L' AFFAIRE CHEBEYA, UN CRIME D'ETAT?

Nabeschouwing: door Peter Verlinden (VRT) o.l.v. Roger Huisman (HBVL)

Regie: Thierry Michel

* Grote Prijs van het Internatiaal Filmfestival van de Rechten van de Mens (Parijs, 2012)
* Publieksprijs 17de Afrika Filmfestival (België, 2012)
* Grote Prijs van het 2de Documentaire Filmfestival van Valenciennes, 2012


Op 1 juni 2010 wordt de Congolese mensenrechtenactivist Floribert Chebeya vermoord. De Belgische regisseur en Congo-kenner Thierry Michel (ook bekend van onder meer Katanga business en Congo River) trok opnieuw naar Kinshasa om er de massaal bijgewoonde begrafenis te filmen. Met zijn camera volgde hij nadien gedurende acht maanden het proces. Het resultaat is een aangrijpende documentaire, 'L'affaire Chebeya, un crime d'état?'. Die gaat over de bizarre omstandigheden van zijn dood, zijn laatste afspraak met de politiechef, en uiteindelijk de zoektocht naar de waarheid.

http://chebeya-lefilm.com

Deze filmavond wordt aangeboden in samenwerking met VZW Maison Papy, en met de steun van Stad Hasselt. Ook Oxfam Wereldwinkels Hasselt en Amnesty International Hasselt verlenen hun medewerking aan deze filmavond. VZW Maison Papy is een VZW die actief meewerkt aan de bewustwording van de problematiek van straatkinderen, ex-kindsoldaten en verstoten kinderen, met een specifieke focus op Congo. De vereniging engageert zich om op actieve wijze deel te nemen, of zelf activiteiten te organiseren met als doel het bevorderen en verzorgen van informatievoorziening en kennisoverdracht over de problematiek.

http://www.maisonpapy.be

Na de film zal VRT-journalist en tevens Centraal-Afrika-specialist Peter Verlinden een nabeschouwing geven bij de film. Deze bespreking zal gemodereerd worden door Roger Huisman. Roger is buitenland-journalist bij Het Belang van Limburg en tevens Congo-kenner. Als inleiding op de nabeschouwing zal Roger een kort portret schetsen van de vermoorde Floribert Chebeya, met wie hij persoonlijk bevriend was. Aansluitend is er een praatcafé in Kunstencentrum België met Afrikaanse muziek en wereldwinkelsappen en –wijn aan de bar.

 

 
 
 
DATUM:
za 19 mei 2012

AANVANG:
20.00 u.

INKOM:
Vvk Ticketmatic: EUR 4 (leden BELGIE) / EUR 6
Kassa:
EUR 5 (leden BELGIE) / EUR 7