E V E N T  
 

 

 

 


ARTIESTENINFO
NAGENOEG ALLE ARTIESTEN SPELEN BEIDE DAGEN 4 EN 5 MAART IN VERSCHILLENDE SETTINGS


IKUE MORI (USA)
ZEENA PARKINS (USA) (Björk medewerkster)
PHANTOM ORCHARD (USA)

Ikue Mori ruilt begin jaren tachtig Tokio in voor het bruisende New York, gooit zich als percussioniste in het No Wave-geweld met Arto Lindsay•s DNA en speelt een bepalende rol in de avant-garde scene waar ze samen werkt met John Zorn, Zeena Parkins, Fred Frith e.a. Live drums worden ingeruild voor drummachines en later voor laptop. Zeena Parkins is net als Mori actief in de New York-scene van de jaren tachtig. De internationale erkenning voor haar werk neemt een vlucht als ze door Björk wordt ingehaald als vaste medewerkster voor platenwerk (Vespertine) en voor haar wereld toernees. Met het gezamenlijke project Phantom Orchard voor het Mego label (Fennesz, Pita, Merzbow...) maken Mori en Parkins brokken in de hedendaagse elektronicascene.
http://www.ikuemori.com/
http://www.zeenaparkins.com/
http://www.mego.at/mego071.html


AGF (D)
ZAVOLOKA (UKR)

Antye Greie is de helft van het electroduo Laub maar laat zich de afgelopen twee jaar vooral gelden met haar solo project AGF. Schitterende elektronica met stuiterende beats doorweven met gebroken woorden op labels als Orthlong Musork en Quecksilber/Staubgold. Werkt samen met Vladislav Delay als AGF/Delay waarvan zopas de debuut cd 'Explode' verscheen. Antye Greie introduceert ons ook aan de bijzondere analoge en digitale elektronica van de Oekraïense Katia Zavoloka. Zij debuteerde opvallend met 'Suspenzia' voor het Oekraïense 'Nexsound'-label.
http://www.poemproducer.com/haus.php
http://www.nexsound.org/zavoloka.html
http://www.zavoloka.com


HILD SOFIE TJAFORD (NOR) (fe-mail/Spunk)
Hild Sofie Tjaford maakt met Maja Ratkje deel uit van de elektronische guerilla outfit Fe-mail, is
actief in Spunk (Runegrammofon) en vindt de combinatie van jachthoorn en elektronica de nor-
maalste zaal van de wereld. Van subtiele soundscapes naar oorsplijtende digitale kracht u bent ge waarschuwd.
http://www.femailmusic.com/


LOTTA MELIN (S) (dans/fe-mail)
Choreografe en beeldend kunstenares Lotta Melin is een van de voortrekkers van de Zweedse Fyl-
kingen stichting, werkt samen met Fe-mail, Kim Gordon, Jim O•Rourke en Mats Gustafsson en staat voor een hoog interactie gehalte. Laat geen kans onbenut om het spoor van het onbekende te bewandelen. OPEN CIRCUIT 'FEMMES' is een welgekomen uitdaging.
http://www.femailmusic.com/
http://lotta.olofbright.com


ESTHER VENROOY (B/NL)
Esther Venrooy verraste met 'To Shape Volumes, Repeat' een cd voor het Belgische Roborecords- label, een streepje sonische acupunctuur om u tegen te zeggen. Analoge en digitale klanken vernuf- tig samengebracht en getransformeerd. Wetende dat Venrooy een geschoold saxofoniste en componiste is en dat digitale geluidsprocessen, via studies aan het Gentse IPEM, voor haar
geen geheimen meer hebben, zal haar inbreng niet onopgemerkt voorbijgaan.
http://www.esthervenrooy.com/


DANIELLE LEMAIRE (NL)
Het werk van Danielle Lemaire in twee woorden bevatten in onbegonnen werk. Haar exploraties in de beeldende kunsten zouden ons al veel te ver brengen en haar passie voor het wonderlijke, voor inner landscapes, voor zingen en elektronica én voor de eerste vrouw op de maan nog veel
verder. Voelt zich allicht het meest thuis tussen de elektronische benaderingen van sommige gasten en de aardse akoestische aanpak van anderen.
http://home.vianetworks.nl/users/jada/innerlandscapes/home.html


LOOBKE (B)
Gewapend met een 'loopstation' laagt ze met gitaar, bas en keyboard donkere melodieën en motie-
ven tot een melancholisch klanktapijt, waar haar stem naadloos ingeweven wordt. Denk aan de bitterzoete reflecties van Cat Power en Cynthia Dall of de delicate sfeerstukjes van Vincent Gallo.
http://www.storingen.be
http://www.urbanmag.be/minisites/page3ree5/loo.html


MASKESMACHINE (B)
Het maskesmachine zag het licht in de zomer van 2000. In de beginfase uitte het zich in verbaal manisch-machinaal maskesgeweld en elementaire hoofd-schouder- knie- en teenbewegingen. Maskes met paskes op het ritme van simpele md-sampels met omgevingsgeluiden, viool en ukulele. De stop was eraf, de nood was hoog en de studiereis was vertrokken.
http://www.maskesmachine.be/


ONASHITA (B)
Hasselts eigenzinnig vrouwenkoor dat een uitdaging niet uit de weg gaat.
Waar de uitdaging binnen Femmes ligt zal nog moeten blijken. De popsongs van de Maskesmaschine, de free folk van Burke, Leigh en Lubelski, de jachthoorn en elektronica van
Tjaford of de liedjes van Lemaire of is het songmateriaal over virtuele reizen naar de maan van Lucia Pamela misschien een uitdaging. Verwacht u aan een verrassing van formaat.
http://www.hasselt.be/content/content/record.php?ID=2870&back=


