CROSSROAD ART
Outsiderkunst uit de Euregio
i.s.m.
Kunstatelier Tevona

Verlengd tot en met zaterdag 26 oktober 2013 !
                                                                             Wies Janssen - Doolhof van cijfers en symbolenKunstatelier Tevona werd opgestart in 1992 en biedt een uitgebalanceerd en afwisselend kunstprogramma aan voor mensen met een verstandelijke beperking. Kunstencentrum BELGIE werkte eerder al samen met kunstatelier Tevona, integreerde het sterke werk van de deelnemende kunstenaars in de dynamiek van het centrum en realiseerde een grote publieke belangstelling via projecten als Tweedekker (2003), L&L Vloot (2004) en Bloemen en Begijnen (2006). Deze lijn wordt nu verder doorgetrokken met het Crossroad Art-project dat wil bijdragen aan de autonomie van de kunstenaars.

Crossroad Art creëert een podium waarbij de positieve ontvangst bij een groter publiek de kunstenaars meer in hun eigen kracht zet. Deze bijzondere kunstenaars vallen in onze samenleving nog vaak buiten het reguliere kunstcircuit, immers, hun kunstuitingen zijn vaak onbekend bij het grote kunstminnende publiek, hoewel daar de laatste tijd steeds meer verandering in begint te komen. Na succesvolle expo's in Maastricht en Aken en samenwerkingen met Euregionale ateliers, kunstenaars met een uiteenlopende achtergrond en zorg- en welzijnsinstellingen is het de beurt aan Hasselt om verder kennis te maken met de uitzonderlijke kunst van Crossroad Art: een 'estafette'-expositie over een steeds sterker wordende beweging binnen de Euregio: Aken, Luik, Hasselt, Maastricht.

Crossroad Art probeert een kenmerkende regionale invulling te geven van genoemde kunst, die elders ook wel betiteld wordt als 'Art Brut', 'Outsider Art' of 'buitengewone kunst'. Outsider Art (een term van Roberto Cardinal, 1972, die voortborduurde op een eerdere beschrijving van Jean Dubuffet, wijnhandelaar- kunstenaar) is de oudere en internationaal gangbare term voor meestal naïeve of autodidactische kunst van mensen met een beperking of kwetsbaarheid. De afgelopen twee jaar bleek de belangstelling voor zgn. 'Outsider Art', een stroming die binnen de Crossroad Art wordt gerepresenteerd, sterk toe te nemen. Ook de coproducties met 'reguliere' kunstenaars in exposities of gemeenschappelijke projecten en activiteiten nemen de laatste jaren toe. Landelijk en internationaal is er al sinds jaren een 'outsider art', verwant aan de Euregionale Crossroad Art, met als een jaarlijks hoogtepunt de 'Outsider Art expositie' eind januari in New York.

Naast de werken van Nederlandse, Duitse en Franstalige kunstenaars uit diverse kunstateliers die deel uitmaken van de Crossroad Art tentoonstelling in kunstencentrum BELGIE, kan u in een 40-tal handelszaken in de Hasseltse binnenstad meer werken van dit euregioproject bewonderen. Meer info en updates vindt u op de onderstaande weblink.

 

 
 
 


DATUM:
vr 20 sep 2013 (vernissage)

AANVANG: 14.00 u.

INKOM: Gratis !

De expo loopt t.e.m. za 26 okt 2013, toegankelijk op activiteitsdagen (zie agenda) vanaf 19.00 u. en op afspraak (voor scholen, instellingen en groepen, reserveren via kunstatelier@tevona.be