JOHN BUTCHER & MARK SANDERS (UK)
+
 KRIS WANDERS - PETER JACQUEMYN
ANDRÉ GOUDBEEK - MARK SANDERS

(AU/NL/BE/UK)
  
switchback
© Andrew Putler © Bryony McIntyre

JOHN BUTCHER & MARK SANDERS


Dat de Engelse saxofonist John Butcher sinds begin jaren tachtig uitgroeide tot een van de meest invloedrijke muzikanten uit de improvisatiescene mocht blijken tijdens zijn duoconcert in kc BELGIE (2012) met saxofonist en rietblazer Joachim Badenhorst. Hij is wereldwijd een geliefd sparringpartner - denk aan zijn samenwerkingen met o.a. Derek Bailey, John Stevens, Gerry Hemingway, Gino Robair, John Edwards, Toshimaru Nakamura, Eddie Prevost, Paul Lovens, Phil Minton, AMM,... - en komt nu op eigen verzoek richting Hasselt om zijn duo met drummer Mark Sanders aan het Belgische publiek voor te stellen.

Ook Sanders is een bezige bij. Internationaal geroemd voor zijn extreem percussief bereik - van subtiele texturen tot explosieve ritmes - was hij al te horen aan de zijde van gerenommeerde spelers als Evan Parker, Peter Brötzmann, Derek Bailey, Myra Melford, Paul Rogers, Henry Grimes, Roswell Rudd, Okkyung Lee, Barry Guy, Otomo Yoshihide, Ken Vandermark, Sidsel Endresen. Hoe divers zijn percussiebereik is, zal blijken tijdens dit uitzonderlijk dubbelconcert waar hij voor beide formaties het drumzitje inpalmt.


John Butcher:
Tenor- en Sopraansax | Mark Sanders: Drum

ballister
  © Ronny Wertelaers © Cees van de Ven  


KRIS WANDERS - PETER JACQUEMYN - ANDRÉ GOUDBEEK - MARK SANDERS

Een mooi contrast met de subtiele nuances van het Butcher/Sanders duo vormt het stellaire kwartet van Kris Wanders, André Goudbeek, Peter Jacquemyn en Mark Sanders. Kris Wanders, geboren in Nederland maar residerend in Australië, wordt wereldwijd beschouwd als een van de meest krachtige tenorsaxofonisten en stond samen met muzikanten als Willem Breuker, Peter Brötzmann, Fred Van Hove en Alexander von Schlippenbach mee aan de wieg van de Europese improvisatiebeweging. De rol die André Goudbeek, ook geboren in Nederland maar al jaren woonachtig in België, als muzikant en protagonist van de (inter)nationale improvisatiescene speelt, is van onschatbare waarde. Van John Tchicai en de Werkgroep Improviserende Muzikanten (WIM), over Chris McGregors Brotherhood of Breath tot het Willem Breuker Kollektief, Xu Fengxia, Joe Fonda, Phil Minton, Fred Van Hove, Han Bennink en Peter Brötzmann het zijn slechts enkele voorbeelden van samenwerkingen die het avontuurlijke parcours van André Goudbeek weten te duiden.

Een van de terugkerende namen bij Goudbeek maar ook bij Kris Wanders als bassende steunpilaar is die van Peter Jacquemyn. In 2006 schitterde hij in kc BELGIE tijdens het Open Circuit: iNTERaCT festival (in spontane combinaties, met o.a. Mats Gustafsson, Johannes Bauer, Kevin Drumm, Fred Lonberg-Holm) en tijdens Augenblick met Sigrid Tanghe, Lê Quan Ninh, Gunda Gottschalk en Jean Sasportes. Zijn passage met Tatsuya Nakatani en Fred Van Hove uit 2007 werd vereeuwigd op Rhythm Section + Fred Van Hove: Hear Here Now een release voor het Belgische Kraak-label. Voeg bij Wanders, Goudbeek en Jacquemyn de percussieve diversiteit van de Engelse drummer Mark Sanders en we krijgen de ingrediënten voor een avontuurlijk dubbelconcert dat kc BELGIE en Motives for Jazz graag zullen bijschrijven in de reeks memorabele concerten.


Kris Wanders:
Tenorsax | André Goudbeek: Altsax, basklarinet, bandoneon
Peter Jacquemyn:
Bas | Mark Sanders: Drum

                                                              Koop tijdig je ticket online !
                                                                      (thuis te printen)
                                                           

                                                     

                                                                          In Coproductie met
                                                                            

 
 
 

DATUM:
za 1 juni 2013

AANVANG:
20.00 u

INKOM:Vvk Ticketmatic: EUR 10 (leden BELGIE & MfJ) / EUR 12

KASSA: EUR 11 (leden BELGIE & MfJ) / EUR 13