Regie: Michael Haneke
Cast: Christian Friedel, Ernst Jacobi, Leonie Benesch, Ulrich Tukur, Ursina Lardi, Fion Mutert... (AT/D/F/IT / 2009 / 35 mm / 144’)

* Winnaar van de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes 2009

In een rustig dorp in het protestantse noorden van Duitsland, aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog, houden de notabelen de gemeenschap stevig in hun greep. De jongeren in het dorp proberen een eigen orde te stellen tegenover de verkrampte burgerorde. Een aantal mysterieuze ongevallen, die steeds meer neigen naar rituele straffen, doen het dorp opschrikken. De zware val van de Dokter met zijn paard blijkt veroorzaakt door iemand die doelbewust een draad gespannen had om het dier te doen struikelen. Het verdwenen zoontje van de Baron wordt na een collectieve zoektocht mishandeld en vastgebonden, teruggevonden. Een schuur die in vlammen opgaat, is opzettelijk in brand gestoken. Het gehandicapte zoontje van de Vroedvrouw wordt zwaar gefolterd. Ook binnen doen zich sinistere gebeurtenissen voor. Zo vindt de Dominee zijn geliefde kanarie dood op zijn bureaublad, afgemaakt met een schaar en in de kamer waar een baby ligt te slapen, laat iemand met opzet een raam open zodat de ijskoude winterlucht vrij spel krijgt. De schoolleraar (Christian Friedel) observeert en onderzoekt de gebeurtenissen. Hij komt steeds dichter bij de verschrikkelijke waarheid...

Het was lang geleden dat de jury van het Filmfestival van Cannes nog zo eensgezind was over wie de Gouden Palm in ontvangst mocht nemen. Regisseur Michael Haneke levert met Das Weisse Band dan ook een uitzonderlijk sterke prent af die bevestigt dat hij op z’n 67ste hoge toppen scheert als meesterlijk regisseur.

Na o.a. Funny Games (1997), Code Inconnu (2000) en La Pianiste (kc BELGIE, 2001) graaft Haneke in Das Weisse Band naar de wortels van het absolute kwaad. Via de hypnotiserende schoonheid van de gestilleerde shots, de onderhuidse - bij momenten zenuwslopende - spanning en de rake acteerprestaties peilt hij zonder prekerig te doen naar de kiem van het nazisme. Das Weisse Band houdt ons op een schitterende wijze ook een spiegel voor van de toenemende verrechtsing van de hedendaagse maatschappij. Dat Haneke erin slaagt om dit met een uitzonderlijke filmische ervaring te doen waarvan de spanning nog dagen nazindert, is alleen aan meesters gegeven. Zijn historische plaats in de reeks van grote regisseurs is bij deze verzekerd.

Uit de pers:
‘Tarantino zei over La Louisiane, een scene uit Inglorious Basterds: ‘Ik rek de suspense uit tot het bijna ondraaglijk wordt, als een veer van een klok die je zo strak mogelijk opwindt’. En dan ? whám. Haneke gaat nog een stapje verder: lang nadat zijn film is afgelopen, is hij de veer nóg aan het opwinden. Hanekes whám duurt dagen...’ Erik Stockman, Humo


http://dasweisseband.x-verleih.de


 
 
 
DATUM:vr 8 en za 9 januari 2010

AANVANG:

20.00 uur

INKOM:
EUR 4 (leden BELGIE) / EUR 5

RESERVATIE GEWENST ! via belgie@skynet.be of tel. 011/22 41 61