FOXCATCHER

Regie: Bennett Miller (US/ 2014/ DCP / 134')
Cast: Steve Carell, Channing Tatum, Mark Ruffalo , Sienna Miller

* Prijs voor beste regie (Filmfestival Cannes 2014)
* 3 Golden Globe nominaties 2015 (Best Drama, Best actor, Best Supporting Actor)
* AFI Award – Film van het jaar 2015
Oscars 2015
* nominated for actor in a leading role / Steve Carell
* nominated for actor in a supporting role / Mark Ruffalo

 

 

Foxcatcher vertelt een ongemeen bizar verhaal. Centraal staan de broers Mark en Dave Schultz, twee Amerikaanse worstelaars die op de Olympische Spelen in Los Angeles in 1984 de concurrenten op een hoopje gooiden en met de felbegeerde gouden medailles aan de haal gingen. Mark Schultz (een testosteron-opgefokte Channing Tatum) is de jongste broer en wordt voorgesteld als een ietwat wereldvreemde, licht-autistische snuiter, die zijn sport nodig heeft om mentaal te kunnen overleven. Dave (Mark Ruffalo) fungeert als zijn trainer, is getrouwd en heeft twee kinderen. Mark wordt benaderd door de excentrieke en egocentrische John E. du Pont (Steve Carell), lid van de rijke familie achter het du Pont-chemieconcern. John is gepassioneerd door sport in het algemeen en worstelen in het bijzonder. Hij is de eigenaar van het Foxcatcher-team en droomt ervan om alle Amerikaanse topworstelaars bij elkaar te krijgen. Gouden medailles op de Olympische spelen en wereldkampioenschappen vormen zijn droom. Hij zet daarvoor zwaar in op Mark Schultz en doet hem een financieel bod dat hij niet kan weigeren. Hij schenkt de bokser eveneens onderdak op zijn ranch en trainingsfaciliteiten in Pennsylvanië.

John E. du Pont is op zijn zachtst gezegd een rare snuiter. Hij ligt nog steeds 'onder de sloef' bij zijn hoogbejaarde moeder (Vanessa Redgrave) die zijn worstelfascinatie maar niets vindt. John schermt zich vaak af van de buitenwereld, terwijl hij thuis op zijn wenken wordt bediend door een legertje bedienden. Mark Schultz heeft aanvankelijk geen problemen met du Pont, maar hun verstandhouding evolueert na verloop van tijd van vriendschap naar vijandigheid. Als ook broer Dave zich op het Foxcatcher-landgoed vestigt en John geldschieter wil worden van beide boksers, lijkt een dramatische confrontatie onvermijdelijk.

BENNETT MILLER

Bennett Miller is een ongemeen interessant figuur. Geboren in 1966 in New York leverde hij pas in 2005 zijn eerste langspeelfilm ‘Capote’ af (Kc BELGIE, 2006).Capote was gebaseerd op de bizarre relatie tussen auteur Truman Capote en het duo Perry Smith en Richard Hickox, de twee moordenaars die Miller interviewde voor zijn true crime boek In Cold Blood. Miller hield er al direct een Oscarnominatie voor beste regisseur aan over; de betreurde Philip Seymour Hoffman zelfs een Oscar voor beste mannelijke hoofdrol. Net zoals in Capote vertrekt Foxcatcher van een waar gebeurd verhaal om dan via fictie dichter bij de waarheid te komen. Terwijl in Capote via fictie uiteindelijk de waarheid werd onthuld over de figuur van Truman, zo komt Miller nu in Foxcatcher ook geleidelijk bij de ware aard van miljardair John E. du Pont.

“Uitmuntend … een magnum opus” Misschien wel de beste film uit de recente Oscarrace: dit waargebeurde drama over de vreemde vriendschap tussen een worstelkampioen en een geobsedeerde miljardair.
(Ward Verrijcken, VRT)

Dramaproducties slagen er zelden in zoveel intensiteit en echtheid neer te zetten. (Cinenews)

Website: >> Klik Hier <<
Facebook Event: >> Klik Hier <<

 

 

 

  

 
 
 

DATUM:
za 11 april2015

AANVANG:
20.00 u.

INKOM:
vvk Ticketmatic : EUR 5 (Leden BELGIE) / EUR 7

Kassa : EUR 6 Leden BELGIE / EUR 8