WINTEROOR Festival

Kc BELGIE i.s.m. Sound in Motion - Oorstof & Motives for Jazz
zo 6 december 2015 - 14.00 u.


Kunstencentrum BELGIE i.s.m. Sound In Motion / Oorstof en Motives for Jazz presenteren de eerste editie van het Winteroor Festival. Het exclusieve programma biedt een unieke line up, verrassende samenwerkingen, Belgische en wereldpremières van pioniers, nieuwkomers, internationale en landelijke spelers uit de (free)jazz- en improvisatiewereld.

                         

 

*****************************************************************************************************

Timing WINTEROOR 2015:

13.30 Deuren
14:15 KAJA DRAKSLER - ONNO GOVAERT - GINO COOMANS
15:15 THREE BABIES: BERESFORD - KÜCHEN - SOLBERG
16:15 HONEST JOHN
17:30 FRED VAN HOVE & ROGER TURNER

18:30 - 20:00 Dinner Break - Warme Maaltijd te verkrijgen aan de eetstand
Visitors can buy a warm meal at the premisses at the food stand.

20:00 SEPPE GEBRUERS - JOHN DIKEMAN - HUGO ANTUNES
21:00 FRIENDS & NEIGHBORS
22:00 SCHLIPPENBACH TRIO

*****************************************************************************************************

                                    

SCHLIPPENBACH TRIO
(UK/DE)
feat. Evan Parker - Paul Lytton - Alexander von Schlippenbach
Met Evan Parker (sax), Alexander von Schlippenbach (piano) en Paul Lytton (drum) staat er een tweede historisch bepalend trio op het programma. Deze ontmoeting is bijzonder, alleen al door het feit dat vaste drummer van het trio Paul Lovens wordt vervangen door Paul Lytton. Winteroor heeft daarmee meteen een Belgische première te pakken. Parker, Lytton en Schlippenbach stonden eerder al samen op het podium van kunstencentrum BELGIE met het legendarische Globe Unity Orchestra in 2008. Nu dus als slagkrachtig en onnavolgbaar trio.


FRED VAN HOVE & ROGER TURNER
(BE/UK)
De legendarische status en het internationale aanzien van de Antwerpse pianist, freejazz- en improvisatiepionier Fred Van Hove (kc BELGIE & MfJ 2006, 2007, 2011) hoeft geen betoog. Van Hove behoort tot de eerste generatie Europese vrije improvisatoren en speelde een bepalende rol in de ontwikkeling ervan. Maar meer nog dan nostalgisch terug te blikken, blijft Van Hove, ondanks zijn leeftijd (78) resoluut naar de toekomst te kijken. Voor WINTEROOR presenteert Van Hove een gloednieuwe samenwerking met de Engelse percussionist Roger Turner (Alan Silva, Konk Pack, John Butcher ...).


THREE BABIES (UK/SE/NO)
feat. Steve Beresford - Martin Küchen - Stale Liavik Solberg
Naast de eerste generatie (Van Hove, von Schlippenbach) en tweede generatie (Parker, Lytton, Turner) bepalende Europese improvisatoren ruimen we verder baan voor een trio waarin de nieuwe generatie -Martin Küchen en Ståle Liavik Solberg- verenigd wordt met de Engelse improvisatiepionier, pianist en multi-instrumentalist Steve Beresford. De Zweedse saxofonist Martin Küchen maakt wereldwijd brokken met Angles 9 (kc BELGIE, 2012) en All Included (kc BELGIE, 2013). De Noorse percussionist Ståle Liavik Solberg werkte eerder samen met goed volk als Frode Gjerstad, Fred Lonberg-holm en Mette Rasmussen en bestiert samen met Paal Nilssen-Love het Noorse Blow Out Festival. Steve Beresford is een multi-instrumentalist en werkte samen met muzikanten als Evan Parker, Lol Coxhill, John Zorn, Han Bennink, Christian Marclay, London Improvisers Orchestra, The Slits en The Flying Lizards.


