Met steun van :

de Vlaamse overheid
Provinciale Jeugddienst Limburg
 


 

 

http://www.kraak.net

Hasselt en kunstencentrum BELGIE zijn voor de achtste keer gastheer en co-organisator van het ondertussen internationaal gerenommeerde (k-raa-k)3-festival. Maak kennis met het kruim van de Belgische en internationale alternatieve scene tijdens deze 12-uur durende trip doorheen een jungle van verrassende muziekstijlen, oog- en oorstrelende films en dynamische installaties. Slingerend tussen oud en nieuw, elektronica en pop, outrock, psychedelica en avant-garde, noise en improv en alles wat u hier zelf kan aan toevoegen, dompelt het (K-RAA-K)3-festival u opnieuw onder in een muzikaal avontuur.

LUGUBRUM (B) - MAJOR STARS (US) - WARMER MILKS (US) - DINOSAURS WITH HORNS (US) - WITCHCRAFT (SE) - RACCOO-OO-OON (US) - PHIL MINTON (UK) - DANIEL HIGGS (US) - BOHMAN BROTHERS (UK) - DENNIS KROKODIL AND FRIEND (B) - THOMAS ANKERSMIT + GIUSEPPE IELASI (NL/IT) - LITTLE HOWLIN’ WOLF (US) - BEAR BONES, LAY LOW (B/VE) - JOZEF VAN WISSEM (NL)

Lees het artikel over het festival op kwadratuur.be: http://www.kwadratuur.be/nieuws.php?id=331

Klik hier voor het visuele programma:
EXPO / VIDEOCONCERTENSUN CITY GIRLS KOMT NIET!
Door het spijtige verlies van drummer Charles Gocher, die deze week na een lange strijd met kanker kwam te overlijden, is de show van de Sun City Girls afgelast. Hieronder vindt u de officiële verklaring van Alan en Richard Bishop :  "With deep regret, we must announce that Charles Gocher passed away yesterday in Seattle due to a long battle with cancer at the age of 54. He is survived by the two of us who adopted him as a brother 25 years ago and his many friends around the world. He will be missed more than most could ever know. Our thanks to everyone for their support and encouragement during the past three, very difficult years. Many of you were not aware that Charles was ill and that´s because he wanted it that way. Details of a memorial in his honor will be announced soon. - Alan and Richard Bishop".


LUGUBRUM (B)

Al jaren lang is het Gentse Lugubrum bezig aan het uitwerken van een fijnzinnig en vooral eigenzinnig geluid in het metalveld. Jaren geleden ontwikkelden ze nog een afsplitsing van het black metalgenre met hun ‘boersk blek metl’. Tegenwoordig experimenteren ze erop los en dat leidt tot nooit gehoorde extravagante en genre-overschrijdende combinaties. Zonder twijfel een van de boeiendste groepen uit de Belgische muziekgeschiedenis.
http://lugubrum.com/index.htmlMAJOR STARS (US)

Major Stars opereert al tien jaar vanuit Sommerville, Massachusetts en maakt west-coast geïnspireerde rechttoe-rechtaan rock. Stevige riffs staan centraal en een zijsprong richting psychedelische folkrock wordt niet geschuwd. Nu Major Stars sinds twee jaar uitgebreid is tot een stevig zestal, een officiele vijfde lp een feit is en de internationale belangstelling eindelijk in stijgende lijn zit is het hoog tijd om het hoge rock-‘n-rollgehalte, de ijzersterke live-reputatie en hun meer dan charmante leadzangeres ook aan het (K-RAA-K)3 festivalpubliek te introduceren.
http://www.myspace.com/themajorstarsWARMER MILKS (US)

Warmer Milks was oorspronkelijk het soloproject van Mike Turner uit Lexington, Kentucky. In korte tijd groeide het project uit naar een trio en evolueerde de muziek van lo-fi songs over avant-folk naar hun op Troubleman Unlimited verschenen ‘Radish on Light’, waarop de groep een grimmige kant laat zien van zichzelf en zich wentelt in een psychedelische trip van kraut- en dronegerammel en spastische no rock. Gelauwerd door o.a. Ben Chasny en Byron Coley als de groep die je absoluut aan het werk moet zien. Bij deze.
http://www.warmermilks.com/

Beluister Warmer Milks op Kwadratuur.be:
http://www.kwadratuur.be/audio.php?id=464DINOSAURS WITH HORNS (US)

Dinosaurs With Horns zijn Rick Potts en Joseph Hammer, beiden overlevenden van de legendarische LAFMS (Los Angeles Free Music Society) rond o.a. Le Forte Four en Smegma. LAFMS was een allegaartje van vrijdenkende muzikanten die stijlen zoals freejazz, noise rock, performance kunst, musique concrète,... vaak door elkaar beoefenden vanaf midden jaren ’70. Dinosaurs With Horns zet die traditie zonder verpinken verder. Verwacht hardhandige improvisatie van elektronica, synthmanipulatie en gitaardestructie van mensen die al meer dan dertig jaar weten hoe zulks kan gekneed worden tot een opwindend geheel.
http://www.cortical.org/spores/LAFMS10CD.html


