REVIEW NIEUWE PLAAT THE ENGINES (GODDEAU)

INTERVIEW MET DAVE REMPIS (GODDEAU)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

THE ENGINES (US)
feat. Dave Rempis, Jeb Bishop, Nate McBride,
Tim Daisy
+
DIGITAL PRIMITIVES (US)
feat. Assif Tsahar, Chad Taylor, Cooper-Moore

THE ENGINES: Dave Rempis, Jeb Bishop, Nate McBride, Tim Daisy

Oorspronkelijk een trio bestaande uit saxofonist Dave Rempis, bassist Nate McBride en percussionist Tim Daisy dat van start gaat in 2005, valt de uiteindelijk line up van de The Engines ergens in de lente van 2006 in zijn definitieve plooi nadat tromobonist Jeb Bishop de rangen vervoegt. Bishops input bleek de ontbrekende schakel om de juiste dynamiek die de band wilde ontplooien te kunnen bestendigen. Het ontbreken van een echte leider is een bewuste keuze. Composities worden door iedereen aangeleverd. Het bezorgt The Engines een grote muzikale slagkracht die krachtige blow outs, basgedreven passages en subtiele melodische momenten knap weet te combineren. Dat het van de sonische textuur van vroege AACM, naar harde Zeppelin-achtige grooves kan gaan, hoorden we al terug in het titeloze Engines-debuut voor Okkadisk uit 2007. Een nieuwe release Wire and Brass rolt momenteel van de pers en is de directe aanleiding voor deze Europese tour.

Dave Rempis, Jeb Bishop, Nate McBride en Tim Daisy bezorgden kunstencentrum BELGIE en Motives for Jazz de afgelopen jaren enkele fantastiche muzikale hoogtepunten met bands als Vandermark 5, Rempis Percussion Quartet, Powerhouse Sound, Chicago Tentet en Exploding Star Orchestra. Met The Engines breien deze gedreven muzikanten uit de bloeiende Chicago improvscene daar graag een gepast en hoogst verrassend vervolg aan.

http://www.daverempis.com/groups_engines.php

DIGITAL PRIMITIVES: Assif Tsahar, Chad Taylor, Cooper-Moore

Meesterlijk pianist, multi-instrumentalist en instrumentenbouwer Cooper-Moore, clarinetspeler en saxofonist Assif Tsahar en percussionist Chad Taylor vormen samen het bijzondere trio Digital Primitives. Pop, blues, Afrikaanse elementen, Amerikaanse traditionals, jazz en toch free, dat is waar deze heren in uitblinken. Ook nu weer op de zopas verschenen knappe tweede cd Hum, Crackle and Pop trekt het trio een blik verrassende muziek open dat jazz- en freejazzfans, improvistatie-adepten, neofunkliefhebbers en alternatieve rockkids moeiteloos over de streep weet te trekken. In live situaties vonkt het zo mogelijk nog meer bij de Digital Primitives, die luie zetel op zondag kan u best een dagje uitstellen.

Cooper-Moore is allicht de meest gerenommeerde muzikant van het trio. Hij werkt als pianist in de avontuurlijke jazzscene die teruggaat tot de New York Loftscene van de jaren zeventig. Assif Tsahar bestiert vanuit Brooklyn het Hopscotch-label en werkte met o.a. William Parker, Rashied Ali en Hamid Drake, muzikanten die niet vreemd zijn aan het podium van kunstencentrum BELGIE. Zo ook Chad Taylor die we zagen passeren met The Chicago Underground Duo, Trio en Kwartet en zelfs met The Sea & Cake. Hij is al twintig jaar actief in de jazz en alternatieve scene van Chicago en New York en is een ritmische rots in de branding bij Iron & Wine.

http://hopscotchrecords.com/digiprim.html

i.s.m. Motives for Jazz

 

 

 
 
 

DATUM:zo 28 maart

AANVANG: 20u.

INKOM: EUR 7 (leden BELGIE) / EUR 9