film  
 


HER

* Best writing + Best Motion Picture of the year - OSCARS 2014
* Movie of the year - AFI AWARDS USA 2014
* Best Screenplay - GOLDEN GLOBE USA 2014
* Oscar nominated soundtrack by Owen Pallet


Regie: Spike Jonze
Cast: Joaquin Phoenix, Scarlett Johansson...          
(DE/US /2013 /DCP / 126')
switchback
                                                                                                                                   

Theodore Twombly werkt bij BeautifullyHandwrittenLetters.com, waar hij liefdesbrieven voor klanten schrijft. De gevoelige dertiger is goed in zijn werk, maar minder geslaagd in de liefde. Na het zien van een reclame voor OS1, een nieuw computersysteem, schaft hij deze geavanceerde kunstmatige intelligentie aan die zichzelf de naam Samantha geeft. Samantha (de stem van Scarlett Johansson) beantwoordt zijn e-mails en houdt zijn agenda bij, maar het duurt niet lang of beide partijen ontwikkelen warme gevoelens voor de ander. Theodore vindt bij Samantha wat hij dacht allang te zijn kwijtgeraakt: zielsverwantschap en intimiteit.

In het Los Angeles van Spike Jonze (Being John Malkovich, Adaptation), een gemoedelijke metropool vol aantrekkelijke maar eenzame singles in de niet zo verre toekomst, loopt de stedeling niet met een mobiele telefoon, maar met een oordopje. Geen Google, maar je OS1 dicteren waarnaar je op zoek bent (‘check nieuwsberichten’, ‘speel melancholische muziek’). Je koopt geen telefoon of tablet, je schaft een persoonlijke kunstmatige intelligentie aan. Je hoeft geen contacten te onderhouden want dat neemt je OS1 wel voor zijn rekening. Eigenlijk heb je die contacten nauwelijks nodig: alles wat je kwijt wil kun je bij je computersysteem kwijt. Hij of zij is er altijd. Niemand weet beter wat je nodig hebt. Utopisch, maar alleen maar op het oog: de mens is van zoveel technologisch vernuft voorzien dat het alles en iedereen daarbuiten praktisch overbodig maakt. De computer lijkt zo op de ander dat ‘ie zijn plaats kan innemen. De behoefte van het individu aan contact en intimiteit met andere wereldbewoners mag er dan nog steeds zijn, de mogelijkheid of, erger nog, vanzelfsprekendheid is er nauwelijks. Dat is de intrieste gewaarwording die de kijker bij het zien van Her overspoelt.

Maar voor maar even. Als Jonze iets niet wil is het mistroostige sciencefiction maken. Her is een feelgoodfilm en bovenal een liefdesgeschiedenis. Kantoren zijn aangekleed met kamerplanten, kleding en interieur doen denken aan het retro geekgevoel van Wes Anderson. De beelden van wolkenkrabbers en stadsparken (geschoten door Nederlander Hoyte van Hoytema) zijn poëtisch en baden in een warm rood licht. Niks klinische sfeer, maar een liefdevolle verbeelding van een metropool vol eenzame inwoners, die in hun zoektocht naar warmte en intimiteit niet uitkomen bij elkaar maar bij een kunstmatig systeem.Spike Jonze won een welverdiende Oscar voor het script van deze intrigerende tragikomedie, over een eenzame man (glansrol van Joaquin Phoenix) die verliefd wordt op het besturingssysteem van zijn computer.
Ward Verrijcken - Cobra.be

 
 
 

DATUM:
za 7 juni 2014

AANVANG:
20.00 u

INKOM:
ONLINE TICKETS
EUR 5 (leden BELGIE) / EUR 7

KASSA:
EUR 6 (leden BELGIE) / EUR 8