WITCHCRAFT (SE)

Witchcraft begon ooit als een 13th Floor Elevators en Pentagram tribute-band. Althans zo gaat het gerucht. Niet onlogisch want deze Zweedse jongens slagen erin om zowel in hun songwriting als in hun productie een warme jaren zeventig-klank te leggen. Dit is old school doom en hardrock van de bovenste plank, ergens tussen Blue Cheer, Pentagram en Pagan Altar. Helemaal geen retro, gewoon veel te laat geboren.
http://www.witchcrafthome.comRACCOO-OO-OON (US)

Met ‘Is Night People’ en ‘In the Cave of Spirits Forever’ op respectievelijk Release The Bats en Time-lag, kreeg Raccoo-oo-oon al snel een trouwe schare fans achter zich. En dat is meer dan terecht want de solide combinatie van no wave, tribale drums, mantrapunk en nog een scheut wilde freerock werkt bijzonder aanstekelijk, al zeggen we het zelf. Mocht u nog niet overtuigd zijn van de sterkte van dit veelbelovende combo, laat u dan gewillig bekeren tijdens hun Kraak- en tevens Europees debuut.
http://www.raccoo-oo-oon.org/

Beluister Raccoo-oo-oon op Kwadratuur.be:
http://www.kwadratuur.be/audio.php?id=466


PHIL MINTON (UK)
Zanger/improvisator/trompetist Phil Minton heeft sinds 1969 naar schatting aan een kleine 100 albums meegewerkt en speelde samen met het kruim onder de improvisatoren als Fred Frith, Peter Brötzmann, Radu Malfatti, Phil Wachsman, John Zorn, Derek Bailey... Vooral zijn stem is zijn geheim wapen dat naar waarde wordt geschat door het publiek, pers en collega improvisatoren als Jaap Blonk. Roof, het project mer Luc Ex, Tom Cora en Michael Vatcher uit de jaren negentig of zijn samenwerking met FM Einheit deden al blijken dat Mintons blik altijd op de toekomst is gericht. Vandaag dan ook terecht op het Kraak-festival om stemgewijs
lustig tegen de haren in te strijken.
http://efi.group.shef.ac.uk/mminton.htmlDANIEL HIGGS (US)

Lungfish vocalist Daniel Higgs verraste vriend en vijand met zijn eerste echte soloplaat op Holy Mountain (yep, van OM- en Mammatus-faam) waarop hij zich waagt aan mantra-achtige acidfolksongs, old timey banjoliederen, mondharpimprovisaties en wat nog allemaal. ‘Ancestral Songs’ belandde zo in menig eindjaarlijstje. Meer dan terecht volgens ons en daarom ook op het Kraakpodium.
http://www.holymountain.com/danielhiggs.html

Beluister Daniel Higgs op Kwadratuur.be:
http://www.kwadratuur.be/audio.php?id=465BOHMAN BROTHERS (UK)

In de muziek van Adam en Jonathan Bohman zijn er altijd sporen te vinden van musique concrète, geluidspoëzie, fluxus en vrije improvisatie. Maar de serieux waarmee deze zogenaamde stijloefeningen gepaard zouden moeten gaan, wordt bij de Bohmans op een typisch Britse wijze omgetoverd in speelse en humoristische elektro-akoestische muziek. Stel je een tafel voor vol zelfgemaakte instrumenten en non-instrumenten, keukengerei en misschien zelfs 60 watt lampen en dennenappels, en twee overjaarse pubers die zich kostelijk amuseren. Wat verlangt een mens meer?
http://www.xs4all.nl/~lukas/pagina/bohmans.htmDENNIS KROKODIL AND FRIEND (B)

Silur, Ignatz, Af Ursin en Kiss The Anus of A Black Cat gingen Dennis Krokodil voor als Limburgse delegatie op het Kraakfeest maar iedereen weet ondertussen dat Limburg anno 2007 Krokodillenland is. Sinds 2005 bestoken deze jonge klankentappers de Belgische podia met een dichte massa oorsmeer die klinkt alsof alle bands van alle voorgaande kraakfeesten werden gecompresseerd in enkele vierkante centimeter effectenpedaaltjes. Opperkrokodil Dennis kruist ook solo door het land, brengt voor de gelegenheid een vriend mee en ontketend gretig zijn duivels als Dennis Krokodil and Friend. Van subtiele kapotte drones naar wild om zich heen slaande gespleten gitaargensters en weer terug. Zijn solo release heet ‘Headphone’ en is een pareltje... U weet waar de verkoopstand zich bevindt.
http://www.myspace.com/denniskrokodilTHOMAS ANKERSMIT & GIUSEPPE IELASI (NL/IT)

