Koningin Astridlaan, Hasselt omstreeks 1935


trappenhal 'Huis Hoste'


eerste verdiep 'Huis Hoste'
MONUMENTENSTRIJD

stem op ‘HUIS HOSTE' Hasselt !!!

• stem via website:

• via sms: verzend 'stem 10'
naar het nummer 3470
• via telefoon: bel 0905/56 3 10

Open Monumentendag Vlaanderen, dit jaar gekoppeld aan de MONUMENTENSTRIJD van de VRT, wil het publiek van dichtbij laten kennismaken met het onroerend erfgoed, door monumenten, landschappen en archeologische sites één dag per jaar gratis open te stellen voor het publiek. De achterliggende gedachte is sensibilisering en daardoor versterking van de solidariteit rond de zorg voor ons onroerend erfgoed. Met als thema IMPORT//EXPORT gaat deze Open Monumentendag 2006 vooral over het avontuur van interactie, over de culturele, sociale, economische, technische en ideologische achtergronden waartegen een grenzeloze inspiratie zich aftekende.

Kunstencentrum BELGIE is met het HUIS HOSTE geselecteerd voor de VRT - MONUMENTENSTRIJD en rekent op steun van alle cultuurliefhebbers te lande. De MONUMENTENSTRIJD is een grootschalig interactief mediaspektakel van de VRT waarbij het kijkend, lezend en luisterend publiek bepaalt welke bijzondere initiatieven zullen strijden voor een financiële ondersteuning bij de renovatie van hun site. Alle info hierrond via www.monumentenstrijd.be : laureaten, presentatie van de projecten, stemprocedures via mail, sms of televoting. Op 5 september ook extra katern bij de kranten van de VUM-groep (De Standaard, Het Nieuwsblad, De Gentenaar, Het Volk) !

Het publiek kan van 22/08 t.e.m. 17/09 op 3 manieren een stem uitbrengen: via de website www.monumentenstrijd.be of via sms en televoting.
- gratis via de website www.monumentenstrijd.be : stem op ‘HUIS HOSTE' Hasselt !!!
- per sms: sms 'STEM 10' naar 3470 (0,50ct)
- telefonisch: bel naar 0905 56 3 10 (0,50ct)

Het Huis Hoste is een prachtige bel-etagewoning ontworpen in 1926 door Huibrecht Hoste (1881-1957), een van de belangrijkste Belgische modernistische architecten, bekend van het spraakmakende Zwart Huis in Knokke. Opvallend is de sterk kubistische opbouw rond een centrale, monumentale trappenhal. Met een doorgedreven mix van baksteen, betonconstructies, metaal, marmer, houtwerk en (lood)glas, getuigt deze goed bewaarde woning van Hostes uitzonderlijke bouwkunst tijdens het interbellum. Het ‘Huis Hoste’ is inmiddels een belangrijk onderdeel van het internationaal productieplatform ‘Open Circuit’, opgestart door Kunstencentrum BELGIE in 2005. ‘Open Circuit’ is een broedplaats voor interdisciplinaire creaties en staat voor ‘waardevolle’ import en export van trendsettende artistieke producties. Niet toevallig was het Huis Hoste het zenuwcentrum van het voormalige distributiebedrijf ‘Koloniale Waren Janssens & Gilissen’ dat invoer, verwerking, verpakking en distributie van ‘aanvankelijk’ koloniale waren als kernactiviteit bezigde. Import en Export zitten dus letterlijk in de geschiedenis van dit bijzondere erfgoed verwerkt en krijgen nu een artistiek verlengstuk richting toekomst met het internationale Open Circuit-productieplatform. Info over de gerealiseerde projecten vindt u op www.open-circuit.com. In de prachtige ruimtes van het Huis Hoste zal op de Open Monumentendag via een tentoonstelling (foto’s, posters, objecten, video en audio) een overzicht en een sfeerbeeld worden gepresenteerd van de voorbije Open Circuit-evenementen.


http://www.monumentenstrijd.be > STEM OP ‘OPEN CIRCUIT - HUIS HOSTE !!!
http://www.openmonumenten.be/
http://www.open-circuit.com

 
 
 

Datum: zondag 10 september

Locatie: Koningin Astridlaan 81-83, Hasselt

expositie: OPEN CIRCUIT 2005-2006

Uren: van 10u00 tot 18u00
Toegang Gratis!