LOCATIE:
Open Circuit ‘Huis Hoste’, Koningin Astridlaan 83, 3500 Hasselt

ORGANISATIE: i.s.m. het Centrum voor Vlaamse Architectuurarchieven en Erfgoedcel Hasselt

Huis Hoste en het Open Circuit-pand ‘Koloniale Waren’ aan de Koningin Astridlaan blijven in de aandacht staan. Na deelname aan de VRT-Monumentenstrijd in 2006, de activiteiten op Open Monumentendag in 2007 en 2008 en de succesvolle openstelling in het kader van ‘De Smaak van De Keyser’ start op Erfgoeddag een tentoonstelling met archiefstukken van de architect van het huis, Huib Hoste. Hij onderhield nauwe vriendschapsbanden met andere modernistische architecten zoals Henry Van de Velde en Raphaël Verwilghen. De persoonlijke briefwisseling heeft ongetwijfeld voor een onderlinge bestuiving van ideeën gezorgd.

Op Erfgoeddag start een compact opgevatte tentoonstelling van zo’n 70 stukken uit die briefwisseling, die de bezoeker in het hoofd van de architecten laat kijken. De samenstelling gebeurde door Luc Verpoest (Departement Architectuur, Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, K.U.Leuven) i.s.m. het Centrum voor Vlaamse Architectuurarchieven (CVAa) met stukken uit het archief van Huibrecht Hoste, het Verwilghen-archief in Heverlee, het Universiteitsarchief van de K.U.Leuven en het Stadsarchief van Leuven. De briefwisseling is een uitermate interessant stuk architectuurarchief.

Naar aanleiding van de tentoonstelling wordt er vanuit kunstencentrum BELGIE onderzoek gedaan naar de samenwerking tussen Huibrecht Hoste en de Hasseltse ondernemer/architect Arthur Baar, die tussen de jaren 1920 en 1950 actief was. Enkele van zijn gebouwen, waaronder het pand ‘Koloniale Waren’, zijn intussen beschermd. Arthur Baar bracht modernistische architecten als Hoste en Steynen in contact met kapitaalkrachtige bouwheren en firma’s in Limburg (o.a. Janssens-Gilissen, Ruland Kolen, brouwerij van Alken, bouwmaterialen Duchard...). Mogelijks worden er enkele resultaten van dit onderzoek getoond.    

In 2008, naar aanleiding van de Open Monumentendag, gaf Kunstencentrum BELGIE met steun van de Erfgoedcel Hasselt een publicatie uit met getuigenissen en foto’s van werknemers die in het aanpalende magazijn werkzaam waren: De Koloniale Waren Janssens-Gilissen 1926-1977. Ondertussen reeds aan een tweede druk toe !

DATUM : Zondag 26 april

UREN: Doorlopend tussen 10 en 18 uur
(niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers)
Vervolg na 26 april groepsbezoeken op afspraak mogelijk (tot midden mei)

INFO:
Kunstencentrum BELGIE 011/22.41.61 of belgie@skynet.be
LOCATIE:
Open Circuit 'Huis Hoste', Koningin Astridlaan 83, 3500 Hasselt
WEBLINKS: Erfgoeddag 2009 www.erfgoeddag.be
Locatie Huis Hoste www.open-circuit.com