SONORE
feat. Mats Gustafsson, Peter Brötzmann & Ken Vandermark

Mats Gustafsson: tenor- en baritonsax
Peter Brötzmann: klarinet, tarogato, alt-, tenor- en bassax
Ken Vandermark: klarinet, tenor- en baritonsax

 
 
Ken Vandermark, Mats Gustafsson en Peter Brötzmann zijn sinds 1999 verantwoordelijk voor een reeks spraakmakende concerten in kunstencentrum BELGIE.

Ken Vandermark debuteerde samen met Paul Lytton op het BELGIE-podium in 1999 -een knappe freejazzexploratie die we terugvinden op de 'English Suites' cd voor het Wobbly Rail-label- ontketende al zijn duivels in het gezelschap van Mats Gustafsson en zijn AALY trio (kc BELGIE, mei 2002) en deed er nog een schep bovenop door met The Vandermark 5 (kc BELGIE, november 2003) ook menig rock-en popliefhebber te overtuigen van de nieuwe freejazz dynamiek.

De Zweedse saxofonist en diskaholic/vinyl Junky Mats Gustafsson -recent nog in de belangstelling met zijn Sonic Youth-samenwerking Hidros 3 voor het Smalltown Supersound-label- koppelde moeiteloos rock en freejazz met The Thing & Joe McPhee (kc BELGIE, jan 2002) en deed behoorlijk wat stof opwaaien met het bezielde AALY trio feat. Ken Vandermark (kc BELGIE, mei 2002).

Freejazz icoon Peter Brötzmann bracht Hamid Drake en William Parker naar kunstencentrum BELGIE in februari 2003 en mocht in mei van 2004 eindelijk voor het eerst op een Belgisch podium het ongeëvenaarde Peter Brötzmann Chicago Tentet presenteren. De cirkel lijkt daarmee rond maar dat is buiten Brötzmann, Vandermark en Gustafsson gerekend.

Met Sonore laten ze bas, drums en percussie achterwege en onderzoeken ze voluit de ritmische, melodische en texturale mogelijkheden van hun blaasinstrumenten. De onbeschrijfelijke kracht gegenereerd door dit trio werd aan het eind van een Europese Sonore-tournee in 2003 vastgelegd op 'No One Ever Works Alone', een cd voor Okka Disk die het licht zag in september 2004. Peter Brötzmann, Ken Vandermark en Mats Gustafsson bezorgden ons de afgelopen jaren meer dan voldoende motives for jazz en voegen daar zonder verpinken en met volle overtuiging Sonore aan toe, een niet te missen debuut voor de Belgische podia van enkele van de belangrijkste voortrekkers van de hedendaagse vrije improvisatie.
 
http://www.kenvandermark.com/collaborations/sonore/index.html
 
 luister naar een sonore audio track op de kwadratuur website

http://www.kwadratuur.be/audio.php?detailid=145#

DRY SPEED


Thomas Olbrechts: Altsax
Joachim Devillé: Trompet
Dirk Wouters: Drum, percussie

 
De Belgische freejazz- en improvisatiescene, met de wereldvermaarde pianist Fred Van Hove als een van de belangrijkste voortrekkers, wordt al te vaak genegeerd door pers en media wat doet vermoeden dat er weinig beweegt aan het Belgische improvisatiefront. Niets is minder waar. Wie getuige was van de knappe Wassermonde-performance van Peter Jacquemyn, Gunda Gottschalk en Sigrid Tanghe (kc BELGIE, december 2004) weet dat het vuur van de Belgische improvisatiescene nog meer dan brandende is. Met Dry Speed nodigt kunstencentrum BELGIE nu een nieuwe generatie improvisatoren uit die grenzen willen overschrijden en voor wie metal, hedendaagse compositie, jazz en freejazz slechts hulpmiddelen zijn om zich uit te drukken.

Dry Speed is een krachtig en eigenzinnig trio met een unieke droge (basloze) sound, klinkt bijwijlen als een big band en deinst er niet voor terug de activiteit van het improviseren tot in haar uiterste consequenties door te trekken. Saxofonist Thomas Olbrechts en trompettist Joachim Devillé werkten reeds samen met internationaal gerenommeerde muzikanten in diverse contexten gaande van instant compositie met ‘Collectief Reflexible’ over hedendaagse compositie met ‘Champ d’Action’ en freejazz met o.a. ‘Tatsuya Nakatani’ tot metal impro en noise met ‘Fires’. Beiden zijn ook actief betrokken bij ‘Collectief Reflexible vzw’, een groepering van jonge Belgische improvisatiemuzikanten die sinds 2000 maandelijks concerten organiseren in Brussel (reFLEXessions) en Antwerpen (Soirée Flexible) waarop Belgische en buitenlandse muzikanten en experimentele kunstenaars worden uitgenodigd. Drummer en percussionist Dirk Wouters is de ouderdomsdeken van Dry Speed, werkte in het verleden o.a. met Fred van Hove, Phil Minton, Jeffrey Morgan en Peter Jacquemyn en is de ritmische ruggengraat van dit bevlogen trio.
 
 

 
 
 
 

 
 
 

DATUM:
za 19 februari

AANVANG 20u00


INKOM EUR 7 (leden BELGIE + leden MfJ) / EUR 9