KAJA DRAKSLER - ONNO GOVAERT - GINO COOMANS (SI/NL/BE)
De Sloveense pianiste Kaja Draksler en de Nederlandse percussionist Onno Govaert (Cactus Truck) -twee van de meest getalenteerde muzikanten van de nieuwe generatie Europese improvisatoren- laten de muzikale teugels vieren als Feecho. Dat blijkt uit hun gesmaakte debuutrelease Bums voor het Belgische el NEGOCITO-label. Voor Winteroor wordt het klankenpalet en de ritmische dynamiek van dit avontuurlijke duo uitgebreid met cellist Gino Coomans die we kennen van zijn werk met Sheldon Siegel en Strings Sing en zijn samenwerkingen met Christophe Albertijn, Thomas Campaert en Kris Vanderstraeten.


HONEST JOHN (SE/NO)
feat. Klaus Ellerhusen Holm - Ole-Henrik Moe - Kim Johannesen - Ola Høyer - Erik Nylander
Scandinavië is goed vertegenwoordigd op deze eerste editie van Winteroor. Met Honest John staat er een kwintet op het programma dat met Klaus Ellerhusen Holm (sax), Ole-Henrik Moe (viool), Kim Johannesen (gitaar, banjo), Ola Høyer (bas) en Erik Nylander (drum) enkele van de meest actieve en avontuurlijke jonge spelers uit de vruchtbare Noorse en Zweedse jazz- en imrpovisatiescene bundelt. Bij Honest John laten ze zich inspireren door verrassende bronnen als Nederlandse Free jazz, Braziliaanse jazz en samba en componisten als Weberen en Schiarrino. Het hoogst origineel resultaat is een erg dynamisch geheel waarbij de verrassende composities een perfect uitgangspunt vormen voor de improvisatorische escapades.


SEPPE GEBRUERS - JOHN DIKEMAN - HUGO ANTUNES (BE/US/PT)
Ifa y Xango, Antiduo, Mount Meru en Bambi Pang Pang feat. Andrew Cyrille zijn slechts enkele hefbomen voor de Belgische pianist, componist en improvisator Seppe Gebruers. Hij stelt de dunne lijn tusen improvisatie, compositie, pop en jazz voortdurend in vraag, overschrijdt ze en kneedt ze met succes tot een verrassend dynamisch geheel. Na Fred Van Hove en Gino Coomans trekt Gebreurs voor Winteroor de internationale improvisatiekaart. Hij nodigt de Amerikaanse in Amsterdam residerende saxofonist John Dikeman (Cactus Truck, Universal Indians) en de Portugese bassist Hugo Antunes -pas nog aan het werk in de Oorstof-serie met collega bassist Laurens Smet- uit voor een ultiem rondje improv op het scherp van de snee.


FRIENDS & NEIGHBORS (NO)
feat. Thomas Johansson - André Roligheten - Oscar Grönberg - Jon Rune Strøm - Tollef Østvang
All Included (kc BELGIE, 2013), Universal Indians (Oorstof, 2014), Cortex (Oorstof, 2015), Large Unit (Oorstof, 2015) het is slechts een greep uit de bands en projecten waarmee we trompetspeler Thomas Johansson, bassist Jon Rune Strøm en drummer Tollef Østvang eerder aan het werk zagen. Met Friend & Neighbors -naar het gelijknamige album van Ornette Coleman- introduceren ze Oscar Grönberg (piano) en André Roligheten (sax), ontleden ze de erfenis van spelers als Ornette Coleman, Archie Shepp, Pharoah Sanders en John Carter en brengen ze erg dynamische en verrassend melodische freejazz.

+ screening: (UK/AT/FR - 2009 - 54' - DVD) Amplified Gesture - Regie: Phil Hopkins Documentaire >> Klik Hier <<

Lees het artikel uit HBVL >> Klik Hier <<
Mix cloud Monday Gonzo > aankondiging door Koen Van Meel + Audio >> Klik Hier <<
Aankondiging Winteroor Festival op noorwegen.be >> Klik Hier <<
Concerttip Winteroor Guy Peters voor Enola: >> Klik Hier <<
Cd besprekingen Friends & Neighbors, Draksler/Govaert en
voorbeschouwing Winteroor Guy Peters Enola: >> Klik Hier <<

live opnames audio & video door ... & ....

 

 

             

           

 

 
 
 

DATUM:
zo 6 december 2015

AANVANG:
14.00 u

INKOM:
ONLINE TICKETS
EUR 20 (Leden BELGIE, MfJ, SiM) / EUR 22

KASSA:
EUR 25 (leden BELGIE) / EUR 27