DATUM za 11 juni 2005
AANVANG 20u
INKOM eur 3 (leden BELGIE) / eur 4

 

 


Scenario: Guillermo Arriaga
Cast: Laurent Lucas , Jackie Berroyer , Philippe Nahon , Jean-Luc Couchard , Gigi Coursigni , Philippe Grand Henry , Brigitte Lahaye

(B / 2005 / 90' / 35 mm)


Een horrorfilm waarin de macabere humor niet ontbreekt, over de calvarietocht van charmezanger Mark Stevens (Laurent Lucas is ideaal gecast als, dixit regisseur Fabrice Du Welz, een ‘aseksuele Kuifje’) als zijn wagen in the middle of nowhere in panne valt.

De Ardennen-beproeving die hij dient te ondergaan in ’Calvaire’ is niets minder dan ontregelend, grotesk én gedurfd. Het verhaal: Stevens, op de terugweg van een optreden, krijgt autopech en onverhoeds dient hij zijn intrek te nemen in een afgelegen herberg in een van onrustwekkende nevels doortrokken Ardennenlandschap. De aanzet van ’Calvaire’ is zo oud als de straat - het is de aanzet van tientallen Amerikaanse horrorfilms - maar het gitzwarte enthousiasme waarmee Du Welz het verhaal vervolgens laat ontsporen, zou je met een beetje goeie wil typisch Belgisch kunnen noemen: denk maar eens terug aan de heerlijk gestoorde waanzin van ’C’est Arrivé Près de Chez Vous’. We zien en horen ook echo’s van ’Deliverance’ en ’The Texas Chainsaw Massacre’, maar het verschil is dat Du Welz niet stopt bij één of twee shock-scènes maar gewoon doordoet en met de ene macabere vondst na de andere uitpakt, met als ijzingwekkend hoogtepunt het tafereel in de taverne, waar de bijeengetroepte hillbillies onder de begeleiding van een losgeslagen pianist in een incestueus schuifeldansje losbarsten.

Mooi meegenomen is dat deze film - en dan vooral de shootout - onwaarschijnlijk mooi, om niet te zeggen poëtisch in beeld is gebracht. Du Welz is naar eigen zeggen niet alleen een fan van ’The Texas Chainsaw Massacre’ en ’Deliverance’, maar ook - en dit siert hem in héél hoge mate - van de art-films van Tarkovsky, Wong Kar-wai en André Delvaux. En dat mérk je: het merendeel van de scènes in ’Calvaire’ is van een opmerkelijk zinnelijke, Tarkovsky-achtige schoonheid, en kijkers met een geoefend oog zullen in de lijdensweg van de protagonist zelfs enkele Christus-motieven kunnen ontwaren.