FLORIS VANHOOF

KLANKEN OM IN TE WONEN
installaties - screenings - performances

> za 6 april
Expo vernissage

+
concerten
FLORIS VANHOOF(BE) presenteert 'De Karekiet van Karrakas'
LIEVEN MOANA
(BE)
Roland Kayn (†): Tektra (NL)
+
screenings
INA-GRM films met muziek van

XENAKIS - BAYLE - PARMEGIANI
MALEC - SCHAEFFER


___________________________________________________________________

> za 13 april
Expo Finissage

+
concerten
                   FLORIS VANHOOF(met geluidsopnames van de installatie)
PETER BEYLS (BE): PRINTS (diffusie)
+
screenings
DRESDEN DYNAMO: LIS RHODES
WORD MOVIE: PAUL SHARITS                                                                                                                                        ©Mark Rietveld


Floris Vanhoof (°1982) is een veelzijdig beeldend kunstenaar, filmmaker, muzikant, curator, instrumentenbouwer en bricoleur. Dat werd voor het eerst duidelijk in kc BELGIE tijdens Vanhoofs passage op noisy tennisracket met Dirk Freenoise (Kraak Festival 2005), zijn filmmanipulaties voor MV& EE (Open Circuit: Insight 2005) en zijn geïmproviseerde klankbijdragen voor R.O.T (kc BELGIE 2009). Vanaf 2006 krijgt de kruisbestuiving tussen het visuele en het auditieve steeds meer belang in zijn werk. Hij ontwikkelt de wisselwerking tussen zijn zelfgebouwd instrumentarium en gemanipuleerde dia's en 16 mm films steeds meer tot een eigen audiovisuele taal. Aanleiding en inspiratie voor deze hybride multimediale escapades haalt Vanhoof uit de levendigheid van het San Francisco Tape Music Center (Morton Subotnick, Tony Martin, Pauline Oliveros, Ramon Sender, Terry Riley), structurele film (Hollis Frampton, Paul Sharits, Tony Conrad, Michael Snow) en elektronische en elektroakoestische pioniers als Jean-Claude Éloy, Francos Bayle, Ivo Malec en Bernard Parmegiani.

Hoe dit zich concreet vertaalt naar de installatie(s), screenings en performances wordt duidelijk tijdens de expo 'Klanken om in te wonen', een uitdagend audiovisueel parcours waarin het werk van Floris Vanhoof centraal staat. Inspirende gasten als Lieven Moana (Dolphins Into The Future), het werk van de in 2011 overleden componist Roland Kayn en Peter Beyls uit het Ipem archief, films uit het INA-GRM archief met bijzondere muziek van Xenakis, Bayle, Parmegiani, Malec en Schaeffer en de films van grootmeesters als Lis Rhodes en Paul Sharits krijgen de nodige ruimte om Vanhoofs wonderlijke spectrum te verruimen met verrassende performances, concerten en films.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

> INSTALLATIE

Een wandvullende Musique Concrète-installatie met elektronische circuits en klinkende objecten zoals een pianoframe, een gong en onderdelen van een carrosserie. De bezoeker kan deze objecten zelf al tennissend bespelen. Na de vernissage op 6 april wordt hiermee een stuk opgenomen dat het volgende weekend beluisterd kan worden. Samen met deze installatie wordt in een aantal foto's een kort overzicht gepresenteerd van dia's en 16mm films die Floris Vanhoof de laatste jaren tijdens optredens projecteerde.


> SCREENINGS

za 6 april

Korte experimentele films uit de archieven van het Parijse INA-GRM met muziek van toon-aangevende elektronische muziekpioniers:

- FER CHAUD > Regie: Jacques Brissot - Muziek: IANNIS XENAKIS
- LIGNES ET POINTS > Regie: Piotr Kamler - Muziek: FRANCOIS BAYLE
- ETUDES AUX ALLURES > Regie: Raymond Haines - Muziek: PIERRE SCHAEFFER
- REFLETS - Regie: Piotr Kamler - Muziek: YVO MALEC
- DANSE - Regie: Piotr Kamler - Muziek: BERNARD PARMEGIANI

http://www.inagrm.com/


za 13 april


Unsynchronise your watches: Twee 16mm films van pioniers van de film als installatie. Beeld en geluid lopen bij de ene met opzet perfect synchroon, bij de andere met opzet asynchroon.

