The Clean (NZ)

Stephen Malkmus was er als de kippen bij om de legendarische Nieuw Zeelandse band The Clean - die hem inspireerde om met Pavement te beginnen - te vragen als support voor de Pavement-reünieshow in Londen. Voeg daarbij een stek voor The Clean op All Tomorrows Parties (ook op vraag van Malkmus), het Primavera Festival in Barcelona en slechts een handvol Europese data in het concertcircuit en u begrijpt dat we meer dan vereerd zijn om deze Nieuw Zeelandse indiepioniers op het BELGIE-podium te mogen ontvangen.

De uit Dunedin, Nieuw Zeeland afkomstige gebroeders Kilgour - gitarist David en drummer Hamish - samen met bassist Robert Scott, versmelten als The Clean sinds 1978 de sixties melodiën van Love, Donovan en T.Rex met de motorische drones van The Velvet Underground, Kraftwerk en Brian Eno. Een eerste single Tally Ho uit 1981 - voor het door een fan opgerichte Flying Nun-label - haalde onverwacht de Nieuw Zeelandse top 20. In het zog van The Clean volgden andere Nieuw Zeelandse bands die langzaam maar zeker internationaal de aandacht wisten te trekken. We denken hierbij aan bands als The Chills, The Verlaines, Tall Dwarfs, Bailter Space, The Sneaky Feelings en The Dead C. The Clean en de bands van het onafhankelijke Flying Nun-label leverden met hun typische sound van scherpe gitaren, minimale baspartijen, rammelende orgelklankjes en verrassende melodiën, dan ook een belangrijke bijdrage aan wat later bekend zou worden als indie- of collegerock .

Hoewel The Clean al in 1983 voor het eerst splitte vond de eigenzinnige stapel releases met dromerige lo-fipop zijn weg naar mensen als Ira Kaplan (Yo La Tengo), Stephen Malkmus (Pavement) en Dean Wareham (Galaxie 500, Luna) die gretig en met succes verder borduurden op de erfenis van deze bescheiden Nieuw Zeelanders. Ook nieuwkomers als Times New Viking of Eat Skull steken enige bewondering niet onder stoelen of banken. The Clean hergroepeert immers geregeld, maakt platen als het zo uitkomt voor labels als Flying Nun, Rough Trade, Homestead, Merge... en speelt sporadisch beklijvende concerten. In 2007 zette David Kilgour zijn solocarrière op een lager pitje, deed broer Hammish in New York hetzelfde met zijn band The Mad Scene en liet Robert Scott zijn Bats even sudderen om te touren met The Clean. In 2008 verscheen Mashed, een live-album voor Arch Hill Records. In 2009 werd de recentste release van The Clean getiteld Mister Pop voor Merge Records op het publiek losgelaten. met - en daar zijn wij niet rouwig om - een kleine tournee dit voorjaar tot gevolg, die The Clean eindelijk richting Hasselt brengt.

http://www.myspace.com/theclean

 

 
 
 

DATUM: Do 27 mei
AANVANG: 20.00 u.

INKOM: EUR 7 (leden BELGIE) / EUR 9