i.s.m. met


Otomo Yoshihide (gitaar, draaitafels, elektronica), Sachiko M (sinustonen, lege sampler), Axel Dörner (trompet, elektronica), Martin Brandlmayer (drum, percussie)

De Japanimprov reeks, waarmee kunstencentrum BELGIE sinds 2000 de Japanse improvisatiescene in de schijnwerpers zet, is inmiddels al aan de zesde aflevering toe. Na bezielde concerten van o.a. Taku Sugimoto, Chie Mukai, Masayoshi Urabe, Tamio Shiraishi, Michiko Takahashi, Yoko Murunoi, Sei Ichi Yamamoto, Toshimaru Nakamura en Ikuro Takahashi ruimen we het podium voor Otomo Yoshihide en Sachiko M. Deze twee zwaargewichten uit de Japanse improvisatiescene krijgen het gezelschap van de Duitse trompettist Axel Dörner en de Oostenrijkse percussionist Martin Brandlmayr (zie ook Radian kc BELGIE 2003, 2006). Met Japanimprov#6: Extended benadrukt de serie opnieuw de parallelen en/of verschillen tussen de Japanse en de Europese benadering van improvisatie.

Otomo Yoshihide is een bijzonder flexibel improvisator, componist en performer. De sublieme powerimprov van het inmiddels legendarische Ground Zero (met o.a. John Zorn in een gastrol), de elektronische escapades van Filament of I.S.O. en de gepassioneerde jazz en freejazz van Yoshihide’s New Jazz Ensemble; het zijn slechts enkele voorbeelden van de diversiteit van deze creatieve duizendpoot. Voor Japanimprov#6 komt Yoshihide met een gloednieuwe en tot de verbeelding sprekende samenwerking. Sachiko M bricoleert er sinds 1994 lustig op los met de sampler tot ze in 2000 radicaal het stuur omgooide, de sampler leegmaakte en enkel met de resterende test- en sinustonen aan de slag ging. Naast haar solowerk vinden we haar ultraminimalisme ook terug in samenwerkingen als I.S.O en Filament. Axel Dörner mocht in 2006 de prestigieuze SWR-jazzprijs in ontvangst nemen voor zijn uitzonderlijk divers gebruik van de trompet in een traditionele én in extreem experimentele context. Hij werkte eerder al samen met mensen als Barry Guy, Mats Gustafsson, Phil Minton, Thomas Lehn, en Alexander von Schlippenbach. Martin Brandlmayr is het meest bekend voor zijn uiterst precies drumwerk voor de postrock band Radian, houdt zich verder ledig met Kapital Band 1, Trapist en Autistic Daughters en is geregeld terug te vinden in improviastiesettings met Martin Siewert, John Butcher, Joe Williamson en John Tilbury. Japanimprov#6:Extended biedt u een unieke kans om dit gloednieuwe kwartet voor het eerst in België aan het werk te zien.

http://www.japanimprov.com/yotomo/
http://www.japanimprov.com/sachikom/
http://www.efi.group.shef.ac.uk/musician/mdorner.html
http://www.mosz.org/brandlmayr.html

 
 
 

DATA: zo 28 januari 2007

AANVANG: 20u00


INKOM: € 7 (leden BELGIE & MfJ) / € 9