Metaphon werd in 2007 opgericht door Greg Jacobs, Marc Wroblewski en Timo Van Luijk (kunstencentrum BELGIE 2001, 2006) die een verleden delen in Noise Maker’s Fifes (kunstencentrum BELGIE, 1998, 1999, 2001). Een gezamenlijke passie voor geluidsexperiment in al zijn lagen resulteert nu in een organisatie die naast het uitbrengen van historisch relevant audio- en beeldmateriaal zich voorneemt om via concerten, happenings en performances een breder publiek te laten kennismaken met een aantal bijzondere artiesten. Voor deze eerste samenwerking met kunstencentrum BELGIE worden drie grondleggers van de experimentele muziekscene samengebracht op een podium. Christoph Heemann (o.a. Mirror), Limpe Fuchs (Anima-Sound) en Steven Stapleton (Nurse With Wound) stonden nog nooit samen op een podium, meteen ook een goede reden om dit concert niet te missen...

Steven Stapleton is het brein achter het onnavolgbare Nurse With Wound dat sinds 1979 de grenzen van de experimentele muziek verlegt. Hij wordt beschouwd als één van de pioniers van de Engelse ‘Industrial Music’ (zie ook Throbbing Gristle en Whitehouse) maar beweegt zich eigenlijk meer binnen de vrije improvisatie, musique concrète en ook collage en surrealisme hetgeen zich eveneens weerspiegelt in zijn ontwerp van talrijke excentrieke platenhoezen. Met zijn platenlabel United Dairies gaf hij naast Nurse with Wound ook werk uit van Current 93, Guru Guru, HNAS, Nihilist Spasm Band (kunstencentrum BELGIE, 2004 & 2006,). Stapleton werkt ook intensief als schilder en richt zich de laatste jaren ook weer op live werk met Nurse with Wound.

Christoph Heemann is sedert het begin van de jaren tachtig actief in de experimentele muziekwereld als muzikant, producer en graficus. Hij is medeoprichter van de bizarre dada-geïnspireerde Duitse underground groep HNAS, startte de grensverleggende platenlabels DOM en Streamline (oa. Asmus Tietchens, Limpe Fuchs, New Blockaders, Merzbow,...) en werkt sinds begin de jaren ‘90 als solo artiest. Recent was hij nog actief in groepen zoals Mimir (met oa. Edward ka-Spel, Andreas Martin, Jim O'Rourke...), Mirror (met Andrew Chalk) en In Camera (met Timo van Luijk), evenals hij geregeld samenwerkt met andere gerenommeerde namen zoals Current 93, Organum, Merzbow en … Nurse with Wound.

De kleurrijke Duitse artieste Limpe Fuchs, berucht voor haar optredens en performances in de jaren ‘70, studeerde in de vroege jaren 60 piano, viool en percussie en rond 1970 begon ze met het invloedrijke experimentele performance- en improvisatiecollectief Anima-Sound die ook binnen de krautrockscene zijn sporen naliet. Met haar zelfgebouwde klanksculpturen nam ze deel aan grensoverschrijdende performances met muzikanten als Friedrich Gulda en Albert Mangelsdorff . Limpe Fuchs beschikt over een zeer persoonlijke esthetiek en een uitzonderlijke spontaneïteit hetgeen doorsijpelt in haar origineel en verrassend klankenspel.

http://www.metaphon.be/

 
 
 

DATUM: za 22 december


AANVANG: 20u00


INKOM: EUR 9 (leden BELGIE) / EUR 11