A DANGEROUS METHOD

Regie: David Cronenberg
Cast: Keira Knightley, Michael Fassbender, Viggo Mortensen, Vincent Cassel
* Gouden Leeuw-nominatie Filmfestival van Venetië 2011Wenen aan de vooravond van WO I. Geïntrigeerd door de uitdaging van een onmogelijke zaak, neemt de jonge Dr. Carl Jung (Michael Fassbender) de onstabiele maar aantrekkelijke Sabina Spielrein (Keira Knightley) onder zijn hoede als patiënte. Gewapend met de methode en de hulp van zijn leermeester, de gerenommeerde psychoanalyst Sigmund Freud (Viggo Mortensen), gaat Jung aan de slag. Maar al snel vallen beide titanen van de psychoanalytische benadering voor de sensuele Sabina. Ze raken hopeloos verstrikt in een web van intriges, tussen hen en hun seksueel hulpbehoevende patiënte.

De Canadese koning van de venerische horror en baron van het bloed David Cronenberg verwent het filmpubliek al jaren met klassefilms als The Fly, Dead Ringers, Crash, eXistenZ, Spider, A History of Violence en Eastern Promises. Toch liet hij ons bijna vijf jaar wachten op een nieuwe film. Het vervolg op de beklijvende maffiaprent 'Eastern Promises' (kc BELGIE, 2008) komt er voorlopig niet. Maar geen nood, Cronenberg bedenkt ons immers met twee nieuwe films. 'Don DeLillo’s Cosmopolis' staat in de steigers en wordt later op het jaar gelanceerd. Eerst laat hij in ‘A Dangerous Method’ zijn fascinatie voor on(der)bewuste verlangens, seksuele driften en unheimliche transformaties van fysieke en mentale aard de vrije loop. In deze beklijvende historische kroniek die de beginperiode van de psychoanalyse schetst, jaagt de regisseur minder dan in zijn andere films het visuele effect na. De strijd die de personages - de psychoanalysten Carl Jung en Sigmund Freud en hun begeerlijke maar gestoorde patiënte Sabina Spielrein - aangaan met hun innerlijke demonen, weet de regisseur via uitstekende dialogen uit te werken tot een bijzonder stuk cinema.

De schitterend cast die David Cronenberg hiervoor rond zich schaarde speelt hierin uiteraard een grote rol. Viggo Mortensen (Freud) en Vincent Cassel (Otto Gross) werkten eerde al samen in Cronenbergs 'Eastern Promises'. Reizende ster Michael Fassbender (zie ook cast 'Shame' van Steve McQueen, vr 18 mei 2012) bevestigt zijn status als excellent acteur door Carl Jung perfect gestalte te geven. En Keira Knightley duikt met glans in dit cinefiel avontuur als hysterische maar uiterst bevallige Sabrina. Op het witte doek knettert het letterlijk tussen deze acteurs. Samen tillen ze deze a-typische maar schitterende Cronenberg-film naar een zeldzaam niveau.

adangerousmethod-themovie.com

 

 
 
 
DATUM:
vr 27 april 2012

AANVANG:
20.00 u.

INKOM:
Vvk Ticketmatic: EUR 5 (Leden BELGIE) / EUR 7
Kassa:
EUR 6 Leden BELGIE / EUR 8