SAMARA LUBELSKI (USA) (Tower Recordings/Jackie O• Motherfucker...)
Samara Lubelski toerde met Tara Jane O•Neill, neemt regelmatig deel bij zittingen van Jackie O•Motherfucker en Tower Recordings, levert met Hall of Fame mooie songs met weerhaakjes en
heeft een (post)rockverleden in The Sonora Pine. Bracht op de valreep van 2004 de gesmaakte plaat The Fleeting Skies uit, een knap staaltje pop gemaakt in het gezelschap van PG Six, Tim Barnes en Cat Power-gitarist Marc Moore.
http://www.thesocialregistry.com/releases/sr017.html
http://www.thesocialregistry.com/releases/sr017.html


HEATHER LEIGH (USA) (Charalambides, Taurpis Tula)
Heather Leigh Murray ruilt Texas in voor Glasgow en begint als Heather Leigh een nieuw avon- tuur. Liet bij Charalambides al blijken dat er een toekomst is voor lapsteel en ijle vocalen, staat
Christina Carter bij in Scorces en weet samen met David Keenan als Taurpis Tula minimale drones en folk te verheffen tot een knappe totaalervaring. Soloconcerten zijn een rariteit en momenten van totale overgave. Heather Leigh is intens laat daar geen twijfel over bestaan
http://taurpistula.com/index.html


TARA BURKE:FURSAXA (US)
Releases van Fursaxa vinden we terug op labels als Time-Lag, Eclipse, Ecstatic Peace en Acid Mothers Temple 2000. Niet toevallig labels met een stevige reputatie in de alternatieve scene. Farfisa-orgel en stem zijn de handelsmerken van Tara Burke. Speelde een gastrol op Espers van de gelijknamige groep rond Greg Weeks, een van de beste releases van 2004. Makoto Kawabata en Thurston Moore zijn rabiate fans. Na •Femmes• u allicht ook.
http://www.fursaxa.net/


ISLAJA (FIN)
Islaja is Merja Kokkonen. Wie debuteert met een klasse cd als 'Meritie' (Fonal, 2004) moet
van goede huize zijn. Doorleefde en hartverwarmende songs overgoten met een uitgebreid instrumentarium waarvan doorgaans de oorsprong onduidelijk is. Een nieuwe release 'Palaan
Aurinkoon' wordt op dit eigenste moment op de wereld losgelaten. Nog nooit trad Islaja aan op een podium met haar solowerk. Het 'Femmes'-festival krijgt dus de absolute première. Een
officiele samenwerking tussen Taurpis Tula(Heather Leigh) en Islaja is in de maak misschien krijgt 'Femmes' wel een tweede première cadeau.
http://www.fonal.com/album_islaja_meritie.htmlLAATSTE TOEVOEGINGEN!!!

SOLU (FIN)
She has performed live in Transmediale in Berlin, Sonar festival in Barcelona, Zagreb Biennale of Music, Cimatics-festival in Brussels, Museum of Contemporary Art in Helsinki, Greenpeace Rainbow Warrior boat and various other locations and events. Her experimental music videos have been widely exhibited in festivals around the world: xfest, impact, sonar... Her style ranges from minimal abstractions and strongly processed material to multilayered ambiental landscapes. She also organises events and workshops concentrating on audiovisual and hacker culture. She’s part of femalepressure.net. And the other half of the late fiftyfifty.org. Recently she launched dorkbot.org in Barcelona.
http://www.solu.org


MANAH DEPAUW (Cie BUELENS PAULINA, B)
Met de video «salon» beschrijft Manah Depauw een intiem territorium, waar vrouwen opgesloten achter expressieloze gezichten steeds weer dezelfde bewegingen herhalen, als een spookachtig ballet. Tevergeefs proberen ze zich te bevrijden van de touwtjes van de grote onzichtbare marionettist die elke poging van hen om te ontsnappen aan de verveling doet mislukken. Langzaam aan zinken ze dieper en dieper in een gevoel van onbehagen dat de hele kamer inpalmt, om alleen nog leegte over te laten. Het salon als een raam waar de toeschouwer zichzelf kan observeren, of zich laat vangen door het spel en zelf geobserveerd wordt.

Een video van Manah Depauw i.s.m. Alexis Destoop, Daniel Voisin en Cathy Weyders.
Met de steun van : Theater Antigone, RITS, VGC en Margarita Production


SIGRID TANGHE (B)
http://www.sigridtanghe.com/

BARBARA PREISINGER (D)
http://www.tempodrom.de/html/events/archiv/apr04/transition07.htm

BOLWERK (B) + special guest Clever Gretel
http://www.ooooo.be

DJ TABI (Elektro Therapy/ Popzero)

DJ MARCELLE VAN HOOF (NL)
Marcelle van Hoof is a live and internetradio dj from Amsterdam. She has a weekly programme 'Another Nice Mess' in which she plays her eclectic choice of the most adventurous new underground music, ranging from drum 'n' bass to clickhouse, from weird electronics to techno and from noisy guitars to dub. Listeners to the radio and people in clubs sometimes compare her to the late BBC-legend John Peel.
http://www.dfm.nu 

 
 
 

<<<<<<<<<<<<