KLANGGEZEITEN
Percussionist/componist Michael Ranta (US, 1942) is een sleutelfiguur in de wereld van hedendaagse avant-gardemuziek. Hij werkte met componisten en muzikanten als Kagel, Stockhausen, Takemitsu, Kosugi, Partch en Toshi Ichiyanagi (Yoko Ono’s eerste echtgenoot). Hij maakte deel uit van de legendarische gelegenheidsformatie ‘Wired’ met o.a. Conny Plank en Mike Lewis, richtte de percussiegroep ‘Transit’ en werkte samen met elektronicapionier Jean-Claude Éloy. Ranta bracht in de jaren zeventig lange tijd door in Taiwan als docent/percussionist. Zijn multimedia-bijdrage voor de Olympische Spelen in München in 1972 en zijn latere muziek voor theater, opera en film, leverden hem internationale erkenning op.

Samen met de Duitse componist/pianist en musicoloog Dieter Mack (D, 1954) en componist/saxofonist/vocalist Reso Kiknadze (GE,1960), die de passie voor compositie en improvisatie, elektronisch experiment en oriëntaalse tradionele muziek met Michael Ranta delen, neemt Klanggezeiten ons mee op een interactief geïmproviseerd klankenspektakel, vergezeld van meditatieve beeldprojecties door Anila Ranta.

MICHEL DENEUVE plays the ‘CRISTAL BASCHET’
Michel Deneuve (F, 1955) is componist, muziekleraar en cristalist. In 1975 ontmoette hij Bernard Baschet die hem lieten kennismaken met de klanksculpturen (Structures Sonores) die hij, samen met zijn broer en Francois, ontwikkelde sinds 1953. De opblaasbare gitaar, de aluminium piano en vooral de ‘Cristal Baschet’ -die ondertussen tot de categorie ‘erkende instrumenten’ gerekend mag worden- zijn akoestische instrumenten, vervaardigd uit staal, aluminium en glas . Bij het grote publiek zijn deze klankensculpturen bekend door de demonstraties van de gebroeders Baschet op de legendarische Expo’58.

Michel Deneuve legt zich sinds 1975 volledig toe op de ontwikkeling en de beheersing van de volwaardige ‘Cristal Baschet’ door de studiemethodes van piano en viool erop toe te passen: toonladders, arpeggio, decay, staccatos, vibratos... Hij is een van de eersten die een verfijnde techniek ontwikkelde voor dit toch wel jonge instrument. Het is dan ook een eer en een genoegen voor kunstencentrum BELGIE en Metaphon om u aan het etherisch klankuniversum van dit uitzonderlijk zeldzaam en uniek instrument te introduceren, bespeeld door de getalenteerde handen van Michel Deneuve.

http://www.metaphon.be

 
 
 

DATUM: za 25 april

AANVANG: 20.00 u.

INKOM: EUR 7 (leden BELGIE) / EUR 9

RESERVATIE GEWENST: belgie@skynet.be of 011/22 41 61