DHEEPAN

                                             * Winnaar GOUDEN PALM - Filmfestival Cannes 2015Regie: Jacques Audiard (FR/ 2015 / DCP / 109")
Cast: Vincent Rottiers, Marc Zinga, Kalieaswari Srinivasan...


           

 

Zes jaar geleden moest Jacques Audiard het nog doen met de Grand Prix, de tweede juryprijs op het prestigieuze filmfestival van Cannes, voor Un Prophéte. Maar dit jaar won hij de hoofdprijs, de Gouden Palm, voor Dheepan. In 2012 regisseerde hij 'tussendoor' ook nog onze eigenste Matthias Schoenaerts in De rouille et d'os. Audiard schrijft vaak films over mensen die onder ongewone omstandigheden bij elkaar komen, moeilijk communiceren en die hun problemen proberen op te lossen met geweld. Dheepan voldoet aan al deze 'eisen' en is wat dat betreft een echte Audiard. Wel snijdt Audiard binnen die kaders nieuwe specifieke onderwerpen aan, waaronder intercontinentale immigratie en een apart soort gearrangeerd huwelijk.

Audiard laat ons kennis maken met hoofdrolspeler Dheepan, vertolkt door schrijver en politiek activist Antonythasan Jesuthasan, die zelf als jonge kindsoldaat aan de slag was bij de Tamiltijgers, alvorens naar Thailand en uiteindelijk Frankrijk te vluchten. De acteur is sterk als de soldaat die aan het begin van de film zijn dode medekrijgers verbrandt, samen met zijn eigen legeruniform, alvorens asiel aan te vragen. In een vluchtelingenkamp wordt hij samengezet met een wildvreemde jonge vrouw, die op haar beurt angstvallig op zoek gaat naar een jong meisje zonder ouders, zodat het drietal zich in Frankrijk voor een echt gezin kan uitgeven en zich ”probleemloos” kan settelen. Het trio, dat elkaar voordien nog nooit zag, doet haar best om zich aan elkaar aan te passen en een nieuw leven te omarmen.

“De winnaar van de Gouden Palm op het filmfestival in Cannes dit jaar, is een indrukwekkend en actueel meesterwerk.”“Hij geeft je drie personages om van te houden, een situatie die zindert van de spanning en een verhaal dat voortdurend verrast.” “het verhaal van Dheepan, Yalini en Illayaal zal iedereen raken.”
(***** NU.NL)

Bekijk het fragment uit het VRT nieuws:>> Klik Hier <<
Lees het artikel uit ZENO / DE MORGEN (12/09/15) >> Klik Hier <<

 

 

 

 
 
 

DATUM:
za 12 december 2015

AANVANG:
20.00 u.

INKOM:
vvk Ticketmatic : EUR 5 (Leden BELGIE) / EUR 7

Kassa : EUR 6 Leden BELGIE / EUR 8