwijst is het feit dat de muziek beweegt, ondanks de stroperige, narcoleptische tred.


                                                             JOEL STERN

switchback


Joel Stern is geluidskunstenaar, curator en algemeen avant-gardist. Samen met Sally Golding in Londen en Danni Zuvela in Brisbane runt hij OtherFilm. Als solomuzikant en improvisator maakt hij sinds de vroege jaren 2000 deel uit van een bloeiende Australische scène. In 2008 releasete hij het prachtige 'objects.masks.props' op het Naturestriplabel. Dezer dagen bestaan zijn solosets vooral uit synth- en lichtexperimenten. Stern is tijdens Australian Open ook gastcurator van een uitdagend filmprogramma dat ons verder laat kennismaken met hedendaagse Australische beelden kunstenaars gelinkt aan deze frisse muzikale beweging.


                                   UNWAR

switchback


Unwar is het vrij recente pseudoniem van Michael Donnelly die u kunt kennen van 6majik9 of van zijn bijdrages aan Brothers of the Occult Sisterhood. Unwar zorgt voor strikte synthpsychose en elektro-sonische mescaline. Labels als futuristisch of retrofuturistisch worden vermeden. Zonder te vervallen in een voor de hand liggend aards en sentimenteel klankenpallet laat Unwar u kennismaken met een verrassende meditatieve synthexcursie.


                              SWEAT TONGUE

switchback


Sweat Tongue zijn Rotterdams nieuwste no waviaanse atonalen en improv popperverten. Mr. Klein, ms. R.E. en Ms. Blue Ballls deelden een gezamelijk verlangen naar zuiver puin en abrupte perversie. Post-poopimprovrockband lezen we op het wereldwijde web. Het bekt in ieder geval veelbelovend.


                                                                       MAAN

switchback


Maan is een necromantisch duo uit de buurt van Ronse. Ze zijn zowel schatplichtig aan de literaire scène na Van Ostaijen als aan de erfenis van bands als The Firing-Squad, Club Moral en aanverwanten. Maan debuteerde voornamelijk in kunstgalerijen. Dat ze met de Kraak-lp Manifold onder de arm nu ook langzaam de vochtige kelders van de underground, stinkende kraakpanden en echte podia beginnen frequenteren, leidt enkel tot meer productieve schizofrenie.


                                                              


                           


 
                          i.s.m            en    
 

 

 
 
 

DATUM:
za 21 sep 2013

AANVANG:
16.00 u

INKOM:
ONLINE TICKETS:
EUR 8 (leden BELGIE & Kraak) / EUR 10


KASSA:
EUR 9 (leden BELGIE & Kraak) / EUR 11