OPEN CIRCUIT : fatcat

LOCATIE: Kunstencentrum BELGIE, Burgemeester Bollenstraat 54, 3500 Hasselt
-----------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------
JOHANN JOHANNSSON & HILDUR GUDNADOTTIR (IS)
BLACK DICE
(US)
HAUSCHKA & JEFF DESOM’S ‘GHOST PIANO’
(DE/LU)
LAU NAU
(FI) - GROWING (US) - ANTENNA FARM (UK)
MICHELLES FUSAIN
(FR)
+
SURPRISE COLLABORATIONS & GUESTS
&
INSTALLATIONS, PERFORMANCE & FILM PROGRAMME
SHOBO SHOBO
(FR) - ROWENA EASTON(UK) -
DENNIS KROKODIL & THOMAS LOYENS (B) - SEMICONDUCTOR FILMS
(UK)
DANNY PERREZ’ & ANIMAL COLLECTIVE’S ODDSAC
(US)
KIEREN EVANS’ VASHTI BUNYAN DOC.
(UK)
OVERTURE ANIMATION
(US)...
-----------------------------------------------------------------------------------

Kunstencentrum BELGIE is voor de zevende keer gastheer van het Open Ciruit: FatCat-festival. Het FatCat-label bestaat inmiddels 21 jaar, ging van start als onafhankelijke platenwinkel in 1989 en groeide langzaam uit tot een avontuurlijk label dat bands als Sigur Ros, múm, Animal Collective, Frightened Rabbit, The Twilight Sad, No Age van obscuriteit naar het grote publiek wist te loodsen.

Since its very early days as a label, FatCat has forged a fantastic creative working relationship with the good people at BELGIE. In line with previous FatCat events here, this year’s line-up sees an adventurous mixture of organic and electronic, hard and soft, loud and quiet, maximal and minimal.’ Dave Howell -FatCat

http://fat-cat.co.uk
www.open-circuit.com


JOHANN JOHANNSSON & HILDUR GUDNADOTTIRJóhann Jóhannsson (Apparat Organ Quartet, Evil Madness) debuteerde in kunstencentrum BELGIE in 2003 tijdens het Kitchen Motors-event Electric Light - Electric Sound en keerde, gedragen door het succes, terug in 2004. Sinsdien wordt hij door het grote publiek en de pers in de armen gesloten en kunnen releases als Englabörn, IBM 1401, A User’s Manual of Fordlândia en recent nog And In The Endless Pause There Came The Sound Of Bees op de nodige bijval rekenen. Voor FatCat staat de cd/dvd The Miners’ Hymns op stapel, een samenwerking met filmmaker Bill Morrison. Het is meteen ook een ideale reden om Jóhann Jóhannsson een prominente plaats te geven op Open Circuit: FatCat.

Voor deze gelegenheid duikt hij in een muzikaal avontuur met de celliste Hildur Guðnadóttir waarmee hij, voor het eerst in België, als duo zal concerteren. Guðnadóttir is ook een telg van het IJslandse Kitchen Motors-collectief en maakt de afgelopen jaren naam als soloartieste via bloedmooie releases als Without Sinking en Mount A voor het Touch-label. Ze speelde bij Angel met Ilpo Väisänen en Dirk Dresslehaus, werkte met Schneider TM, Pan Sonic, BJ nielsen en Throbbing Gristle, is het best bekend van múm - waarmee ze Open Circuit: FatCat en het Open Circuit Pand ‘Koloniale Waren’ in 2007 al aandeed - en speelt ook in Storsveit Nix Noltes, een all star IJslandse big band waarvan Royal Family - Divorce op FatCat verscheen.

www.hildurness.com
www.johannjohannsson.com


BLACK DICEZeven jaar na het overdonderend debuut van Black Dice op de Belgische planken tijdens Open Circuit: FatCat 2003 keren Eric en Bjorn Copeland en Aaron Warren - rechtstreeks vanuit ATP’s Nightmare Before Christmas - terug naar kunstencentrum BELGIE om de puntjes op de i te zetten. Sinds 2004 gaan ze door het leven als een trio (zonder drummer Hisham Bharoocha) en schaven ze onophoudelijk aan hun eigenzinnige sound die we terughoren op releases als Creature Comforts, Broken Ear Records en Repo. Black Dice haalt schijnbaar moeiteloos hard en abstract uit om vervolgens subtiel en zelfs popgevoelig de belofte waar te maken die we in 2003 al deden: Black Dice is een naam om te onthouden!

www.blackdice.net


HAUSCHKA & JEFF DESOM’S ‘GHOST PIANO’Het oog én het oor verwennen en verwonderen, dat is wat pianist Volker Bertelmann aka Hauschka en filmmaker Jeff Desom dachten toen ze aan het unieke audiovisuele project Ghost Piano begonnen. Veel kunnen we niet verraden en zelfs de verrassende clips op youtube doen niets af aan de verwondering die deze heren met Ghost Piano weten tot stand te brengen. Wat we wel kunnen meegeven is dat Hauschka’s wonderlijke pianoconcert tijdens Open Circuit: FatCat 2007 - boordevol ritmische geluidsvignettes en subtiele ballades - niet onopgemerkt voorbijging en dat zopas zijn derde knappe release voor FatCat getiteld Foreign Landscapes verscheen. Voeg daarbij de multigetalenteerde filmmaker Jeff Desom waarmee Hauschka eerder al de bekroonde video Morgenrot en de magische kortfilm Bloksky inblikte en maak u klaar voor een verrassing van formaat tijdens Ghost Piano.

