© Mirjam Devriendt 

 


i.s.m. Ictus, Klasse, Matrix, Zephyr en kunstencentrum BELGIE

De focus van deze ‘Dag van de Nieuwe Muziek’ ligt op muziek die geschreven is in de periode nà 1950. Het instrumentarium overstijgt derhalve het klassieke: informatietechnologie en andere elektronische audioapparatuur worden niet geschuwd.

In de namiddag tussen 14u en 19u bezet Basilica Festival van Vlaanderen de site van het Open Circuit-pand ‘Koloniale Waren’, gelegen op de Koningin Astridlaan 85 in Hasselt. Dit historisch waardevolle gebouw wordt sinds 2005 door kunstencentrum BELGIE gebruikt als uitvalsbasis voor het Open Circuit-productieplatform en als canvas voor bijzondere concerten (Mum, Laurie Anderson...), uitdagend theater (Eisbär, De Queeste) en uiteraard Open Circuit-events (Insight 2005, Femmes, 2005 en Habitat, 2007). In deze unieke setting kan u op de Dag van de Nieuwe Muziek terecht voor de concerten van Ictus en Spectra Ensemble. Tussen de concerten door worden er lezingen en workshops gepresenteerd i.s.m. MATRIX, een documentatie- en informatiecentrum rond hedendaagse klassieke muziek dat sedert 2003 ook een waaier aan educatieve activiteiten aanbiedt.

Voor het slotconcert van de ‘Dag van de Nieuwe Muziek’ trekken we naar de Sint-Quintinuskathedraal van Hasselt. Daar slaan drie Vlaamse ensembles de handen in mekaar: HERMESensemble, ensemble voor hedendaagse muziek, Capella di Voce, als vocaal ensemble eveneens geconcentreerd op actueel repertoire en Belgian Brass, een collectief van de beste koperblazers van Vlaanderen.

http://www.basilica.be

PROGRAMMA
Locatie: Open Circuit-Pand ‘Koloniale Waren’ Koningin Astridlaan 85, 3500 Hasselt

14u00 : Start workshop voor kinderen
Workshop rond muzikale bouwstenen (ritme, tempo, toonhoogte) voor kinderen van het 1ste en 2de leerjaar met instrumentjes die gebouwd zijn naar een ontwerp van de Duits-Argentijnse componiste Mauricio Kagel. Inschrijvingen via www.lerarenkaart.be

14u00 - 14u45 : Lezing- recital koperblaasinstrumenten na de Tweede Wereldoorlog
Via zelf gespeelde luistervoorbeelden introduceert trombonist Jan Smets (o.m. Belgian Brass en het orkest van de Munt) ons in de ontwikkelingen op vlak van instrumentenbouw, speeltechniek en repertoire van koperblaasinstrumenten na 1945.

15u00 - 16u00: Concert Ictus
J.L. Fafchamps – Lettre Soufie: Z3 (Dhal) voor trombone en elektronica door Alain Pire (trombone) en Alex Fostier (elektronica)
Y. Maresz – “Mettalics” (1995) voor trompet en elektronica door Philippe Ranallo (trompet) en Alex Fostier (elektronica)

16u30 - 17u15: Componistenportret : Morton Feldman
Musicoloog Maarten Quanten schetst een portret van de Amerikaanse componist Morton Feldman (1926-1987). Verschillende van zijn werken veroorzaakten omwille van hun extreme lengte Rothko Chapel dat aan bod komt tijdens het slotconcert door Hermes) en beeldmateriaal.

17u30: Mini-concert
Optreden met de kinderen van de workshop & Concert Academie van Izegem, experiment nieuwe muziek.

18u00 – 18u45 : Concert Spectra Ensemble
Selectie uit 60 minicreaties of ‘vingerafdrukcomposities’ van ca. 90”, een opdracht van ComAv, het Componistenarchipel Vlaanderen die aan Vlaamse componisten de vraag stelde om in een stuk van 90” zichzelf te presenteren.

 

Locatie: Sint-Quintinuskathedraal Hasselt

20u30: Slotconcert HERMESensemble i.s.m. Capella di Voce & Belgian Brass
J. Van der roost - Tre Skizze
P. Ablinger - Weiss/Weisslich (versie “5b: For St. Anna in Zepernick”)
J. Tassyns - The Hollow Men
M. Feldman - Rothko Chapel

 
 
 
DATUM: zo 25 mei


Locaties: vanaf 14h00: Open Circuit-Pand ‘Koloniale Waren’ Koningin Astridlaan 85, 3500 Hasselt
vanaf 20h30: Sint-Quintinuskathedraal, 3500 Hasselt


Tickets (incl. slotconcert): EUR 20 - EUR 17 (Red.) // EUR 15 (abo)
Tickets zijn te bestellen via: 32 (0)12 23 57 19 of via info@basilica.be