trappenhal 'Huis Hoste'


eerste verdiep 'Huis Hoste'


fabriekspand 'Open Circuit' - Koningin Astridlaan


OPEN CIRCUIT 2005


OPEN CIRCUIT 2005


11/2 & 12/2 2005
INSIGHT
'EXPLORING THE EYE & THE EAR'
Eerste ‘officiëel’ Open Circuit-event en prominent aanwezig op de eerste Shots-editie van de stad Hasselt. Een productionele en evenementiële verademing volgens de genode (inter)nationale artiesten, verrassend divers voor het publiek en lovenswaardig voor de pers. Drum’n’bass, freefolk, minimale beats, noise, performance, dans en hoe deze geluidsgolven en disciplines zich verhouden tot de hedendaagse beeldcultuur, dat was en is Open Circuit:Insight ten voeten uit.


'Popsteroids' door Kurt D'Haeseleer (B) , Varinia Canto Vila (CHL) & Tuk (B)
4/3 & 5/3 2005
FEMMES
'A FEMALE EXPLORATION'
De prominente rol van de vrouw in de hedendaagse culturele omgeving geaccentueerd. Enkele leading ladies uit diverse disciplines (muziek, dans, performance, beeldende kunst) bundelden de krachten voor dit spraakmakend evenement. De creatieve taal van deze bezielde dames uit België, Duitsland, Oekraïne, Zweden, Noorwegen , Zweden, Finland, Nederland en de Verenigde Staten bleek niets minder dan universeel tijdens de onverwachte samenwerkingen. Een statement om U tegen te zeggen...


Hild Sofie Tjaford (NOR) & Sigrid Tanghe (B)20/5 & 21/5 2005
MANGOD
'DE HIBRIS ET ATE'
De nietigheid en de kleinheid van de mens, kortom de universele menselijke dramatiek uit de kortverhalen en gedichten van de Hasseltse schrijver Angelo Perrotti stond centraal en bleek een uiterst vruchtbare katalysator voor een (inter)nationaal gezelschap van kunstenaars. Disciplinegrenzen leken voor een keer iets uit een ver verleden door de verrassende combinaties van muziek, theater, dans, beeldende kunst en literatuur.".Wherever is fine" door .Le Bjarne Riss EnsembleOpen Monumentendag Vlaanderen, dit jaar gekoppeld aan de MONUMENTENSTRIJD van de VRT, wil het publiek van dichtbij laten kennismaken met het onroerend erfgoed, door monumenten, landschappen en archeologische sites één dag per jaar gratis open te stellen voor het publiek. De achterliggende gedachte is sensibilisering en daardoor versterking van de solidariteit rond de zorg voor ons onroerend erfgoed. Met als thema IMPORT//EXPORT gaat deze Open Monumentendag 2006 vooral over het avontuur van interactie, over de culturele, sociale, economische, technische en ideologische achtergronden waartegen een grenzeloze inspiratie zich aftekende.

Kunstencentrum BELGIE stelt voor deze gelegenheid het Huis Hoste open en dingt mee in de MONUMENTENSTRIJD, een grootschalig interactief mediaspektakel van de VRT waarbij het kijkend, lezend en luisterend publiek bepaalt welke bijzondere initiatieven zullen strijden voor een financiële ondersteuning bij de renovatie van hun site. Alle info hierrond vanaf 22 augustus via www.monumentenstrijd.be : laureaten, presentatie van de projecten, stemprocedures via mail, sms of televoting. Op 5 september ook extra katern bij de kranten van de VUM-groep (De Standaard, Het Nieuwsblad, De Gentenaar, Het Volk) !

