DYLAN CARLSON (US)
founding member of EARTH!
'La Strega and the Cunning Man' lp/cd out now on Southern/Latitudes
+
IGNATZ & DE STERVENDE HONDEN (BE)
'Can I Go Home Now?' lp/cd out now on FONAL


switchback
                                                                                                                                   

DYLAN CARLSON
(EARTH)

Dylan Carlson is stichtend lid en stuwende kracht achter de legendarische band Earth waarmee hij sinds 1990 een hele generatie muzikanten weet te inspireren. Carlson introduceerde drones, gedowntunede gitaren, minimale riffs en een ultra traag ritme om een unieke loodzware sound te generen. Schitterende releases als Extra-Capsular Extraction, Earth 2: Special Low Frequency Version, Phase 3: Thrones And Dominions en Pentastar: In The Style Of Demons op labels als Blast First en Sub Pop - destijds het label waarop Carlsons vriend en roommate Kurt Cobain debuteerde met Nirvana's Bleach - waren de rechtstreekse aanleiding voor bands als Sunn O))) (kc BELGIE, 2005) en Boris (kc BELGIE, 2005, 2012) om het, inmiddels als drone/doommetal gelabelde, genre verder te ontwikkelen.

Na 1996 wordt het stil rond Earth en Carlson. Persoonlijke problemen, drugs en ziekte leken Earth en Calsons muzikale ontwikkelen een halt te hebben toegeroepen.  Als in 2005 muzikanten en bands als Mogwai, Russell Haswell, Jim O'Rourke, Autechre, Justin Broadrick en Sunn O))) via de Earth-tributeplaat Legacy Of Dissolution de interesse voor deze dronemetalpionier weer aanwakkeren is het startschot voor Earth deel 2 gegeven. Carlson beent zijn klank verder uit, houdt het tempo laag en introduceert uitgepuurde Americana. Earth-fans van het eerste uur Stephen O'Malley en Greg Anderson van Sunn O))) sluiten Earth en Carlson in de armen en brengen op hun Southern Lord-label schitterende Earth-release als Hex: Or Printing In The Infernal Method en The Bees Made Honey In The Lion's Skull uit. Vanaf Angels Of Darkness, Demons Of Light I (2011) en II (2012) laat Carlson zijn fascinatie voor Engelse folk, magische plaatsen en rituelen meer en meer gelden. Hij trekt dit gegeven door in zijn solowerk als drcarlsonalbion op La Strega And The Cunning Man In The Smoke voor Southern/Latitudes (2012) en English Folklore volume one: Hackney voor Tapeworm/Wormhole (2012). Zijn eigen Schots/Engelse roots diept hij verder uit in zijn eerste groot solowerk dat een book, dvd, lp en cd zal bevatten en onder de titel Falling with a Thousand Stars and Other Wonders from the House of Albion het licht zal zien in 2013.

Dylan Carlson kan dus bogen op een rijk muzikaal verleden en toekomst. Het is dan ook een eer en een genoegen om deze legendarische gitarist op het BELGIE-podium te mogen ontvangen. Voor deze unieke gelegenheid zal hij worden bijgestaan door Rogier Smal op percussie. Smal zagen we eerder al aan het werk in kunstencentrum BELGIE met Dagora tijdens het derde Graag Traag Festival in 2012.


switchback


IGNATZ & DE STERVENDE HONDEN


Can I Go Home Now? voor het Finse label Fonal, is de nieuwste lp/cd van de Belgische noisy bluesnik Ignatz. Een perfecte aanleiding om deze krakende bard opnieuw een forum te geven. De toenemende (inter)nationale belangstelling voor het zorgvuldig opgebouwd universum van beklijvende songs en knarsende instrumentals is echter niet de enige aanleiding om Ignatz terug naar Hasselt te halen. Zijn recente associatie met De Stervende Honden Erik Heestermans (drum, Sheldon Siegel) en Tommy Denys (bas, Sylvester Anfang II) bleek immers een perfecte keuze om het geheel live een nieuwe dynamiek mee te geven. Meer dan aanleiding genoeg dus om Ignatz - na schitterende soloconcerten in kunstencentrum BELGIE tijdens het Kraak Festival (2006), met Richard Bishop (2009) en met Ghédalia Tazartès (2011) - met zijn Stervende Honden te laten aantreden tijdens deze spraakmakende dubbelbill.
 
 
 

DATUM:
za 12 okt 2013

AANVANG:
20.00 u

INKOM:
ONLINE TICKETS
EUR 7 (leden BELGIE) / EUR 9

KASSA:
EUR 8 (leden BELGIE) / EUR 10