‘AnderZijds’ is een uniek evenement waarin jonge kunstenaars hun eigen beleving, visie en inzichten rond ‘anders en toch gelijk zijn’ weten tastbaar te maken onder de vorm van diverse kunstdisciplines. Ondanks de grote verscheidenheid in de artistieke uitingen vormen de werken een sprekende eenheid via graffiti, portretfotografie, sculpturen, mozaïek- en kleiwerken, schilderijen, keramiek- en houtsculpturen. Onder begeleiding van kunstenaars Werner Zwakhalen (Nash), Kristof Trzcinski (Polak), Rita Vanelderen, André Vanpol, Emma Laenen, Lieve Cluysen, Halil Karakaya, Dion Tsekouras, Sven Reubens, Nana Dankwa, Dirk Berckvens, Björn De Weerdt (Sick), Joeri Gielis, Jos Kuppens, Arno Kuppens, Martin Oluwadiran en Mireille Swinnen ontsluiten de deelnemende groepen de thema’s diversiteit en verbondenheid op een eigenzinnige en creatieve manier.

‘AnderZijds’ is uiteraard meer dan alleen een expositie. Zo vertaalde regisseur/schrijver Robin David zijn boek ‘Hou je van blauwe ogen?’ -over de onmogelijke liefde tussen een Marokkaanse en Belgische jongen- naar het theater. Ward Bal en Frédéric Celini van ‘t Spektakelhuys brengen een gedreven versie van het stuk op vr 20 juni voorafgaand aan de vernissage van de expo. De invloed van culturele en/of sociale diversiteit op de samenleving wordt ter discussie gesteld in een aanvullend debat.

De expo bezoeken met rondleiding kan op zaterdag 21 juni om 13u30. Wie zich die dag creatief wil laten gelden kan dat doen in de workshops ‘Tattoo & tribal art’, ‘Dot Painting’ en ‘Fotogram’. De Genkse rappers van N.O.M. en het percussie-ensemble Makouta zorgen voor een stevige muzikale injectie.

Groep INTRO (www.groepintro.be) is een professionele organisatie voor leerplichtonderwijs, vorming, opleiding, arbeidstrajectbegeleiding en werkervaring. Kwetsbare groepen een stem geven in de samenleving en hen ondersteunen op het vlak van arbeid, vrije tijd en scholing is de doelstelling. Via vormingstrajecten onder begeleiding van professionele kunstenaars werd het afgelopen jaar met een 20-tal groepen stevig gewerkt om een bijzondere expositie en evenement te ontwikkelen. De resultaten worden getoond in ‘AnderZijds’ op 20 en 21 juni.

N.O.M.
hiphop

Hip-hop gedijt schijnbaar goed in de zwarte ondergrond van de Limburgse mijnstreek. De mijncités van Zwartberg, Winterslag en Waterschei met de ghetto's van Queens en de Bronx vergelijken, is waarschijnlijk een stap te ver, maar er schuilt een bron van waarheid in. N.O.M., dat staat voor 'Naar Onze Mening' is een 'old-skool' hip-hop project van Don Luca (rapper/producer) en Il Mago Peppe (dj/vormgever), met teksten die recht uit de buik komen en uit het leven gegrepen zijn ! N.O.M. verbaasde in 2006 ook de jury van het jaarlijkse Theater Aan Zee festival, die hen prompt beloonde met een finaleplaats!

http://www.naaronzemening.be
Eerste album uit : 'OPEIGEKRACHTE'

MAKOUTA
Afro-cubaanse zang en ritmes

Macouta is het percussiegezelschap van multi-instrumentalist en componist Umberto Filippetti. Door velen gekend als talentvol lesgever in Afro-cubaanse ritmes (o.a. kunstencentrum BELGIE jaren '90)... maar tevens (ex)-lid van groepen als Wizzards of Ooze, Circ0muze; percussionist op CD's als 'Mineworks' (Kolenspoorfestival met o.a. Mauro Pawlovski, Remo Perrotti, Rocco Granata...), 'Beyond Ballads' (met Dirk Schreurs & Walter Baeken) enz...

 

PROGRAMMA

vr 20 juni

20u00 theater ‘Hou je van blauwe ogen?’
door ‘t Spektakelhuys
21u15 debat rond ‘diversiteit’
22u00 vernissage expo ‘AnderZijds’

za 21 juni

13u30 expo met rondleiding
13u30 en 16u00 workshops Tatto & Tribal, Dot Painting en Fotogram
15u30 concert N.O.M
17u00 concert Makouta
(einde : 18u00)    
     
 
 
 

DATA: vr 20 & za 21 juni

AANVANG:
20u00 (vrijdag)
13u30 (zaterdag)

INKOM:
GRATIS!