- DRESDEN DYNAMO > LIS RHODES (UK, 1972)
Het werk van Lis Rhodes is geworteld in de geschiedenis van de Britse avant-garde film. 'What you see is what you hear' in Dresden Dynamo. Een film, gemaakt zonder camera waar de klank exact hetzelfde is als het beeld, en het beeld exact hetzelfde als de klank.
http://www.tate.org.uk/whats-on/tate-modern-tanks/display/lis-rhodes-light-music


- WORD MOVIE > PAUL SHARITS (US, 1966)
De in 1993 overleden Paul Sharits maakte film over film: zijn onderwerpen zijn het beeldkader, de emulsie, de perforatie, de filmstrook. Epileptici stellen zich beter niet aan zijn oeuvre bloot, want hij bombardeert het zenuwstelsel van de kijker graag met een spervuur aan beelden. Word Movie, een flikkerend gedicht met echo's, gemaakt door herhaling van 50 woorden in beeld en op de soundtrack.
Deze film kan gezien worden als één lang woord en als de link tussen flux film (Nam June Paik, Yoko Ono, Wolf Vostell, John Cale, Ben Vautier) en structurele film (Tony Conrad, Michael Snow, Hollis Frampton).
http://paulsharits.com/

 

> PERFORMANCES & CONCERTEN

Za 6 april

FLORIS VANHOOF:
De Karekiet van Karrakas
Sinds de release van Cycles of Confusion (Kraak 2012) verbouwde Vanhoof zijn modulair muzieksysteem en zette hij nieuwe ideeën in kleur op 16mm film om ze te combineren tot een 'expanded cinema performance'. Vanhoof presenteert live 'De Karekiet van Karrakas'
een gloednieuw stuk dat volgende maand als deel van een split release met Keith Fullerton Whitman op het Belgische Shelter Press-label wordt uitgebracht.

endlesswebsite.tk

LIEVEN MOANA
De composities van Lieven Moana roepen beelden op. Als Dolphins Into The Future maakte hij audiovisuele verkenningen van de Baai van Kealakekua (voor de westkust van het Hawaïaanse eiland Big Island) en van de Azorenarchipel. De kleurenpaletten, de sublieme schoonheid en sfeer van deze plekken worden in een een compositie voor overhead projector, bandopnemer en midi gepresenteerd.

cetaceannationcommunications.blogspot.com

ROLAND KAYN (†2011): Diffusie van het elektroakoestisch werk Tektra
De in 2011 overleden Duitse componist Roland Kayn koos ervoor om, na een bijzonder parcours als componist en improvisator, vanaf 1970 enkel te componeren binnen het elektronische en elektroakoestische werkdomein. Meer beïnvloed door theoretische informatica (automaten-, berekenbaarheids- en complexiteitstheorie, logica ... ) dan door andere componisten, gebruikt hij al snel de term cybernetisch voor de omschrijving van zijn muziek. Woorden als melodie, harmonie en ritme zijn niet van toepassing op zijn werk, waarin elk detail wordt gecontroleerd door complexe elektronische circuits en systemen. Het fascinerende resultaat van deze aanpak kan u horen tijdens de zelden gehoorde diffusie van Tektra, een elektroakoestisch werk voor 4 kanalen uit 1981.

kayn.nl

za 13 april

FLORIS VANHOOF: Speelt live bij de opnames van zijn installatie.
Sinds de release van Cycles of Confusion (Kraak 2012) verbouwde Vanhoof zijn modulair muzieksysteem en zette hij nieuwe ideeën in kleur op 16mm film om ze te combineren tot een 'expanded cinema performance'.

endlesswebsite.tk


PETER BEYLS: Diffusie van Prints
De Belgische pionier in de Digitale Media 'Peter Beyls' monteerde in 1974 geluiden uit zijn EMS-synthi en de Kraakdoos (Crackle Box), een onstabiel elektronisch instrument dat hij zelf mee hielp ontwikkelen. Prints, zoals het resultaat toepasselijk werd genoemd, is verschenen op de knappe compilatie rond het IPEM 'Institute for Psychoacoustics and Electronic Music die door het Metaphone-label werd samengesteld. De Vinylversie is gepland voor dit voorjaar.
Peter Beyls
Crackle Box
Metaphon

more t.b.c.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


DATUM: za 6 april - Vernissage
               + > Concerten van Floris Vanhoof, Lieven Moana en Roland Kayns (†) Tektra
                   > INA-GRM Films met muziek van Xenakis, Bayle, Malec, Parmegiani & Schaeffer
AANVANG: 20.00 u.
INKOM: GRATIS

DATUM: za 13 april - Finissage
             + > Concerten Floris Vanhoof, Peter Beyls (Diffusie van Prints)
                > Unieke 16 mm screenings van Dresden Dynamo van Lis Rhodes en Word Movie                    van Paul Sharits
AANVANG: 20.00 u.
INKOM: GRATIS

Met dank aan:


 
 
 

DATUM:
> VERNISSAGE
za 6 april 2013

AANVANG:
20.00 u.

INKOM: GRATIS !

> FINISSAGE

za 13 april 2013

AANVANG:
20.00 u.

INKOM: GRATIS !