Het Huis Hoste is een prachtige bel-etagewoning ontworpen in 1926 door Huibrecht Hoste (1881-1957), een van de belangrijkste Belgische modernistische architecten, bekend van het spraakmakende Zwart Huis in Knokke. Opvallend is de sterk kubistische opbouw rond een centrale, monumentale trappenhal. Met een doorgedreven mix van baksteen, betonconstructies, metaal, marmer, houtwerk en (lood)glas, getuigt deze goed bewaarde woning van Hostes uitzonderlijke bouwkunst tijdens het interbellum. Het ‘Huis Hoste’ is inmiddels een belangrijk onderdeel van het internationaal productieplatform ‘Open Circuit’, opgestart door Kunstencentrum BELGIE in 2005. ‘Open Circuit’ is een broedplaats voor interdisciplinaire creaties en staat voor ‘waardevolle’ import en export van trendsettende artistieke producties. Niet toevallig was het Huis Hoste het zenuwcentrum van het voormalige distributiebedrijf ‘Koloniale Waren Janssens & Gilissen’ dat invoer, verwerking, verpakking en distributie van ‘aanvankelijk’ koloniale waren als kernactiviteit bezigde. Import en Export zitten dus letterlijk in de geschiedenis van dit bijzondere erfgoed verwerkt en krijgen nu een artistiek verlengstuk richting toekomst met het internationale Open Circuit-productieplatform. Info over de gerealiseerde projecten vindt u op www.open-circuit.com. In de prachtige ruimtes van het Huis Hoste zal op de Open Monumentendag via een tentoonstelling (foto’s, posters, objecten, video en audio) een overzicht en een sfeerbeeld worden gepresenteerd van de voorbije Open Circuit-evenementen.


http://www.monumentenstrijd.be > STEM BIJ SELECTIE OP ‘OPEN CIRCUIT - HUIS HOSTE !!!
http://www.openmonumenten.be/
http://www.open-circuit.com


- 2006


OPEN CIRCUIT 200620/1 & 21/1 2006
DRAMARAMA
Dramarama was letterlijk een invasie van onafhankelijke netwerken en collectieven van muzikanten, ontwerpers, performers en filmmakers die tijdschriften, cd(-r) releases, dvd’s, kledinglijnen, kostuums, expo’s, installaties en events creëren en produceren in eigen beheer en tegen alle regels van wat de mainstream als aanvaardbaar tracht voor te schrijven. De eendracht die er van dit evenement uitstraalde was verrassend én uniek. De (inter)nationale schreeuw om meer is dan ook groot.Seripop artwork tijdens Dramarama-expo
10/2 & 11/2 2006
FATCAT
Het internationale succes van het Fat Cat-label was hoegenaamd geen belemmering om met Open Circuit in het kleine Hasselt (tijdens de tweede Shots-editie) een bijzonder evenement uit te bouwen. Meer nog... De open benadering van het Open Circuitproductieplatform bleek juist de ideale voedingsbodem om Fat Cats diversiteit in de kijker te zetten en gooide hoge ogen bij de (inter)nationale pers. De weerslag van de concerten en samenwerkingen tijdens deze twee bijzondere dagen zindert nog steeds na middels audio- en beeldmateriaal op de druk bezochte Fat Cat-website.MÚM dj set (ISL)19//5 & 20/5 2005
iNTERaCT
Of we een loopje namen met de werkelijkheid? Dat was de eerste reactie toen Open Circuit aankondigde dat maar liefst veertien improvisatoren uit vijf verschillende landen zouden worden samengebracht om spontane samenwerkingen aan te gaan. Het resultaat spreekt echter boekdelen. Muzikale ideologiën werden aan de kant geschoven met een sonische verbroedering zonder weerga tot gevolg. Open Circuit: iNTERaCT werd uitvoerig gedocumenteerd. Een eerste resultaat was al te bewonderen tijdens het festival zelf en Open Monumenten dag is de perfecte aanleiding om een een tipje van de sluier te lichten m.b.t. het verzamelde iNTERaCT audio- en beeldmateriaal.

Thomas Olbrechts, Peter Jacquemyn (B) & Kent Kessler (US)

 

foto's: Lieve Apers, Ronny Wertelaers

 
 
 

Datum: zondag 10 september

Locatie: Koningin Astridlaan 81-83, Hasselt

Uren: van 10u00 tot 18u00
Toegang Gratis!