Lees het interview met Ken Vandermark en luister naar Vandermark 5 op kwadratuur.be

-interview:
http://www.kwadratuur.be/focus.php?id=287
-audio:
http://www.kwadratuur.be/audio.php?id=829


Het is alweer 5 jaar geleden dat Ken Vandermark met zijn vlaggenschip The Vandermark 5 debuteerde op het BELGIE-podium. Tijd dus voor een hernieuwde kennismaking met dit gedreven Chicago-kwintet. Voor de sterk groeiende nieuwe generatie jazz- en improvadepten wordt het een mooie introductie aan een streep bezielde avontuurlijke jazz. Dat het ook broeit in de Belgische jazz- en improvisatiescene accentueren we graag met een bijzondere samenwerking. Naast het concert van The Vandermark 5 laten we nieuw Belgisch talent het voortouw nemen in een onuitgegeven kwartet. Percussioniste Els Vandeweyer haalt de marimba van stal om samen met The Vandermark 5-leden Tim Daisy (percussie), Kent Kessler (bas) en Fred Longberg-Holm (cello) de fijne lijn tussen compositie en improvisatie te exploreren.

THE VANDERMARK 5

Ken Vandermark (Rietblaasinstrumenten), Dave Rempis (tenor- & altsaxofoon), Fred Longberg-Holm (cello), Tim Daisy (percussie), Kent Kessler (bas)

The Vandermark 5 overtuigde tijdens de eerste doortocht in 2003 al menig rock-en popliefhebber van de nieuwe freejazzdynamiek. Anno 2008 heeft cellist Fred Longberg-Holm de plaats ingenomen van trombonist Jeb Bishop en wordt de recentste en inmiddels 14de Vandermark 5-release ‘Beat Reader’ lovend onthaald door de internationale pers. De band trekt nu opnieuw langs de Europese podia om verrassend uit te halen.

Deze vijf bezielde muzikanten uit Chicago wisten de afgelopen jaren het BELGIE-podium meermaals in vuur en vlam te zetten in diverse bezettingen. We denken hierbij aan memorabele concerten van Sonore, Aaly Trio, The Peter Brötzmann Chicago Tentet, The Rempis Percussion Quartet, Flatlands Collective, Exploding Star Orchestra en aan de samenwerkingen tijdens Open Circuit: iNTERaCT 2006. The Vandermark 5 na (toevallig) 5 jaar opnieuw ontvangen in kunstencentrum BELGIE voelt dan ook een beetje aan als thuiskomen. De ontvangst zal alvast warm zijn !

http://www.kenvandermark.com

ELS VANDEWEYER 4TET
feat. Kent Kessler, Tim Daisy, Fred Longberg-Holm

Els Vandeweyer (marimba), Kent Kessler (bas), Fred Longberg-Holm (Cello), Tim Daisy (percussie)

Nieuwkomer Els Vandeweyer studeerde in 2008 af als eerste jazzvibrafoniste ooit aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Gebeten door de jazz- en improvisatiemicrobe vond Vandeweyer echter al veel eerder aansluiting met de internationale jazzscene. Samenwerkingen met muzikanten als Teun Verbruggen, Lode Vercampt, Nico Roig, Lynn Cassiers of internationale muzikale escapades met o.a. Kjetil Moster, Ingebrigt Haaker Flaten, Paal Nilssen-Love, Marc Ribot, Michael Zerang... het voelt aan als een speelse beweging voor Els Vandeweyer. De Cleanfeed-release van haar internationale IMI Kollectief ‘Snug As A Gun’ is daar alvast een eerste weerslag van.

Tijdens haar doortocht in Chicago in 2007, op uitnodiging van Ken Vandermark, hoorde ze van kunstencentrum BELGIE in Hasselt als de place to be voor spontane ontmoetingen en vurige freejazz. Zoveel lof konden we uiteraard niet onbetuigd laten. We brengen Els Vandeweyer dan ook graag samen met Fred Longberg-Holm, Tim Daisy en Kent Kessler. Met marimba, cello, bas en percussie countert dit onuitgegeven kwartet op gepaste wijze het saxgeweld van The Vandermark 5. Een betere gelegenheid om dit Belgisch talent in haar natuurlijke habitat te ontdekken kunnen we ons niet bedenken...

http://www.myspace.com/elsvandeweyer

 

 
 
 

DATUM: za 7 maart i.s.m. Motives for Jazz

AANVANG: 20.00 u.

INKOM: EUR 10 (leden BELGIE & MfJ) / EUR 12

RESERVATIE GEWENST: belgie@skynet.be of 011/22 41 61