TAMARA VAN SAN (BE)
‘BEAUTIFUL BOYS’
sculpturen en installaties

Tamara Van San (°1982) nam sedert 2005 deel aan solo- en groepstentoonstellingen in musea, galerieën en kunstruimtes als Lokaal 01 (Breda), S.M.A.K. (Gent), MuHKA, Middelheim en Zuiderspershuis (Antwerpen), CIAP (Hasselt), Netwerk (Aalst), Project Space 1646 (Den Haag), Onomatopee en De Overslag (Eindhoven)... Haar voortdurend evoluerende sculpturen en installaties krijgen dan ook steeds meer erkenning in de internationale kunstwereld. Een wederzijdse gevoeligheid voor het integreren van beeldende kunst in bestaande ruimtes brengt Van Sans bestaand, maar ook nooit voorheen vertoond werk onder de titel 'Beautiful Boys' nu naar de uitdagende ruimtes van kunstencentrum BELGIE.

"Tamara Van Sans beelden geven nooit de indruk definitief of ‘totaal’ te zijn. Ze lijken altijd op het punt te staan te gaan groeien of te bewegen, te krimpen of te zwellen, een aanhangsel te zullen verliezen of er juist een puist bij te krijgen. Haar sculpturen kunnen we bijgevolg door en door anti-klassiek noemen. De klassieke vorm wordt immers gekenmerkt door een eenheid en zuiverheid die geen enkele toevoeging of weglating verdraagt, en ze ambieert de eeuwigheid. In het klassieke schoonheidsideaal zijn het schone, het goede en het ware, binnen het krachtige raster van de geometrie, onlosmakelijk met elkaar verbonden. De erupties van vormen, kleuren, materialen en texturen in de kunst van Tamara Van San situeren zich daar tegenover als een buitengewoon krachtig en radicaal alternatief. De creatie van nieuwe vormen is nooit onschuldig." (Frank Maes - hoofdcurator van het S.M.A.K.)

"Zoals elke taal bestaat uit betekenisloze klanken die pas een betekenis krijgen door hun schikking en gebruik, bouwt Tamara Van San aan een talloze verzen tellend heldendicht, draaiend, trekkend en duwend aan vormen die tot ons spreken zonder woorden, maar zich vol van gedachten verder zingen in de onbewaakte kamers van ons bestaan." (Hans Theys, catalogus XANADU, S.M.A.K., juli 2010

www.hanstheys.be/artists/tamara_van_san

Lees HIER het artikel uit HBVL (30/03/11)
Bekijk HIER de foto's van onze huisfotograaf Ronny Wertelaers
 
 
 

DATUM
za 26 maart
(vernissage) t.e.m. za 7 mei 2011

AANVANG
20.00 u.

INKOM GRATIS ! > Opgelet voor parallelle activiteiten met inkom !