ONEOHTRIX POINT NEVER
(US)
EMERALDS (US)ONEOHTRIX POINT NEVER

Daniel Lopatin ventileert sinds 2006 - gevoed door zijn fascinatie als kind voor zijn vaders Juno 60 analoge synth - zijn oscillerende escapades onder de naam Oneothrix Point Never of OPN. No Fun Productions, Chocolat Monk, Wagon, Taped Sounds zijn enkele van de labels waarop Lopatin zijn eerste releases kwijt kan. In 2009 verschijnt Rifts (no fun productions) een release die de eerste drie volwaardige OPN-albums Betrayed in the Octagon, Zones Without People en Russian Mind bundelt, aangevuld met vroege opnames en obscure tracks. De internationale pers reageerde terecht laaiend enthousiast op de spontane combinatie van noise, pop, new age en drones die OPN uit de synths wist te persen.

Ook Peter Rehberg, beter gekend als Pita (kc BELGIE 1999) ontging de bijzondere dynamiek van deze jonge synthadept niet. De opvolger van Rifts, getiteld Returnal, verscheen afgelopen juni voor Rehbergs EditionsMego-label en geniet momenteel internationaal bijzonder veel bijval. Voor een nieuwe single herwerkt OPN het titelnummer Returnal op piano met Antony Hegarty (van de Johnsons) met op de B-kant een bijzonder mix van Fennesz (kc BELGIE 2003, 2004).

http://www.pointnever.com
© Nate Dorr

EMERALDS

John Elliott, Steve Hauschildt en Mark McGuire vormen samen Emeralds, een gezelschap dat met analoge en gitaarsynthesizers, stem, elektronica en omgevingsgeluid zich in minder dan vijf jaar internationaal in de kijker weet te spelen. Hoewel namen als Popol Vuh, Terry Riley of zelfs Coil circuleren bij persmededelingen en cd/lp-besprekingen kunnen we Emeralds moeilijk kraut, minimaal of eenzijdig experimenteel noemen. Het mooiste bewijs daarvan horen we op de opvallend toegankelijke release Does It Look Like I’m Here? voor EditionsMego (2010). Na Solar Bridge voor Hanson, een titelloze lp voor het eigen Wagon-label en een behoorlijk aantal kleinere releases brengt Does It Look Like I’m Here? Emeralds eindelijk naar het grote publiek. In het late najaar trekt Emeralds met Fenn O’Berg (Fennesz, Rehberg (Pita) en Jim O’Rourke doorheen Japan, maar eerst is Europa aan de beurt en daar zijn wij hoegenaamd niet rouwig om.

http://www.clevelandwagon.blogspot.com

 


 
 
 

DATUM:
za 16 oktober

AANVANG: 20.00 u

INKOM: EUR 7 (leden BELGIE) / EUR 9

RESERVATIE GEWENST: belgie@skynet.be of 011/22 41 61