www.hauschka-net.de
www.jeffdesom.com


LAU NAULau Nau is de Finse freefolkdeerne Laura Naukkarinen, maakte deel uit van de Finse band Killa (kc BELGIE 2003) en was actief in bands als Hertta Lussu Ässä, Päivänsäde, Avarus en The Anaksimandros. Haar opmerkelijke stem, zin voor traditie en experiment, horen we vanaf 2005 terug in knappe soloreleases als Kuutarha en Nukkuu (2008) voor het Chicago-label Locust. Alvorens haar nieuwe album de wereld wordt ingestuurd kunnen we eerst live proeven van haar wonderlijk muzikaal avontuur, waarmee ze zichzelf een huizenhoge internationale reputatie bij elkaar weet te spelen.

www.haamu.com/launau

GROWING


Labels als Kranky, Social Registry, Megablade en Vice Records, tournees en concerten met Boris, SUNN O))), Gang Gang Dance of Hot Chip en Fuck Buttons, na goed tien jaar is Growing nog steeds niet in een bepaald hokje te drummen. Joe Denardo en Kevin Doria schaven zonder schroom en op hun eigen gezapige tempo verder aan een inmiddels indrukwekkende catalogus. Sinds 2008 voegt Sadie Laska stem, samples en elektronica toe aan de gelaagde sound van Growing en lijkt het schijnbaar onmogelijke huwelijk van La Monte Young met Fennesz en The Bug op de nieuwste Growing-release Pumps tot volle ontplooing te komen.

www.growingsound.com


ANTENNA FARMDave Howell - FatCat-labelbaas en cocurator van zeven edities Open Circuit: FatCat - en Alastair Leslie (Chesh) stellen hun avontuurlijk elektronica project Antenna Farm - waarin laptop, gitaar, omgevingsgeluid en draaitafels als potentiele klankentappers fungeren - opnieuw te dienste van de Open Circuit gedachte... Wat het juist zal worden en met wie ze mogelijks in zee gaan zal dan ook pas blijken op 4 december.

http://fat-cat.co.uk/fatcat/artist/Antenna+Farm


MICHELLES FUSAINMehdi Hercberg (Shoboshobo), Sylvain Quément (Gangpol & Mit) en Freeka (Sgure) verenigen hun krachten in het gloednieuwe trio Michelles Fusain. Noisy beelden én klanken uit een tekenenpen, fullspeed digitale speelgoedmuziek, lo-fi pogingen om de dansvloer te vullen, casio-, space-, disco-, comediepop, een vleug bossa, R&B, musical, geen genre blijft onontgonnen voor dit duivelse trio.

www.myspace.com/sgur * www.myspace.com/gangpolundmit * www.shoboshobo.comINSTALLATIES, FILMS, SAMENWERKINGEN...

Open Circuit: FatCat is meer dan gewoon een podium voor muzikanten. De integratie van diverse media en verrassende gasten en samenwerkingen binnen het festival zijn ook voor deze zevende editie, prominent aanwezig. Het Franse collectief Shobo Shobo, dat we kennen van hun bijdragen aan het Open Circuit: Dramarama-festival in 2006 en van hun grafisch werk voor de FatCat-release 28 van Aoki Takamasa & Tujiko Noriko, neemt kunstencentrum BELGIE audiovisueel onder handen met installaties en perfomances. Beeldend kunstenaar en dame van het snelle woord Rowena Easton rijgt de concerten op een verrassende manier aan elkaar. Voor het filmluik zijn we niet weinig trots dat we u Oddsac kunnen voorstellen, een buitengewoon filmproject van Animal Collective en regisseur Danny Perrez, aangevuld met recent en nieuw werk van Perrez. Hoe grensverleggend het filmwerk is van de inmiddels internationaal gerenommeerde filmmakers Semiconductor, krijgt u te zien in een selectie nieuw werk. En FatCats folkdiva Vashti Bunyan werd vereeuwigd op het witte doek door regisseur Kieran Evans in de knappe documentaire From Here To Before. Als uitsmijter kan u wegdromen bij de magische animatie van Jason & Aya Brown van de Overture Studios met clips voor o.a. Hauschka, múm, KiraKira en Magical Power Mako.


Lees HIER het artikel door Claessens Simon (KWADRATUUR.BE)
Lees HIER het interview met David Howell (KWADRATUUR.BE)
Bekijk HIER de aankondiging in DE MORGEN (4/12)
Bekijk HIER de lijst met screenings
Download HIER de timetable (pdf)
Bekijk HIER de maskers van Shobo Shobo (FR)

                     
   

 
 
 
DATUM:
za 4 december


AANVANG
:
15.00 u. !


INKOM:
Vvk
Ticketmatic EUR 15 (leden BELGIE) / EUR 18

Kassa EUR 18 (leden BELGIE) / EUR 20