FRED BERVOETS
Fred Bervoets (°1942) studeerde tot 1966 aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en aan het Hoger Instituut in Antwerpen. Galerij ‘de Zwarte Panter’ werd nadien zowat zijn tweede thuis waar hij met gelijkgestemde kunstenaars als Adriaan Raemdonck, Wilfried Pas, Walter Goossens en Jan Cox furore maakte. Bervoets’ werk bestaat uit schilderijen, driedimensionele ‘kijkkasten’ en grafiek, en is bijna altijd in reeksen opgevat: de ‘Spaghetti’s’, de ‘Totems’, de ‘Kasten’, de ‘Wounded Knee’-reeks, de ‘Cicatrices’, of de recente reeksen ‘Welcome Home’ en ‘Pon Recce’. Hij sluit aan bij het gestuele schilderen (automatismen, de snelle registratie van indrukken) en heeft verwantschap met de
‘Neue Wilde’ in Duitsland (Penck, Dahn, Doloupil, Immendorff, Baselitz, e.a.) en met Amerikaanse schilders als Leon Golub, Peter Saul, Malcolm Morley e.a. Maar bovenal gaat zijn bewondering uit naar Ensor en Van Gogh. De kernidee die de grondlaag vormt van elk werk, is meestal een anekdotisch gegeven van autobiografische aard. Bervoets ziet zichzelf als een verteller, een prentmaker, en zijn verhaal is het verhaal van zijn eigen leven. Hij komt dan ook vaak in zijn eigen werk voor, beurtelings vermomd als bierton, cowboy, flesman, kerstboom, kabouter of nar. Sinds de jaren ‘90 concentreert hij zich vooral op druk. Zijn grafisch oeuvre is heel uitgebreid en omvat naast litho’s en zeefdrukken vooral etsen.

HOMMAGE EXPOSITIE
i.s.m. Frank Hendrickx, arte Ventuno

Voorlopige lijst deelnemers :
GUY BLEUS , JAN CARLIER,
CAROLINE COOLEN, TOM DAEMS,
WALTER DAEMS, WILLO GONNISSEN,
NINA HAVEMAN, HERMAN MAES,
STEFAN SERNEELS, NANCY SLANGEN,
BART VAN DIJCK, WILLY VANPARIJS...

Voor deze hommage expo stelt Frank Hendrickx een uitgelezen mix samen van Limburgse kunstenaars: jong talent, docenten en professionele kunstenaars tonen bestaand en nieuw werk als eerbetoon aan Fred Bervoets.

‘FRED IN ZIJN EEUWIGE STORM’
Kunstenaarsdocumentaire
Regie: Lieven Segers (DVD / 2007)
Productie: Cakehouse vzw

‘Fred in zijn eeuwige storm’ is de titel van een portret dat Jan Cox (1919-1980) van Fred Bervoets (°1942) schilderde naar aanleiding van een onweerachtige autorit met zijn vriend en collega. Fred wordt door zijn mentor afgebeeld met bliksemschichten rond zijn hoofd, een beeld dat de energie en overtuigingskracht waarmee Bervoets in het leven staat als kunstenaar en mens goed schetst. Voor deze filmproductie werd Fred Bervoets gedurende 5 maanden met een camera gevolgd door beeldend kunstenaar en filmmaker Lieven Segers. Dit naar aanleiding van Bervoets’ 65ste verjaardag, naar aanleiding van zijn laatste maanden als docent aan de Academie van Antwerpen en naar aanleiding van zijn hommage-expo ‘Welcome Home’ in het MuHKA in september (Johan Pas, Vaast Colson, Tom Liekens en Dennis Tyfus zijn de drijvende krachten achter deze expo). De structuur van ‘Fred in zijn eeuwige storm’ is in meerdere opzichten zoals een schilderij: totaal ondergedompeld, geconcentreerd, doelgericht maar ook weerbarstig, onberekenbaar, levendig, provocerend, intuïtief, eerlijk, vol en gevoelig voor koerswijzigingen. De documentaire brengt de (verbale) ruimte tussen meester en leerling in het algemeen en tussen Fred en zijn omgeving in het bijzonder in beeld als een genereus geschenk.

(bron tekst: Ben Meewis & Lieven Segers)

 
 
 

DATUM: za 8 september (vernissage expo en Limburgse première ‘Fred in zijn eeuwige storm’)
De expo loopt tot en met zaterdag 29 september tijdens de openingsuren van kunstencentrum BELGIE

AANVANG: 20u00

INKOM: Gratis!