© Allison Hrabluik
courtesy galery tatjana pieters


download HIER de brochure (pdf)

 
JE EST UN AUTRE
VIsuele kunst, tekeningen, performance...

FRED EERDEKENS (B)
ALLISON HRABLUIK (CA)
DANNY DEVOS
(B)
VIJAJ DIELS (B)
ERIK SPINOY (B)

Nooit is een maatschappij zo vluchtig en zo oppervlakkig geweest als de onze, nooit hebben mensen sneller rond hun eigen as gedraaid als in deze tijd van moderne en supersnelle communicatiemiddelen, Web 2.0- toepassingen en een overvloed van informatie. Maar de mens zelf lijkt er zich steeds slechter in te voelen. Meer en meer personen verlangen ernaar een andere persoon te zijn. Zo ontsond er in de Franse literatuur rond deze thematiek bijvoorbeeld een herleven van de oude symbolistische stroming, waarbij verwezen wordt naar de bekende uitspraak van de dichter Arthur Rimbaud, Je est un autre, het summum van zelfontkenning en verlangen naar een andere, nieuwere en betere persoonlijkheid.

Ook in de hedendaagse kunst zijn enkele kunstenaars - vaak onbe-wust en zonder medeweten van elkaar - bezig rond deze thematiek een oeuvre op te bouwen. In deze tentoonstelling, waarin visuele kunst, video’s, literatuur, tekeningen van het menselijk lichaam en performance door elkaar geweven worden, laat curator Gino Vandenborne het werk van de kunstenaars Fred Eerdekens, Allison Hrabluik, Danny Devos, Vijaj Diels en Erik Spinoy de confrontatie met deze stelling aangaan.

Fred Eerdekens (kc BELGIE 2003, 2005) werkt al een hele loop-baan rond taal en wereld, de verhouding tussen beide en het feit dat ze zeker geen perfecte afspiegeling van elkaar zijn, de manier waarop wij als mensen in de wereld staan, en de manier waarop wij ten opzichte van elkaar staan. Zijn internationaal oeuvre is er één dat opgebouwd werd rond het bewerken van materialen, het onttrekken aan hen en het ontfutselen van hun geheimen, het vervormen ervan zodat ze als stand-in kunnen dienen voor de woorden en de mensen van deze wereld.

De Canadese Allison Hrabluik studeerde in 2007 af aan het HISK in Gent. Ondanks de eenvoudige en snelle mogelijkheden van nieuwe digitale media gaat Hrabluik op een haast archaïsche manier te werk. Ze maakt gebruik van stop and motion animatietechniek, modelbouwachtige sets, tekeningen en collagetechnieken om haar schijnbaar naïve flms - waar realiteit en fctie elkaar regelmatig kruisen - vorm te geven;

Danny Devos is een Belgisch kunstenaar wiens werk voornamelijk om body art en performance art draait. Daarnaast is hij gefascineerd door misdaad. Sinds 1979 heeft hij meer dan 100 performances gedaan en ver-schillende sculpturale installaties over geweld, misdaad en moord gemaakt. In 1981 richtte hij Club Moral op samen met Anne-Mie Van Kerckhoven.

Vijaj Diels is een jonge Vlaamse student met roots in Azië. Hij werkt rond zwart-wit tekeningen van het menselijk lichaam en probeert zijn eigen thematiek probeert te vinden met gebruik van krijt, schaduweffecten en bedrieglijke effecten in onze vluchtige, perifere maatschappij.

Erik Spinoy studeerde Germaanse taal- en letterkunde aan de K.U.L. en zette zijn opleiding voort aan de Universiteit van Wenen en doceert sinds 1996 aan de Universiteit van Luik. Hij levert geregeld bijdragen aan kunst-tentoonstellingen, telkens met als uitgangspunten het geschreven woord en de mens in de maatschappij. Zijn laatste werk heeft als titel Ik en de ander.


   
 
 
 

DATUM: vernissage
vr 8 oktober

AANVANG:
20u00

INKOM: Gratis!
De expo loopt t.e.m. 6/11