Een gevangenis is letterlijk en figuurlijk een gesloten wereld. Voor mensen die de gevangenis niet kennen zijn de muren heel erg hoog. Voor mensen in de gevangenis lijkt het vaak alsof de samenleving deze muren alleen nog hoger wil maken. Met dit sociaal-artistiek project, waarbij naast de gedetineerden ook een hele reeks organisaties betrokken zijn, actief in de penitentiaire sector, wordt getracht een stap richting buitenwacht te zetten. Via een tentoonstelling, een monoloog en een debat worden de gevangenismuren op symbolische wijze beetje bij beetje gesloopt. 


BALANÇOIRE
GROEPSEXPO BEELDEND WERK
deelnemers : gedetineerden gevangenis Hasselt  

Gedetineerden, zowel mannen als vrouwen, uit de Hasseltse gevangenis werkten de afgelopen maanden aan poëzie, film, beeldend werk, schilderijen en tekeningen. Emotionele slingerbewegingen en de zoektocht naar evenwicht staan centraal in de werken en worden nu gebundeld in de groepsexpo ‘Balançoire’.  Poëziewerk wordt tijdens de vernissage voorgedragen door Het Genootschap ter bevordering van de Voordracht- en Vertelkunst. De tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen de gevangenis Hasselt, de gedetineerden, de lesgevers en de vrijwilligers uit de Hasseltse gevangenis, CAW Limburg, De Rode Antraciet (organisatie voor sociaal-cultureel werk in de penitentiaire sector), het CMGJ, Open School Hasselt en kunstencentrum BELGIE.

DATUM:

vernisssage vr 7 maart
AANVANG: 19u30
INKOM: GRATIS
De expo loopt van 7 maart tot en met za 22 maart en is toegankelijk tijdens de openingsuren van kunstencentrum BELGIE
(Opgelet voor parallelle activiteiten met inkom: zie agenda) 

 
‘IK SMEEK OM LIEFDE WANT ANDERS GA IK DOOD'
MONOLOOG door Het Genootschap ter bevordering van de Voordracht- en Vertelkunst

Tekst:
Ivo Konings

Carla verblijft al enkele maanden in de gevangenis. Zij heeft zich in de onkosten gestort om mensen in haar omgeving dure cadeaus te doen. Ze voelt zich pas echt gelukkig als zij zelf iemand kan gelukkig maken maar het prijskaartje dat er aan vasthangt blijkt onbetaalbaar. Ze wordt het slachtoffer van haar eigen dwangmatige gulheid. Haar adagio is: als ik geen liefde krijg, moet ik ze geven, uitdelen tot de mensen van me gaan houden. Hoeft het gezegd dat velen van haar zullen profiteren ?  Zij komt zo in de gevangenis en in een psychiatrische instelling terecht...
  
Dat het zover is kunnen komen heeft natuurlijk een oorzaak. Ze trouwde met een ziekelijk jaloerse man, die haar aan bed vastbond als hij ging werken. ‘s Avonds nam hij haar mee op café waar hij zich met zijn vrienden lazarus zoop. Zo gebeurde het dat hij Carla meenam naar huis, waar zijn vrienden haar verkrachtten. Als het eten niet naar zijn zin was, smeet hij het tegen de muur en mishandelde haar meermaals op zo’n gruwelijke manier dat ze verscheidene keren in het hospitaal terecht kwam. Zelfs tijdens de zwangerschap van haar zoon werd ze zo zwaar mishandeld dat het haar bijna fataal werd. Uit angst en onder bedreiging trekt ze meermaals haar aanklacht bij de politie terug. Zo ging deze mishandeling jaren door tot ze eindelijk de moed had te vluchten. 

In de gevangenis vindt Carla eindelijk rust, hier kan ze ongestoord nadenken over haar leven en leren omgaan met haar trauma’s...

DATUM:

vr 14 maart, in het kader van het project 'Balancoire' 
AANVANG: 19u30
INKOM: GRATIS
RESERVATIE GEWENST: belgie@skynet.be of 011/22.41.61

 

 

 'OVER LEVEN IN DE GEVANGENIS'
DEBAT
met ex-gedetineerden, personeelsleden, familieleden... 

Een gevangenis is een erg gesloten wereld. Met dit debat over leven en werken in en rond de gevangenis willen we u graag een beter zicht geven op het reilen en zeilen in de Hasseltse gevangenis. Personeelsleden, ex-gedetineerden en hun familieleden komen aan het woord. Uiteraard is er een ruime mogelijkheid om met hen in gesprek te gaan en komen ook uw vragen aan bod. De toegang is gratis, reserveren is aangewezen.  

DATUM:

vr 21 maart, in het kader van het project 'Balancoire' 
AANVANG: 19u30
INKOM: GRATIS
RESERVATIE GEWENST: belgie@skynet.be of 011/22.41.61