Rhys Chatham is een klassiek geschoold muzikant, was pianostemmer bij Glen Gould en La Monte Young, studeerde bij Young en Morton Subotnick en was protégé van Tony Conrad (kc BELGIE 2003). Al in zijn tienerjaren ontwikkelde hij een bijzonder invloedrijk experimenteel muziekprogramma in The Kitchen (Lower Manhattan). Dat Chatham het dna-profiel van de rockmuziek voorgoed zou veranderen aan het eind van de jaren zeventig leek eerder onwaarschijnlijk. Maar dat was buiten een concert van ‘The Ramones’ in CBGB’s gerekend. Danig onder de indruk van dit concert besluit Chatham in 1976 als eerste gitaren, bas en drums te gebruiken om zijn, in overtonen gedrenkte, minimale stukken te koppelen aan de ritmische punch en de onstuitbare dynamiek van de punkrock. Het Downtown New York van de late jaren zeventig, begin de jaren tachtig was getuige van een nieuwe, uiterst extatische en grommende muziek die als een energieflits door de muziekscene kronkelde. We horen zonder enige twijfel de invloed van Chatham terug in het latere werk van bands, artiesten en vroegere Chatham-medewerkers als Sonic Youth, Glenn Branca, Mars, Band of Susans en Swans.

Naar aanleiding van de release van de 3xcd ‘Guitar Trio Is My Life’ (Table of The Elements, maart 2008) -die een uitgebreide G3-tour doorheen de states documenteert en waar we aan de zijde van de componist muzikanten horen als David Daniell (San Agustin, Essentialist), Kim Gordon (Sonic Youth), Colin Langanus (USAisamonster), Alan Licht, Thurston Moore (Sonic Youth), Lee Ranaldo (Sonic Youth), Doug McCombs (Tortoise), Efrim Menuck (Godspeed You! Black Emperor, A Silver Mount Zion)- gaat Chatham nu opnieuw met Guitar Trio of G3 (voor minstens 6 gitaristen, 1 bassist en 1 drummer) de hort op doorheen Europa.

Voor de halte in kunstencentrum BELGIE gorden Rhys Chatham zelf, Ignatz, Stef Heeren (Kiss The Anus Of A Black Cat), Aldo Struyf (Millionaire, Creature With The Atom Brain), Tiziano Di Turi (Deepsrof) en Rik De Maré (Kiss The Anus Of A Black Cat) de gitaar om. Ben Younes (Pawlowski) op bas en Dave Schroyen (Millionaire, Creature With The Atom Brain) aan de drums voeden het geheel met de nodige ritmische zuurstof. Gezamenlijk knallen ze G3 naar een nieuw hoogtepunt met de schitterende visuals van muzikant en beeldend kunstenaar Robert Longo ‘Pictures For Music’ dansend op uw netvlies.

http://www.myspace.com/rhyschatham

 
 
 

DATUM: za 22 maart


AANVANG:
20u00


INKOM: EUR 5 (leden BELGIE) / EUR 7