film  
 ROWLAND S. HOWARD


Regie: Lynn-Maree Milburn en Richard Lowenstein
Cast: Rowland S. Howard, Genevieve McGuckin, Nick Cave
(AU / 2011 / 109')
switchback
                                                                                                                                   


Bij de rockdoden van 2009 stond ook de naam van Rowland S. Howard te lezen. Op zijn 50ste overleden aan de gevolgen van leverkanker. De Australische singer-songwriter en gitarist wiens ster in de Melbournse scene eind de jaren '70 rijzende was. Al op zijn 16de schreef hij de aangrijpende (semi-)zelfmoordsong 'Shivers'. Ook Nick Cave was onder de indruk: hij lijfde hem prompt in bij zijn groep The Boys Next Door, later The Birthday Party.
De band had overigens grootse plannen en belandde, na mislukte omzwervingen in Londen, uiteindelijk in Berlijn. Heroïneverslavingen eisten hun tol, en ook muzikaal groeiden Cave en Howard gaandeweg de jaren '80 uit elkaar. Cave besloot The Bad Seeds op te richten met Berlijner Blixa Bargeld. Rowland S. Howard keerde terug naar Australië om er bij Crime & The City Solution te spelen. Wim Wenders, die in 'Autoluminescent' ook aan het woord komt, gaf deze band trouwens een rol in zijn 'Der Himmel Über Berlin'. (Kc BELGIE - 1990)

Een goed deel van de film gaat over de Berlijnse periode van Cave, Howard en The Birthday Party. De rest van de film volgt de daaropvolgende ups en downs. De muzikale projecten (Crime & The City Solution, These Immortal Souls, soloplaten, samenwerkingen met Lydia Lunch,...), de betekenisvolle relaties van de man, tot en met de fatale ziekte die hem uiteindelijk te pakken kreeg. Een triest verhaal, maar mooi in beeld gebracht: naast Cave en co, mogen ook bewonderaars als Bobby Gillespie, Thurston Moore en Henry Rollins hun zeg doen. Een mooi eerbetoon dus aan een legendarisch artiest.

Bekijk de trailer: Klik HIER
Lees het artikel over Rowland S. Howard op nickcavefixes.com: Klik HIER
Lees het artikel op UNCUT.UK: Klik HIER
Lees het artikel op ROTTENTOMATOES.COM: Klik HIER

 

+ concert
THE MINISTRY OF WOLVES

Alexander Hacke (D) , Mick Harvey (AU), Danielle de Picciotto (US) , Paul Wallfisch (US)
                   Music from Republik der Wölfe cd/lp out on MUTE (10/03/14)

KLIK HIER VOOR DE CONCERTPAGINA 
 
 

DATUM:
wo 1 okt 2014

AANVANG:
20.00 u

INKOM:
ONLINE TICKETS
EUR 7 (leden BELGIE) / EUR 10

KASSA:
EUR 10 (leden BELGIE) / EUR 12