BABY DEE (US)
met
Alex Neilson
(UK), Ryan Driver (CA), Joe Carvell (UK), Doug Tielli (CA)
+ Support DOUG TIELLI (CA)
en

CHRISTINA DE VOS (NL)
canvassen artwork met o.a. hoestekeningen van Regifted LightBaby Dee speelde in juni 2010 twee knappe concerten als pianiste van David Tibet en zijn Current 93 in het Open Circuit Pand ‘KolonialeWaren’. Deze bijzondere concerten en een nieuwe soloplaat zijn alvast twee mooie redenen om deze uitzonderlijke muzikante opnieuw uit te nodigen. Met ‘Regifted Light’, de knappe derde release voor het Drag City-label in een productie van Andrew W.K., weet Baby Dee haar demonen - een bijzonder ongelukkige jeugd... - te bezweren en een nieuwe muzikale start te nemen. ‘Regifted Light’ klinkt dan ook veel minder donker dan zijn voorgangers en neemt ons mee op een verademende muzikale reis die ons van vaudeville naar klassieke passages brengt, van bloedmooie songs naar verstilde instrumentals en van ingetogen ernst naar ontwapenende humor. Baby Dee neemt deze prachtige verzameling songs en instrumentals nu mee de baan op, laat haar stem, harp en piano bijstaan door cello, gitaar, bas en drum (Alex Neilson van o.a. Current 93) en wil u zo laten deelmaken van haar knappe muziekwereld.

Baby Dee zagen we eerder op het podium van kunstencentrum BELGIE als accordeon spelende hermafrodiet bij ‘The Kamikaze Freakshow’ (1999). Samen met ‘Antony Hegarty’ maakte Dee - bekend voor haar Shirley Temple act, al harpspelend op een reuzachtige driewieler - deel uit van de punk-, performance- & dragscene van New York in de jaren negentig. Maar Baby Dee is, naast boomchirurg, ook een geschoold harpiste en pianiste. Het is Antony die de songs van Baby Dee voorstelt aan David Tibet wat in 2001 resulteert in een eerste release voor Tibets Durtro-label. Vanaf dan schrijft zij op regelmatig basis songs voor Current 93, tourt en werkt samen met Marc Almond... en groeit het solowerk gestaag. Dat was Will Oldham en Matt Sweeney (Skunk, Chavez, Cat Power... ), fans van het eerste uur, niet ontgaan. Ze loodsen Baby Dee in 2008 naar Drag City en produceren ‘Safe Inside The Day’, waarna de aandacht voor deze opmerkelijke muzikante een vlucht neemt. Met ‘A Book Of Songs For Anne Marie’ (2010) bevestigt Dee haar talent als begenadigd songsmid en met Regifted Light luidt ze alweer een nieuwe, creatieve periode in. Alvorens Baby Dee met Marc Almond langs uitverkochte zalen in Engeland trekt krijgt u eerst de kans om deze bijzondere muzikante, mét band’ aan het werk te zien in kunstencentrum BELGIE.

Luister naar 'Brother Slug and sister Snail' uit REGIFTED LIGHT (KWADRATUUR) klik hier !
CD bespreking REGIFTED LIGHT door Koen Van Meel (KWADRATUUR) klik hier !
Lees het interview met BABY DEE in HBVL (14/09/2011) klik hier !
Lees de concertbespreking door Koen Van Meel (KWADRATUUR) klik hier !
Bekijk de foto's van huisfotograaf Kris Wuytens klik hier !

www.babydee.org

De concertavond wordt op gang getrokken door de Canadese multi-instrumentalist en singer-songwriter Doug Tielli. Hij is een vast waarde in bands als The Silt, Drumheller en The Reveries en maakte zopas zijn eerste soloplaat 'Swan Sky Sea Squirrel' voor Tin Angel Records. Met de loungy psychedelica van Robert Wyatt, de grandeur van Motown, de eenvoud van Willie Nelson of Gillian Welch, de indringende roep van Tom Waits en zelfs het pure experimentalisme van Scratch Orchestra creëert Tielli een beklijvende songwereld die hij nu voor het eerst, in het zog van Baby Dee, aan het Europese publiek zal voorstellen.

www.tinangelrecords.co.uk/doug

 

CHRISTINA DE VOS (NL)
beeldend werk

Om u te ontvangen in een gepaste sfeer zal de Nederlandse beeldend kunstenares Christina de Vos - verantwoordelijk voor de schitterende hoestekeningen van Regifted Light - origineel artwork presenteren. Dit onder de vorm van een aantal canvassen, met de slak als leidmotief, die gelijktijdig met de opnames van het album tot stand kwamen. De intieme band tussen beeldende kunst en muziek op zijn mooist, bezongen in de titelsong en het lied van "broeder naaktslak en zuster huisjesslak".

“Regifted Light is het onbarmhartige licht van de zon, getemperd door het schijnsel van de maan, weerkaatst van glinsterende, naakte slakkenlijven. Als opkruipende zomerjurken kleden Christina’s slakken de naakten, terwijl huisjesslakken hun broze schelpen riskeren in jongleeracts. De kwetsbare slak is barmhartig en verdient onze barmhartigheid. De slak is een tweeslachtig wezen dat niet te vatten is in een eenduidige iconografie: een slak is een slak is een slak is een slak ".


www. christinadevos.nl


      

 

 

 

 

 


 
 
 

DATUM
vr 16 september 2011

AANVANG
deuren / expo 19.00 u.
concert
21.00 u.

INKOM Vvk
Ticketmatic: EUR 8 (leden BELGIE) / EUR 10
Kassa: EUR 9 (leden BELGIE) / EUR 11