het volledige programma van
wereld@hasselt 2008 vindt u
onderaan deze pagina

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 


 


 

BANTU & AFROBEAT ACADEMY
Opgegroeid in Lagos (Nigeria) en Keulen (Duistland) weet Adé Bantu als geen ander hoe hij zijn Afrikaanse muzikale roots kan koppelen aan Westerse invloeden. Zijn bijzondere mix van Afrobeat, funk en hiphop geeft hij de naam ‘The Sound of Fufu’ mee en via geëngageerde teksten straalt hij een optimistische en motiverende boodschap uit. Bantu werkte en tourde eerder al samen met o.a. Tony Allen en Seun Kuti (zoon van) en mocht in 2005 de prestigieuze Kora Award (pan-Afrikaans equivalent van de Grammies) in ontvangst nemen. Gelijkenissen met de legendarische Afrobeat-pionier Fela Kuti zijn geheel terecht. Het uitdragen van Kuti’s erfenis is immers een absolute prioriteit voor deze Afropeaan. Met Afrobeat Academy, een internationaal gezelschap van 11 muzikanten, heeft hij daarvoor de perfecte locomotief gevonden. Samen mikken ze met een stomende live act resoluut op de heupen én de geest, een ideale gangmaker voor het geëngageerde feest dat wereld@hasselt 2008 moet worden.
http://www.bantucrew.com/


CHEIKH BAYE FALL + guests
Bij wijze van uitsmijter wordt na het concert van Bantu & Afrobeat Academy het podium geruimd voor de Senegalese zanger, percussionist Cheikh Baye Fall die met een aantal bijzondere gasten een ingetogen vervolg breit aan wereld@hasselt. Tegen de achtergrond van Juan Lagunas prachtige documentaire ‘Princess of Africa’ neemt Cheikh, die het knappe themalied voor de film componeerde, u mee op een doorleefde reis doorheen zijn muzikaal oeuvre... Cheikh Baye Fall (geboren Cheikh M’Backé Guèye) kiest er bewust voor om zich in thuisland Senegal in te zetten voor zijn volk. Zijn eerste doel is gericht op het bewaren van de cultuur. Veel muzikanten hebben immers al een stek gevonden in Europa waardoor er in Senegal zelf een groot tekort is. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de uitbouw van een polyvalent centrum waar o.a. percussieles wordt gegeven, waakt hij voor de bouw van scholen en een medische post en leidt hij sensibilisatiecampagnes. Hiervoor schreef hij een 5-jarenplan in samenwerking met de Blokkendoos vzw. Muziek blijft echter zijn grootste passie. Hij concerteert geregeld in Afrika en Europa waar zijn knappe doorleefde songs op een groeiende belangstelling kunnen rekenen.
http://www.youtube.com/watch?v=tYemwrJd2Cw
  
DJ DR. FRANK
Al goed twintig jaar is Dr. Frank de drijvende kracht achter het radioprogramma Afroburo voor Radio Centraal, de Antwerpse onafhankelijke radio bij uitstek. Nog voor Congotronics (Konono N°1, Kasai Allstars... ) een begrip werd, werden deze Afrikaanse grooves al door de dokter zorvuldig ontleed en wereldkondig gemaakt. Dr. Frank draait immers het beste, boeiendste, meest opwindende, (soms) meest obscene, meest onverwachte, meest dansbare, meest Afrikaanse uit de Afrikaanse muziek van 1950 tot op heden, met occasionele uitstapjes naar het Caraïbisch gebied en Latijns-Amerika.
http://www.radiocentraal.be/

+ FAIRTRADEDRINKS, (H)EERLIJK ETEN & STANDS: Congolees, Fillipijns, Supbar…

DATUM: za 8 november
LOCATIE:
Open Circuit-pand 'Koloniale Waren'
Koningin Astridlaan 85, Hasselt
AANVANG: 19.00 u.
INKOM: GRATIS!!


PROGRAMMA
> klik op de activiteiten voor meer info