FRODE GJERSTAD
WILLIAM PARKER
HAMID DRAKE
(NO, US)
+
DANIEL CARTER & FEDERICO UGHI (US/IT)foto links Hamid Drake © Newberry
foto midden Frode Gjerstad © Gjerstad
foto rechts William Parker © Douthart


Frode Gjerstad trekt al jaren de kar van de erg vruchtbare Scandinavische freejazzscene en laat zich internationaal gelden als een van de meest bezielde hedendaagse saxofonisten. Zijn schitterende duoperformance met elektronicabricoleur Lasse Marhaug in kunstencentrum BELGIE (2005) en de internationale krachtmeeting met Sabir Mateen, Paal Nilssen-Love en Peter Friis-Nielsen die daarop volgde (2006) lieten ons al kennismaken met het enorm bereik van Noorwegens boegbeeld van de freejazz. Gjerstad keert nu terug naar kunstencentrum BELGIE en Motives for Jazz in het gezelschap
van ‘ s werelds meest veelzijdige ritmetandem William Parker (bas) en Hamid Drake (percussie).

Parker tekende in 2007 voor een van de beste concerten ooit in de Motives for Jazz-serie, samen met Charles Gayle en de inmiddels overleden Rashied Ali als By Any Means. Twee jaar eerder sprong hij samen met Hamid Drake onverwacht terug het BELGIE-podium op, om de set van een verraste dj Spooky ritmisch te ondersteunen... nadat ze samen met Peter Brötzmann de jeugdige bezoekers al hadden overtuigd dat freejazz vooral een muzikaal feest is. Frode Gjerstad, William Parker en Hamid Drake tourden sinds 1997 al drie keer samen en delen vier cd releases voor labels als FMR, Cadence, Ayler Rec. en Circ.Totale. Na vier jaar eindelijk klaar voor een nieuwe tournee.

De New Yorkse metrogangen, een achterafzaaltje met jonge muzikanten of een groot podium met meesters als Sun Ra, Cecil Taylor en Sunny Murray of bands als Sonic Youth en Yo La Tengo... Daniel Carters wonderlijke sax-, fluit- en trompetklanken weten altijd te overtuigen. Tijdens Open Circuit: iNTERaCT 2008 liet hij ons kennismaken met zijn meesterlijke veelzijdigheid. Hij vindt zijn weg nu terug naar kunstencentrum BELGIE in het gezelschap van de Italiaanse - in New York residerende - drummer Federico Ughi. Artiesten als Ornette Coleman, The Cinematic Orchestra, William Parker, Eri Yamamoto en Steve Dalachinsky staan prominent op Ughi’s cv. Samen met het trio Frode Gjerstad, William Parker, Hamid Drake loodst dit bezielde duo ons ongetwijfeld naar een nieuw muzikaal hoogtepunt.

Lees HIER de aankondiging door Koen Van Meel
Beluister HIER 'The Street' van Gjerstad with Parker & Drake
Lees HIER het interview met Hamid Drake (KWADRATUUR.BE)


Links:
Frode Gjerstad
William Parker
Hamid Drake
Daniel Carter
Federico Ughi


 
 
 

DATUM:
za 11 dec 2010 i.s.m. Motives for Jazz

AANVANG:
20.00 u

INKOM:Vvk Ticketmatic: EUR 7 (leden BELGIE & MfJ) / EUR 9 - reservatiekost: 1 EUR
Kassa: EUR 7 (leden BELGIE & MfJ) / EUR 9