HET BESTE VAN
25 JAAR
OPEN MONUMENTENDAG VLAANDEREN

> Openstelling 'Huis Hoste' & pand 'Koloniale Waren Janssens & Gilissen' <

Zo 8 september > van 10.00 u. tot 18.00 u. - GRATIS!

LOCATIE : Koningin Astridlaan 81-85, 3500 Hasselt                                                                                                                          

Op 8 september 2013 viert Open Monumentendag Vlaanderen z'n 25ste verjaardag! Op een kwarteeuw tijd is de Open Monumentendag uitgegroeid tot het belangrijkste en meest succesvolle culturele eendagsevenement in Vlaanderen. Voor deze feestelijke editie wordt er uitgepakt met 'Het beste van Open Monumentendag'. De perfecte gelegenheid dus om de geschiedenis en de nieuwe bestemming van de beschermde monumenten Open Circuit Huis Hoste en Pand Koloniale Waren, inmiddels (inter)nationaal bekend van de succesreeks 'De Smaak Van De Keyser' en als Open Circuit-productiehuis, in al hun glorie te (her)ontdekken.

De beschermde monumenten 'Huis Hoste' (voormalige eigenaarswoning) en het aanhorige magazijn 'Koloniale Waren Janssens & Gilissen', daterend uit het einde van de jaren '20, vormen een sterk architectuurhistorisch geheel. Samen vormen de panden een imposante gevelrij die vanaf het station een flink stuk van de Koningin Astridlaan domineert. De gebouwen zijn representatief voor de modernistische ontwikkelingsfase van Hasselt tijdens het interbellum en zijn gelegen in een zone die indertijd omwille van de economische en strategische ligging gegeerd was als vestigingsplaats voor jonge ondernemers. Tot midden de jaren '70 handelde de firma 'Janssens & Gilissen' in waren voor de kleinhandel en bevoorraadde een uitgebreide keten Centra-buurtwinkels. De hele site kreeg sedert 2005 een nieuwe culturele bestemming en is momenteel in gebruik door kunstencentrum BELGIE als internationaal productiehuis 'Open Circuit' (www.open-circuit.com).


DE ARCHITECTEN - ONTWERPERS

Het 'Huis Hoste' is een prachtige bel-etagewoning, ontworpen in 1926 door Huibrecht Hoste (1881-1957), een van de belangrijkste Belgische modernistische architecten. Opvallend is de sterk kubistische opbouw rond een centrale, monumentale trappenhal. Met een doorgedreven mix van baksteen, betonconstructies, metaal, marmer, houtwerk en (lood)glas, getuigt deze goed bewaarde woning van Hostes uitzonderlijke bouwkunst tijdens het interbellum.

De Hasseltse ondernemer Arthur Baar, ontwerper van het aanpalende fabriekspand 'Koloniale Waren Janssens & Gilissen' (1929) was een gedreven autodidact op vlak van architectuur en vormgeving. Door zijn passie voor nieuwe technieken in het algemeen en de moderne kunsten in het bijzonder, wist hij zich te omringen met innovatieve bouwmeesters als Léon Steynen, Huibrecht Hoste en vele anderen. Baar ontwierp zowel industriële gebouwen (o.a. voor brouwerij Alken, de kolenmijnen...) als privé-woningen (voor industriëlen, ingenieurs en bedienden maar ook voor de gewone werkmens). Zijn benadering was steeds strak-rationeel, met veel aandacht voor lucht, licht en moderne, duurzame materialen. Vaak terugkerend in zijn ontwerpen zijn horizontale lijnen, afgewisseld met verticale toetsen zoals erkers en verdiepte portalen.


 
 
 

DATUM:
8 sep 2013

VAN 10.00 u. tot 18.00 u.

INKOM: GRATIS !