Twee grote instrumentalisten uit het veld der improvisatoren. Oorspronkelijk respectievelijk saxofonist en gitarist, zochten Ankersmit en Ielasi al van bij het begin van hun carrière naar nieuwe mogelijkheden en combinaties om het geluid van hun instrument te abstraheren. Door de inbreng van elektronische elementen komen ze tot een specifiek klankuniversum. De grenzen van de elektro-akoestische improvisatie worden afgetast en verlegd.
http://www.paristransatlantic.com/magazine/interviews/ankersmit.htmlLITTLE HOWLIN’ WOLF (US)

James Pobiega zwierf in de jaren zeventig en tachtig, onder de naam Little Howlin’ Wolf, heel de wereld rond om er op alle straathoeken en in alle stations zijn blues te gaan zingen. Met de cdr’s en lp’s op het Heresee-label (zie o.a. Nautical Almanac) en de op stapel staande reissues, krijgt hij steeds meer de internationale aandacht hij eigenlijk al lang verdiende. Zorgen voor zijn ouders in Chicago is een prioriteit, maar voor het jaarlijkse Kraak-feest komt hij graag nog eens over naar Europa om zijn mix van calypso, rauwe blues en voodoo ten gehore te brengen.
http://www.heresee.com/hs54wolfvol2.htm
BEAR BONES, LAY LOW (B/VE)
Bear Bones, Lay Low is het powerdrone project van de in Brussel residerende venezolaan Ernesto Gonzalez. Met gitaarfuzz, vocalen, tapes en een hele resem effecten bouwt hij set per set een energetische geluidsmuur rond zich. Ondanks de nog schaarse live performances kan hij toch al op de bewondering rekenen van onder andere Spencer Yeh. Jong en lichtontvlambaar talent uit (groot)België.
http://www.myspace.com/eatthesunhormigonrecords

JOSEF VAN WISSEM (NL)
Componist- en luitspeler Jozef Van Wissem benadert de luit (populair snaarinstrument uit de renaissance) op een bijzondere manier. Hij verknipt oeroude muziekstukken en vormt ze om tot een nieuw geheel, keert melodieën om, voegt er elektronica aan toe... Hij trekt ook graag op met andere virtuozen als Tetuzi Akiyama en Gary Lucas en switcht tussen compositie en improvisatie om te komen tot een amalgaam van hedendaagse folk en late renaissancemuziek.
http://www.jozefvanwissem.com

 


 

PRAKTISCH / INFO
english version

Deuren: 13u, Start: 14u (!)
Inkom: 22EUR - 19EUR (kraak of belgie leden)

NACHTELIJK TRANSPORT
Na het festival, rond 01u vertrekt er een nachtbus met stopplaats aan Antwerpen Centraal en Gent Zuid. Voor deze nachtbus moet je bijkomend reserveren aan 10EUR per persoon; het bedrag dient samen met de inkomprijs op voorhand gestort te worden !

RESERVATIES (Reserveren is nog steeds mogelijk!)
1. Om te reserveren doe je eerst een mail naar belgie@skynet.be met vermelding KRAAK RESERVATIE + naam, adres en het aantal personen. Indien er gereserveerd wordt voor meerdere personen, gelieve dan alle namen en adressen door te mailen en aan te geven of iemand LID is van kunstencentrum BELGIE.

2. Als we de gegevens hebben toegekregen, ontvangt u een bevestigingsmail! Er worden geen tickets verstuurd, er ligt een namenlijst ter controle aan de inkom.

GUESTLIST
GEEN guestlist. Sorry! We love you too!

HOTEL HASSELT (goedkoopst)
Express by Holiday Inn Hasselt
Thonissenlaan 37
Hasselt 3500
http://www.ichotelsgroup.com/h/d/ex/1/en/hd/hsltl

Het festival is een co-productie tussen
Kunstencentrum BELGIE en (K-RAA-K)3 vzw

Doors: 13pm, First Band: 14u (!)
Entrance: 22EUR - 19EUR (kraak or belgie members)

NIGHTTRANSPORT
To return from the festival there is a night bus that leaves at around 1am, it stops at Antwerpen Centraal and Gent Zuid. The price oft the bus is 10EUR and it should be paid when you make your booking for the festival.

RESERVATIONS (Reservations are still possible!)
1. To make a reservation, send a mail to belgie@skynet.be with the announcement KRAAK RESERVATION + name, adress and the number of persons. If the reservation is for more than one person, please send us all names and adresses and mention if someone has a membership of Kunstencentrum BELGIE.

2. Afterwards you will get a confirmationmail! No tickets will be send, there is a list with names at the entrance.


GUESTLIST
There is NO guestlist. Sorry! We love you too!

HOTEL HASSELT (cheapest one)
Express by Holiday Inn Hasselt
Thonissenlaan 37
Hasselt 3500
http://www.ichotelsgroup.com/h/d/ex/1/en/hd/hsltl

CREDITS & SUPPORT
The festival receives the support of
The Flemish Government & The Province of Limburg

The festival is a co-production between
KC BELGIE and (K-RAA-K)3 vzw