AMOUR

* Oscar voor Beste Buitenlandse Film, Academy Awards 2013
* 5 Césars > Beste Film, Regisseur, Actrice, Acteur, Origineel Scenario, 38e César Awards Paris 2013
* Gouden Palm, Filmfestival van Cannes 2012
* Beste Acteur, Actrice, Regisseur en Film, European Film Awards 2012


  Regie:
Michael Haneke
  Cast: Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert, Alexandre Tharaud
           William Shimell
  (AT/FR/DE / 2012 / DCP / 127')

De twee gepensioneerde muziekleraren Georges (Jean-Louis Trintignant) en Anne (Emmanuelle Riva) wonen in Parijs. Hun dochter (Isabelle Huppert), ook een musicus, woont met haar gezin in het buitenland. Op een dag krijgt Anne een herseninfarct. Hierdoor raakt ze aan één kant van haar lichaam volledig verlamd. Dit stelt de relatie tussen Georges, Anne en hun dochter zwaar op de proef.

De Duitse regisseur Michael Haneke verrijkt de filmwereld al jaren met zijn strak bemeten, precies geritmeerde en sentimentvrije filmstijl. Na Funny Games (1997), Code Inconnu (2000), La Pianiste (kc BELGIE 2001) en Das Weisse Band (kc BELGIE 2010) komt hij zonder vals sentiment, verrassend direct en humaan uit de hoek met Amour, een beklijvend liefdesdrama over een aftakelend echtpaar. Hij benadert de eindigheid eerlijker en dus harder dan wie ook en kruipt heel dicht tegen de realiteit aan door een verbluffende beeldmontage en observerende camerastandpunten. Via Jean- Louis Trintignant en Emmanuelle Riva – twee reuzen van de Franse auteurscinema - die zonder de minste pathos weten te ontroeren en te intrigeren, brengt hij het geheel naar een ongekende filmische hoogte. Na Das Weisse Band in 2009 leverde Amour in 2012 opnieuw een Gouden Palm op en een karrevracht aan prijzen tijdens de European Film Awards. Publiek en pers delen alvast het enthousiasme met de lovende juryleden. Deze persquote van filmrecensent Ward Verrijcken over de nieuwe worp van Michael Haneke willen we u dan ook niet onthouden:

'Dat de vertolkingen van Jean-Louis Trintignant en Emmanuelle Riva de perfectie benaderen, is haast evident in deze context. Samen met Haneke creëren ze een meesterwerk dat even ontroerend als meedogenloos is. Amour is de beste film van dit bioscoopjaar, en nu ik er zo over nadenk: de beste film die in België uitgekomen is sinds 'Das Weisse Band'. Michael Haneke is Europa's grootste regisseur.' Ward Verrijcken - cobra.be

artificial-eye.com/amour
Amour wint 5 Césars > Artikel HBVL 25 feb 2013


Koop tijdig je ticket online (thuis te printen)

 

 
 
 
DATUM:
vr 15 mrt 2013

AANVANG:
20.00 u.

INKOM:
Vvk Ticketmatic: EUR 5 (Leden BELGIE, 1 ticket per lid) / EUR 7

Kassa:
EUR 6 (Leden BELGIE, 1 ticket per lid) / EUR 8