HOLY MOTORS
* Nominatie Gouden Palm - Award of The Youth, Filmfestival van Cannes 2012
* Ere-luipaard, Locarno Film Festival 2012


   Regie:
Leos Carax
   Cast: Denis Lavant, Edith Scob, Eva Mendes, Kylie Minogue, Michel Piccoli, Elise Lhomeau,
             Jeanne Disson, Leos Carax ...
   (FR/DE / 2012 / DCP / 115')

Van dageraad tot zonsondergang, enkele uren uit het leven van Meneer Oscar (Denis Lavant), een duister wezen dat van het ene leven naar het andere reist. Hij is afwisselend zakenmagnaat, moordenaar, bedelaar, monster, familieman … Hij lijkt te acteren en stort zich halsoverkop in de vertolking van elk personage, al is er nergens een camera te bespeuren. Meneer Oscar banjert - met de slanke blonde Céline (Edith Scob) als enige reisgezel - doorheen Parijs in een immense limousine. Hij lijkt wel een nauwgezet huurmoordenaar, die zich feilloos van de ene hit naar de andere beweegt. Hij jaagt de schoonheid van het gebaar na, de ware motor achter zijn acties, de vrouwen en de echo's uit vorige levens. Maar waar is zijn echte thuis, zijn familie, zijn gemoedsrust ?

De Franse regisseur Leos Carax schudde in de jaren tachtig en negentig de internationale filmwereld wakker met schitterende prenten als Boy Meets Girl, Mauvais Sang (kc BELGIE 1991), Les amants du Pont-Neuf, en Pola X. Geplaagd door depressies en andere tegenslagen verdween deze bijzondere filmmaker het afgelopen decennium bijna volledig van de radar. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dertien jaar na zijn laatste filmescapade staat Carax terug volop in de belangstelling. Zijn nieuwste, bizarre, exstatische en verrassend entertainende productie Holy Motors is een ware ode aan de cinema film geworden, aan het proces van het filmmaken zelf, aan de lol van het vertellen van verhalen, het spelen van rollen, het transformeren, identificeren en personifiëren.

Naast de sublieme acteerprestatie van Denis Lavant - op één film na de hoofdrolspeler in al de films van Carax - vinden we in de sterrencast ook kleppers als Eva Mendes en Michel Piccoli terug, aangevuld met de opmerkelijke bijdrage van popdiva Kyle Minogue. De nominatie voor een Gouden Palm en de Award of The Youth (prijs die wordt uitgereikt door een jury van jonge cineasten) op het filmfestival van Cannes 2012 werd bestendigd met een reeks internationale prijzen waaronder de Pardo d'onore (Ere-luipaard) op het filmfestival van Locarna: een ultieme bekroning voor het oeuvre waarmee Leos Carax ons tot nog toe wist te verrassen.

'Holy Motors' caprioleert voortdurend van de ene emotie in de andere, gedragen door een hoofdvertolking die je niets anders dan meesterlijk kan noemen. Denis Lavant krijgt van Carax de kans om zowat elk aspect van het acteervak uit te proberen, en hij slaagt overal met evenveel brio. Ik ken eerlijk gezegd weinig sterren die het hem zouden nadoen.'
Ruben Nollet - cobra.be


holymotorsfilm.com
Koop tijdig je ticket online (thuis te printen)

 

 
 
 
DATUM:
vr 5 apr 2013

AANVANG:
20.00 u.

INKOM:
Vvk Ticketmatic: EUR 5 (Leden BELGIE, 1 ticket per lid) / EUR 7

Kassa:
EUR 6 (Leden BELGIE, ) / EUR 8