Beluister de vooruitblik van deze concerten tijdens de uitzending van Mixtuur op Klara.

Met de hypnotiserende akkoordenreeksen en de fabelachtige fingerpicking-techniek van Jack Rose, de breekbare songs en psychedelica van Espers-boegbeeld Greg Weeks en de gestilleerde vocale schoonheid van de zusjes Powell en hun band Festival neemt kunstencentrum BELGIE u mee op een akoestische trip zonder weerga.

JACK ROSE
Dat Jack Rose een uitzonderlijk gitarist is zagen we in kunstencentrum BELGIE al in 2004 toen hij met zijn toenmalig dronecollectief Pelt een geslaagd concert neerzette tijdens het Kraak-festival. In 2006 nam hij definitief afscheid van Pelt om zich te kunnen toeleggen op zijn sologitaarwerk. Hoe Jack Rose vergelijkingen met pioniers als John Fahey en Robbie Basho langzaam maar zeker ontstijgt en de rurale traditie van bluesgrootheden als Charley Patton, Skip James en Blind Blake weet te koppelen aan invloeden gaande van het minimalisme (Terry Riley, La Monte Young) over Indische raga’s tot traditionele folk, is op zijn zachtst uitgedrukt fenomenaal te noemen. U kan de releases Red Horse, White Mule (2002), Opium Musick (2003) en Raag Manifestos (2004) voor Eclipse Records of Two Originals Of... (2004) en Kensington Blues (2005/2008) voor VHF Records checken om de pracht van deze snarensmeltkroes te ontdekken of beter nog... u zakt gewoon af richting Hasselt en ervaart het uit eerste hand !

http://www.myspace.com/jackrosekensington


GREG WEEKS

Nog voor singer-songwriter, multi-instrumentalist en producer Greg Weeks met zijn meest bekende band ‘Espers’ op het BELGIE-podium (Kraak 2006) een heerlijke snuif psychedelische pop uitstrooide, deelde hij al in 2003 zijn fragiele songs met het BELGIE-publiek. Invloeden van Nick Drake beweerde men toen, de term lofi werd gebezigd. De freakfolk, new weird America-hype moest zich immers nog op gang trekken. Het zal Greg Weeks worst wezen wat er van zijn muziek wordt beweerd. Een neus voor fijne muziekjes met een psychedelisch folkrandje zonder zure oprispingen heeft hij alvast. Na een drukke periode met bands als Espers en The Valerie Project, als producer en als labelbaas van Language of Stone (Noah Babayof, Heavy Hands, Festival... ), voelde Weeks het behoorlijk kriebelen. Hij blikte de soloplaat ‘The Hive’ in voor Wichita -release eind oktober 2008- en koppelt er meteen een Europese tournee aan vast, om ook u mee te laten genieten van zijn nieuwe worp.

http://www.myspace.com/gregweeks
http://www.languageofstone.com/

FESTIVAL
Festival is één van de bands die Greg Weeks een kans geeft op zijn Language of Stone-label. De hemelse stemmen van de zusjes Lindsay en Alexis Powell vormen de basis van deze in 2005 op gang getrokken zusterband uit Brooklyn. Een derde Powell (wel toeval, geen familie), met name Mike, neemt sinds de zomer van 2007 drums, altviool en backing vocals voor zijn rekening. Op ‘Come, Arrow, Come!’ -de Language of Stone-release die in de lente voor 2008 het daglicht zag- ontdoet Festival elke song van onnodige ballast en laat hemelse stemmen en een minimaal instrumentarium voor zich spreken. Folk- en psychedelische referenties zijn niet weg te denken bij Festival en het vleugje mystiek dat de zusjes met zich meebrengen (denk CocoRosie, múm...) al evenmin. Een gezonde scheut duivelse humor en een levendige podiumact geven Festival net dat beetje meer om zich te onderscheiden van de concurrentie. Greg Weeks had het al langer door, neemt Festival mee de hort op en laat ze dubbele shifts draaien: als Festival en als begeleidingsband voor zijn eigen set. U hoort ons alvast niet klagen...

http://www.myspace.com/linzyandlexi


Lees de cd-bespreking en beluister de audio-track van Festival exclusief op kwadratuur.be

 
 
 

DATUM: za 29 november

AANVANG:
20.00 u.

INKOM: EUR (7 leden BELGIE) / EUR 9

RESERVATIE: belgie@skynet.be of 011/22 41 61