REMCO ROES (NL/BE)
La mémoire trouvé
Foto’s, teksten, collages, concepten en ‘vondsten’.

Vermomd als (ex-)architect werkte Remco Roes jaren aan het opbouwen van een enorme verzameling foto’s, teksten, collages, concepten en ‘vondsten’. In Kunstencentrum BELGIE toont deze jonge kunstenaar voor het eerst enkele series die een mooi licht werpen op de tot nu toe verborgen werken.

De fotoreeks Void and Memory startte met een esthetische bewondering voor de onbedoeld Rothko-achtige composities van kleurvlakken op lege reclameborden in de metrostations van Berlijn. Met Duitse ‘grundligkeit’ fotografeerde Remco het volledige metronet van deze metropool, voordat het kapitalisme deze serene rustpunten weer zou overmeesteren met schreeuwerige affiches. De reeks toont de schoonheid van leegte en van verval tegen de achtergrond van een ‘failliete’ stad.

Vertrokken vanuit een fascinatie voor afbeeldingen van overledenen op graven in België ging Roes op zoek naar een abstract verband tussen willekeurige gezichten. Door een selectie van 16 foto’s telkens twee per twee in elkaar te laten overlopen met een morphing-programma, de resultaten weer met elkaar te combineren, en zo vier keer na elkaar, verkreeg de kunstenaar 16 generische portretten, die nauwelijks of niet van elkaar lijken te verschillen. In progress / Constant flux suggereert mogelijk hét gezicht van onze voorvader: jong en fris, aangevuld met een ‘aura’ die is opgebouwd uit de schimmige som van alle fotokadertjes.

In Nu heb je minder mee te nemen vertrekt Remco Roes vanuit de in ernst toenemende ziekte van Alzheimer van zijn grootmoeder. De reeks collages die hieruit ontstaan kunnen gezien worden als verwoede pogingen om samenhang te vinden in de monologen die zij spreekt. Tegelijk tonen deze werken ook een subtiele schoonheid in de herinneringen die bij haar bleven, en die zonder logica het alledaagse overstijgen.

Tekst: Sara Bomans

http://www.ivoroes.nl/remco/

 

        
 
 

DATUM
vr 7 januari (vernissage) t.e.m. za 29 januari 2011

AANVANG
20 u.

INKOM GRATIS ! > Opgelet voor parallelle activiteiten met inkom !