BIRDMAN
(The Unexpected Virtue of Ignorance)

Regie: Alejandro González Iñárritu (USA/ 2014 / DCP / 119')
Cast: Michael Keaton, Zach Galifianakis, Edward Norton, Naomi Watts, Emma Stone…

* Winnaar Filmfestival Venetië 2014
* Winnaar Golden Globes 2015 o.a. Best performance Michael Keaton & Beste Screenplay
( Alejandro Gonzalez Inarritu, Nicolas Giacobone, Alexander Dinelaris en Armando Bo)
* Winnaar 4 Oscars 2015: Beste film, regie, camerawerk en scenario.

In opvolging van zijn eerdere filmparels Amores Perros, 21 Grams, Babel en Biutiful (alle in Kc BELGIE vertoond tussen 2001en 2011) waagt Alejandro Gonzales Iñárritu zich nu aan een gitzwarte komedie. Zijn vijfde langspeelfilm Birdman vertelt het verhaal van acteur Riggan Thomson, vertolkt door Michael “Batman” Keaton. Thomson is een aan lager wal geraakte acteur die ooit wereldfaam verwierf door zijn rol in de superheldenfranchise “Birdman”, een idee dat uiteraard gelinkt moet worden aan Keatons persoonlijke carrièreverloop. De stuntelige, ietwat komische acteur Michael Keaton kreeg wellicht nooit de erkenning die hij verdiende. Tot nu. In de jaren negentig was hij het onconventionele gezicht van Batman, vanwege zijn dubbele samenwerking met Tim Burton: voor 'Batman' (1989) en 'Batman Returns' (1992). Met succes, want de films braken massaal potten aan de kassa. Na die glorieperiode deemsterde Keaton stilaan weg, met niet al te bijster opmerkelijke karakterrollen, met uitzondering van zijn bijrol als agent in Quentin Tarantino's 'Jacky Brown'. 'Ik had deze film onmogelijk met een andere hoofdrolspeler kunnen maken', zei 'Birdman'-regisseur Iñárritu onlangs tijdens het Filmfestival van Venetië. Hij noemt Keaton ironisch de "opa" van de superheldenfilms.

Als Thomson speelt Keaton dus een alternatieve versie van zichzelf en is hij naarstig op zoek naar een nieuw hoogtepunt. Dat hoopt hij te vinden in Broadway, waar hij een serieus toneelstuk tracht op te voeren. Iñárritu giet zijn backstagetrip achter dit toneelstuk in één vloeiende long- take, waardoor je als kijker meegesleurd wordt in een rollercoaster doorheen de coulissen en de backstageruimtes van het New Yorks Broadwaytheater. Thomsons collega's - zeg maar een zootje ongeregeld - maken het plaatje helemaal compleet: gestoeld op een scheurende percussie-soundtrack zijn er de waanzinnige dialogen met geschifte bijrollen van onder meer Edward Norton, Naomi Watts Emma Stone (Thomsons dochter) en Zach Galifianakis. Heen en weer vibreert deze prent tussen dolkomische situaties en diepmenselijke tragiek, van vergankelijk heldendom op het witte doek.

Naast een fascinerend en komisch drama is de film ook zeer bijzonder door de vormgeving. Het camerawerk van Emmanuel Lubezki (Tree of life - Kc BELGIE 2011, Gravity) is virtuoos. Het wekt de indruk alsof de film vrijwel van begin tot einde uit één lange take bestaat.Voor het camerawerk in Gravity ontving Lubezki eerder trouwens al een Oscar. Birdman is nu genomineerd voor 7 Golden Globes, waaronder beste film, scenario, regie en mannelijke hoofdrol. De film wordt dan ook beschouwd als één van de favorieten bij de komende Oscaruitreiking.

Vernieuwende satire waarmee de onderbroek van het egocentrische Hollywood tot aan de enkels wordt getrokken ! (naardecinema.com)

Krachttoer op alle vlakken (**** De Morgen)

Lees de artikels op focusknack.be >> Klik hier <<
Lees de ertikels op demorgen.be >> Klik hier <<

http://www.birdmanthemovie.com

 

 

 
 
 

DATUM:
za 21 maart 2015

AANVANG:
20.00 u.

INKOM:
vvk Ticketmatic : EUR 5 (Leden BELGIE) / EUR 7

Kassa : EUR 6 Leden BELGIE / EUR 8