Cast:
Brad Pitt, Mélanie Laurent, Christoph Waltz,
Eli Roth, Michael Fassbender, Diane Kruger,
Daniel Brühl, Til Schweiger, Gedeon Burkhard e.a.

* Nominatie voor de Gouden Palm 2009
* Winnaar van de prijs voor beste acteur: Christoph Waltz - Cannes 2009

Al in het eerste jaar van de Duitse bezetting van Frankrijk is Shosanna Dreyfus (Mélanie Laurent) er getuige van hoe haar familie brutaal wordt geëxecuteerd door nazi-kolonel Hans Landa (Christoph Waltz). Shosanna weet maar net te ontsnappen, vlucht naar Parijs en neemt een nieuwe identiteit aan als uitbaatster van een bioscoop.

Elders in Europa verzamelt luitenant Aldo Raine (Brad Pitt) een groep Joods-Amerikaanse soldaten rond zich om ultra snelle, efficiente en schokkende vergeldingsacties uit te voeren. Het squadron van Raine, dat later bij de vijand als The Basterds bekend zal staan, vervoegt de Duitse actrice en undercoveragente Bridget Von Hammersmark
(Diane Kruger) met slechts een missie voor ogen:
de leiders van het Derde Rijk moeten worden uitgeschakeld. Ondertussen broedt Shosanna Dreyfus in Parijs, met de bioscoop als perfecte dekmantel, op een persoonlijk wraakplan...

Na klassiekers als Reservoir Dogs, Pulp Fiction, Jackie Brown en Kill Bill splitste Tarantino ons Death Proof (kc BELGIE, 2007) in de maag. Bedoeld als double feature met Planet Terror kwam dit eerbetoon aan de b-film - vol stijlcitaten en verwijzingen naar obscure en minder bekende cultklassiekers - in kunstencentrum BELGIE terecht in een aangepast ‘Grindhouse’-kader. Het bleek wonderbaarlijk te werken, voor wat slechts een zijsprong van de gedreven regisseur leek te zijn.

Met Inglourious Basterds zet hij de lijn van ijzersterke en verrassende films weer resoluut verder. De jury van het filmfestival van Cannes 2009 was alvast gecharmeerd door Tarantino’s nieuwste wat hem een nominatie voor de Gouden Palm opleverde. Hoofdrolspeler Christoph Waltz, die de nazikolonel Hans Landa weergaloos neerzet, werd op zijn beurt bedacht met de prijs voor beste acteur in een hoofdrol. Ook Inglourious Basterds is alweer een eerbetoon aan enkele van Tarantino’s lichtende voorbeelden zoals Samuel Fuller (The Big Red One) en Robert Aldrich (The Dirty Dozen). Hij herschrijft lustig de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, dompelt het geheel in een erg verrassend muzikaal bad, speelt met de regels van het visueel fatsoen... en komt er dan nog eens meer dan goed mee weg in deze hoogst entertainende, ultieme liefdesverklaring aan het witte doek.

http://www.inglouriousbasterds-movie.com

 
 
 
DATUM: vr 13 novemberl

AANVANG:

20.00 uur

INKOM:
EUR 4 (leden BELGIE) / EUR 5

RESERVATIE GEWENST ! via belgie@skynet.be of tel. 011/22 41 61