film  
 


INSIDE LLEWYN DAVIS

* Grote Prijs van de Jury en Gouden Palmnominatie Filmfestival van Cannes 2013


Regie: Ethan & Joel Coen
Cast: Oscar Isaac, Carey Mulligan, John Goodman, Garrett Hedlund, Justin Timberlake, … (US/FR / 2013 / DCP / 105')
switchback
                                                                                                                                   

New York, begin jaren '60. Folkmuzikant Llewyn Davis (Oscar Isaac) staat op een kruispunt in zijn leven. Hij probeert een solo zangcarrière uit te bouwen in het folkwereldje van Greenwich Village, de New Yorkse wijk die pas later wereldwijd zal bekend worden als broeihaard van de folk. De weg naar roem is echter zwaar en bezaaid met vele obstakels, vaak van eigen makelij. Zo bezwangert hij een furieuze ex-vriendin (Carey Mulligan), verliest de kat van een professor die hem onderdak verleent en jaagt zowat iedereen in zijn onmiddellijke buurt in het harnas. De zwaarste donderwolk boven zijn hoofd blijkt dan nog de zelfmoord van zijn muzikale soulmate. In een laatste poging om zijn carrière als folkzanger op de rails te krijgen, vertrekt hij hartje winter richting Chicago in de hoop een auditie te kunnen doen voor de legendarische muziekmogul Bud Grossman (F.Murray Abraham) ...

Regisseurs Joel en Ethan Coen sluiten met de schitterende tragikomedie Inside Llewyn Davis naadloos aan bij kleppers als No Country For Old Men, Burn after Reading, A Serious Man en True Grit die de afgelopen jaren in kunstencentrum BELGIE op het witte doek te zien waren. Op het filmfestival van Cannes 2013 sleepte de film terecht een Gouden Palm-nominatie en de Grote Prijs van de Jury in de wacht. Hoofdrolspeler Oscar Isaac, pas nog te zien in Drive (kc BELGIE, 2012), werd op zijn beurt bedacht met de prijs voor Beste Nieuwkomer tijdens het Hamptons International Film festival 2013.

Om de harde sfeer van de ontluikende, minder bekende, New Yorkse folkscene eind jaren vijftig, begin jaren zestig perfect te kunnen capteren, lieten de gebroeders Coen zich losjes inspireren door de memoires van de folkmuzikant Dave Van Ronk. Het tragische verhaal van folkzanger Llewyn Davis krijgt gepaste humoristische injecties door verrassende en hilarische bijrollen van Justin Timberlake, als de lokale singer-songwriter Jim, John Goodman, als de chagrijnige jazzartiest Roland Turner en Adam Driver als de jolige folknobody Al Cody. Naast humor is muziek een van de smaakmakers van Inside Llewyn Davis. De Coens werkten opnieuw met producer T-Bone Burnett - zijn soundtrack voor O Brother, Where Art Thou was goed voor vijf Grammy Awards. Marcus Mumford van Mumford & Sons werd aangetrokken als coproducent. De herwerkte folkklassiekers, laten ze door de acteurs zelf zingen en Bob Dylan horen we passeren met de onuitgebrachte song Farewell. Toch is Inside Llewyn Davis meer dan een muzikale trip down memory lane. Joel & Ethan Coen dompelen ons onder in de winterse setting van het New York uit vervlogen tijden en nemen ons, op een schalkse manier, mee op een existentiële reis zonder weerga.

 
 
 

DATUM:
za 11 jan 2014

AANVANG:
20.00 u

INKOM:
ONLINE TICKETS
EUR 5 (leden BELGIE) / EUR 7

KASSA:
EUR 6 (leden BELGIE) / EUR 8