Cast:
Michael Fassbender, Stuart Graham, Helena Bereen, Brian Milligan, Larry Cowan, Liam Cunningham, Dennis McCambridge...

* Camera D’Or voor Beste Debuut op het Film Festival van Cannes 2008
* Xplore Award en Canvas Publieksprijs op het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen 2008

Raymond Lohan (Stuart Graham) is een doodgewone man die werkt als gevangenisbewaker in de Maze-gevangenis in Noord-Ierland in 1981. In de beruchte H-Blocks protesteren de republikeinse gevangenen. Ze wassen zich niet en hullen zich enkel in dekens. Het is een ware hel voor de gevangenen én bewakers. Ook Davey Gillen (Brian Milligan) weigert als nieuwkomer resoluut het gevangenisuniform te dragen. Hij is immers geen misdadiger maar een strijder voor het volk. Zijn doorwinterde celmaat Gerry Campbell (Liam McMahon) traint hem om voorwerpen naar de buitenwereld te smokkelen en ‘comms’ (berichten en informatie) door te geven aan Bobby Sands (Michael Fassbender), leider van de H-blokken.

Er blijkt een doorbraak te komen als de gevangenisleiding burgerkleding belooft. De geleverde kleding is echter clownesk, een aanfluiting van het menselijk fatsoen. Er breekt er een gewelddadige rel uit die zich al snel van de H-blokken over heel de Maze-gevangenis verspreidt. Niemand ontsnapt aan het geweld. Bewaker Raymond Lohan wordt doodgeschoten.

Bobby Sands is vastbesloten om het tij te keren. De woordenstroom van priester Moran (Liam Cunningham) die Sands tracht te overtuigen van de onzin van een hongerstaking maakt hem nog meer vastbesloten. Als zijn lichamelijke aftakeling te ver is gevorderd, verhuist Bobby Sands naar de ziekenhuisblok waar vrienden en sympatisanten hem bezoeken. Hij wordt na 66 dagen de eerste van tien medegevangenen die door de hongerstaking zullen sterven...

Als beeldend kunstenaar experimenteerde de Brit Steve McQueen -onder meer bekroond met de Turner Prize en inmiddels ook benoemd tot OBE (Officer of the Order of the British Empire)- al eerder met het filmmedium. Die ervaring laat zich nu gelden in deze beklijvende en inmiddels internationaal bekroonde langspeelfilm. McQueen wil ons een beeld geven van hoe het was om te zien, te horen, te ruiken en te voelen in de H-blokken in 1981. Hij wil iets oproepen wat we niet kunnen terugvinden in boeken en archieven: het alledaagse en het buitengewone van het leven in een gevangenis.

‘In Hunger there is no simplistic notion of ‘hero’ or ‘martyr’ or ‘victim’. My intention is to provoke debate in the audience, to challenge our own morality through film.’

http://www.hungerthemovie.co.uk

 

 
 
 
DATUM: vr 27 maart

AANVANG:

20.00 uur

INKOM:
EUR 4 (leden BELGIE) / EUR 5

RESERVATIE GEWENST ! via belgie@skynet.be of tel. 011/22 41 61